Vágólapra másolva!
Nehéz út vezet a jövő évi kínai férfi kosárlabda-világbajnokságra, de a felkészülést megkezdő magyar válogatott szövetségi kapitánya és vele együtt, a szövetség elnöke is amondó, korántsem reménytelen kiharcolni a kvalifikációt. Azonban talán még ennél is fontosabb, hogy folyamatosan tudjon fejlődni a csapat, és megmaradjon a klubok, valamint a szövetség és a válogatott szakvezetése között az az ideális együttműködés, amely az elmúlt hónapokban kialakult.

A 2019-es világbajnokság selejtezőinek második fordulójára készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott Kecskeméten a kívül-belül impozáns kecskeméti Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémián kezdte meg hétfőn a felkészülést az első két találkozóra. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány tizennégy játékosnak vezényelt edzést, a Hollandia elleni idegenbeli (szeptember 14.) és az Olaszország elleni hazai (szeptember 17.) mérkőzés előtt.

A legtehetségesebb fiatalok is megmutathatják, hogy lassan helyük lesz a válogatottban Forrás: Csudai Sándor - Origo

Azzal nem vádolhattuk a szakvezetőt és a játékosokat, hogy nem vették komolyan tréninget: Ivkovics hangját a két szomszédos pályán gyakorló tizenegy-két éves fiúk, és a valamivel idősebb lányok is hallhatták,

amikor egy-egy jó vagy éppen rossz támadás vagy védekezés után kieresztette.

A keretből egyelőre hiányoznak a legjobbak, a klubcsapatukkal európai kupameccsre készülő szolnokiak (Benke Szilárd, Kovács Péter és Vojvoda Dávid), valamint a légiósok (Allen Rosco, Keller Ákos, Darrin Govens, Perl Zoltán), ők később csatlakoznak. A sérüléséből lassacskán felépülő Hanga Ádámra egyelőre nem számíthat Ivkovics. Vannak viszont helyettük tehetségek, akik először kóstolhatnak bele a nagyoknál folyó munkába: Meleg Gergő vagy éppen Takács Milán.

A figurák gyakorlása közben „könnyed" sprintekkel vezettek le a fiúk, akikre egyáltalán nem vár könnyű feladat. A hollandokat óriási hiba lenne lebecsülni.

A szigorú védekezés lesz mindennek az alapja Forrás: Csudai Sándor - Origo

Nincsenek ugyan világklasszis játékosaik, van viszont sok jó kosarasuk, és egy egységes csapatuk, amely a selejtezők első körében hazai pályán meglehetősen simán verte az olaszokat (81-66) és a horvátokat (68-61) is, és egyáltalán nem titkolt céljuk, hogy ott legyenek a 2019. augusztus 31-szeptember 15. közötti kínai vébén.

Az olaszok „időtlen idők" óta ott vannak Európa élmezőnyében, és rendszeresen tagjai a világbajnokságok mezőnyének is, azaz náluk óriási csalódást jelentene, ha nem jutnának ki a jövő évi tornára. Ők még azt is megengedhetik maguknak, hogy a nyáron a Philadelphia 76erstől a San Antonio Spursbe visszatérő NBA-sztárjuknak, Marco Belinellinek megengedjék, hogy inkább a klubcsapatára koncentráljon.

Ivkovics Sztojan (szemben) semmit nem hagyott szó nélkül Forrás: Csudai Sándor - Origo

Azért a mieinket sem kell félteni. Az első selejtezőkörben csak a Litvánia elleni hazai vereség (50-73) mutatott csúnyán a tavalyi Eb-n a legjobb tizenhat közé jutott csapathoz képest alaposan kicserélődött gárda bizonyítványában, az összképen viszont bőséggel javított a baltiak elleni idegenbeli meccs (75-80), valamint a masszív lengyelek hazai legyőzése (64-57). Akkor jól ment a védekezés, a litvánok elleni 80 pont volt a legtöbb, amit kaptunk, és ez a játékelem ezúttal is kulcsfontosságú lesz.

Ivkovics nem is akkor volt a leghangosabb, amikor valaki kihagyott egy tempót, hanem akkor, ha a védekezésben hibázott, váltotta el magát, vagy nem ért vissza időben.

A gyakorlás után Filipovity Marko meg is erősítette ezt a feltélezést.

