Nagyot küzdött, de kikapott a hollandoktól a női pólócsapat

KESZTHELYI Rita
Barcelona, 2018. július 24. Keszthelyi Rita (b) a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság női tornáján az elődöntőben játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen 2018. július 25-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott szerda délután Hollandiával csapott össze a barcelonai Európa-bajnokság elődöntőjében. Bíró Attila együttese hatalmasat küzdött, ám 8-7-re alulmaradt, így a bronzéremért szállhat medencébe pénteken.

Nem voltak könnyű helyzetben a mieink, hiszen Bíró Attilát az olaszok elleni meccsen kiállították, így a szövetségi kapitány csak a lelátóról figyelhette a küzdelmet.

Az első ráúszást a hollandok nyerték, így ők vezethették a mérkőzés első támadását, de szerencsére Gené az akció végén mellé lőtt. Nekünk sem sikerült azonban gólra váltani a kontratámadást, Szilágyi távoli próbálkozása nem okozott gondot Artsnak. A folytatásban inkább védekezésben alkottak nagyot a csapatok, egyik gárda sem talált fogást a másikon. Illés Anna aztán a 2:45-tel a játékrész vége előtt megtörte a gólcsendet – apró szépséghiba, hogy rögtön a következő támadásból Van der Sloot egalizált. Sőt, az első emberelőnyét is értékesítette a rivális, Koolhaasra jött ki a figura, aki védhetetlenül bombázott Gangl Edina kapujába. Bár Keszthelyi az utolsó pillanatban egyenlíthetett volna, Arts hatalmasat védett, így egygólos hátrányban vonultunk pihenőre.

A második negyedben Szilágyi Dorottya elhozta a labdát, Csabai Dóra lövését azonban blokkolták. A túloldalon egy kiállítás ráadásul teljesen összezavarta a lányokat, Csabait szórták ki, de Gyöngyössy azt hitte, ő kapta a büntetést. Mindketten a medence sarka felé úsztak, a hollandok pedig góllal büntették a fejetlenségünket. Nekünk ráadásul fórból sem sikerült betalálni, naggyá tettük a hollandok kapusát. Aztán egy kontra után megúsztunk, Keszthelyi Rita szépségdíjas góljával pedig újra csak egy volt közte. Nem sokkal később Van der Sloot a felső lécre bombázott egy ötméterest. Még a medence feléig sem úsztunk fel azonban, rögtön fújtak egy kontrát, a játékvezető, ráadásul biztos, ami biztos alapon még Leimetert is kiszórták. A „szívességet” gól formájában köszönték meg a hollandok, Sevenich értékesített egy bejátszást, ám Parkes azonnal válaszolt. Sőt! Az újabb könnyű szívvel befújt kontrát kivédekeztük, Illés pedig egyenlített. A félidő utolsó szava azonban a riválisé volt, Rogge villámgyorsan kihasznált egy emberelőnyt, így szünetben 5-4 állt az eredményjelzőn.

Gangl Edina ezúttal is remekelt, a magyar női vízilabda-válogatott azonban alulmaradt Hollandia ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A harmadik játékrészben újfent Hollandia nyerte a ráúszást, két és fél percig azonban nem született újabb találat. Sajnos utána kettő is, ám egyiket sem mi szereztük, Van der Sloot, majd Megens járt túl Gangl Edina eszén, és először a mérkőzés folyamán három gól volt a két csapat között a különbség. Az időkérés ellenére még emberelőnyből sem tudtunk közelebb zárkózni, és a folytatásban sem ültek a támadásaink. A bírók továbbra sem nekünk kedveztek az ítéleteikkel, sorra fújták ellenünk a kontrákat és a kiállításokat, ám a védekezésünk nagyon rendben volt, Gurisatti pedig néhány másodperccel a negyed vége előtt 7-5-re módosította az állást, így két gólt kellett ledolgoznunk a záró játékrészben.

Keszthelyi Rita (b) a barcelonai vízilabda-Európa-bajnokság női tornáján az elődöntőben játszott Magyarország–Hollandia mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bár a labdát nem mi hoztuk el, az első gólt mégis mi lőttük, egy szépen végigjátszott előny után Szűcs volt eredményes. Gangl hatalmas bravúrja után az egyenlítésért támadhattunk, ám még fórból sem sikerült betalálni, a túloldalon Megens pedig visszaállította a kétgólos különbséget. Leimeter Dóra révén újra egy találatra zárkóztunk. 20 másodperccel a vége előtt ismét az egyenlítésért támadhattunk, Gurisatti lövését azonban védte Arts, így Hollandia nyert 8-7-re és jutott az Európa-bajnokság döntőjébe.

Bíró Attila együttese pénteken a bronzéremért szállhat medencébe a görög-spanyol elődöntö vesztesével.