– mondta az Alba Fehérvár játékosa, hozzátéve, egyelőre még nem a selejtezős ellenfelekből készülnek, inkább a Szerbia elleni felkészülési meccs van a fókuszban. "Direkt kerestünk ilyen erős ellenfelet, hogy a lehető legjobban tudjuk felkészülni a két meccsre."

"Külön öröm, hogy két nagy versenyen egymás után tudunk szerepelni, ilyenre 48 éve nem volt példa – kezdte Sztojan Ivkovics, hozzátéve, hogy a tavalyi romániai Eb nyolcaddöntője után ezúttal a kontinens 12 legjobb csapata közé kellene kerülni, hogy ott lehessünk a vb-n. A kapitány örömét fejezte, hogy most nagyon jó a kapcsolat a válogatott és a klubok között.

Ivkovics Sztojan Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagyon erős a csoport, az olaszok és a litvánok ugyan kicsit elléptek a többiektől, a fennmaradó négy együttesnek viszont ugyanolyan esélyei vannak a továbbjutásra."

A kapitány elmondása szerint a jó szerepléshez adottak a feltételek, ahogy a játékosok hozzáállásaban sem lehet kivetnivalót találni.

Hozzátette, hogy ő sem olyan makacs már, mint korábban volt. A romániai Eb után éppen ő volt az, aki erőltette, hogy minél többen menjenek külföldre, hogy a helyükre fiatalok állhassanak be a sorba. "Én pedig most már nem erőltetem, hogy tűzön-vízen át itt legyenek, Allen Roscónak is mondta, hogy nem kötelező hazajönnie a világ végéről."

"Nagyon örülök, hogy újra olyan városokba mehetünk, ahol tavaly óriási szeretettel fogadtak bennünket, mint Debrecen, Szombathely és Budapest, ahol elképesztő volt a hangulat."

Ivkovics elmondta, hogy ezúttal minden játékos a rendelkezésére áll, még a japán bajnokságban játszó Allen Rosco is hazatér a selejtezőkre.

A játékosok részéről Golomán György kapott szót: "Nagy álmom volt, hogy bemutatkozhassak a válogatottban, és látva a fiúk tavalyi remeklését, csak még éhesebbé tett, hogy felhúzhassam a címeres mezt. A fiatalok most láthatják, hogy mik a kapitány elvárásai, hogy mire van szükség a válogatottban."

Golomán György alapember lehet a jövő magyar válogatottjában Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nehéz csoportban vagyunk, de szeretnénk minél jobban szerepelni. Eddig is voltak olyan meccsek, ahol nem mi voltunk az esélyesek, mégis győzni tudtunk.

Mert ugyanilyen fontos, hogy láthatóan szervezett, egységes válogatott képviselje az országot. A tavalyi Európa-bajnokságon nagyon jól látszott, hogy a válogatott sikerével lehet igazán jó eladni a magyar kosárlabdát."

"Mindkét felnőtt és az összes utánpótlás válogatott tekintetében egy nagyon gondos, átgondolt stratégia mentén halad a szövetség. A férfi válogatott kapcsán is esezrint járunk el.

– mondta el Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke. A sportvezető örömét fejezte ki afölött a tény fölött, hogy Ivkovics erre a hétre több 19-20 éves fiatalt is meghívott, a jövő válogatottját tartva szem előtt.

Szalay Ferenc különösen elégedett volt a korosztályos lány csapatok szereplésével Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szalay Ferenc kiemelte, hogy a nyár folyamán utánpótlásvonalon a lányok remekeltek, a fiúk terén azonban okvetlen előrébb kell lépni.

A FIBA világversenyek egy külön világot, speciális feltételrendszereket kívánnak - mondta el Bodnár Péter, a szövetség főtitkára, kiemelve, hogy tavaly mindhárom helyszín jelesre vizsgázott a rendezésből.

"Most csak olyan játékosok vannak itt, akik számára öröm és büszkeség, hogy válogatottak lehetnek, és

– utalt a korábbi, néhol áldatlan állapotra a főtitkár, hozzátéve, hogy teljes mértékben megértik azokat a klubokat (ez most a Szolnoki Olajt jelenti), melyeknek a játékosai a válogatott meccsek után néhány nappal már európai kupameccseken kellene részt venniük.

"Mi, mint szövetség minden feltételt biztosítunk ahhoz, hogy a válogatott a lehető legjobban szerepeljen, és visszatérjen az őt megillető helyre."

A válogatott szeptember 8-án játszik Belgrádba az Eb-ezüstérmes Szerbiával, másnap pedig már megkezdődik a közvetlen felkészülés a két vb-selejtezőre.