Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém szombaton hazai pályán a lengyel Vive Kielce ellen, a magyar bajnok MOL-Pick Szeged pedig vasárnap Eszéken a horvát PPD Zagreb vendégeként kezdi meg szereplését a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében.

A Veszprém a 2016-os BL-döntő 46. percében 28-19-re vezetett a Kielcével szemben, de ezután 12 percig nem talált a hálóba. A rendes játékidő és a hosszabbítás is döntetlennel zárult, a hétméteres-párharcot pedig a Kielce nyerte. Az emlékezetes finálé óta kétszer találkoztak egymással: az előző idényben Lengyelországban 32-32-es döntetlen született, Veszprémben pedig a magyar csapat győzött 31-26-ra a BL csoportkörében.

Ljubomir Vranjes vezetőedző a klub honlapján úgy fogalmazott, kemény csatát vár, de igyekeznek kihasználni a hazai pálya előnyét. Nagy László kijelentette, szeretnének jól játszani és önbizalmat szerezni a folytatásra.

Lékai Máté, az MVM Veszprém (b) és Mateusz Kus, a lengyel Kielce játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében a kölni Lanxess Arénában 2016. május 29-én. (MTI/EPA/Marius Becker) Forrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

"Hallottuk, hogy a Kielce jó néhány fontos játékosa sérült, de ezzel nem foglalkozunk. Magunkra kell figyelnünk, és jó teljesítményt nyújtani" - szögezte le a klasszis jobbátlövő.

A hírek szerint Mariusz Jurkiewicz, Luka Cindric, Michal Jurecki és Uladziszlav Kules sem játszhat, ezért a nyáron visszavonult - és másodedzőnek kinevezett - szlovén irányító, Uros Zorman ismét pályára léphet.

A lengyel klubot a sérülések mellett komoly anyagi nehézségek is hátráltatják, részben ennek tudható be, hogy a nyáron távozott Manuel Strlek, Patryk Walczak, Mateusz Kus, Darko Djukic és Dean Bombac, ráadásul

Zorman mellett visszavonult Slawomir Szmal és Karol Bielecki.

Az érkezők oldalán Cindricen kívül csak Talant Dujshebaev vezetőedző kisebbik fia, Daniel említhető.

Mégis úgy érzem, a héten mindenki átkapcsol egy kis kapcsolót a fejében, és tudja, hogy kezdődik a Bajnokok Ligája, ami más kávéház. Nincs több lehetőség arra, hogy gyengébben játsszunk, vagy döcögjön a szekér, de úgy érzem, ezt mindenki tudja" – magyarázta a Veszprém kapusa, Mikler Roland a szombaton 18 órakor kezdődő meccsre utalva.

A magyar bajnok MOL-Pick Szeged azért Eszéken játszik a PPD Zagreb együttesével vasárnap 20 órától, mert a horvát fővárosban minden sportcsarnok foglalt.

A két csapat eddig 12 alkalommal találkozott egymással a BL-ben, a legutóbbi öt meccsüket kivétel nélkül a szegediek nyerték, vagyis remek sorozatban vannak.

A klub házi góllövőlistáját Balogh Zsolt vezeti, aki eddig 292-szer talált be a BL-ben, tehát akár már vasárnap elérheti a 300-as határt. A csapatkapitány Jonas Källman a második helyen áll 231 góllal.

"A jövőnk szempontjából nagyon fontos mérkőzést játszunk majd Eszéken. Általánosságban nézve jó formában vagyunk, de javulnunk kell még támadásban és védekezésben is.

Kiválóan fel kell készülnünk minden eshetőségre" - nyilatkozta a svéd balszélső.

Jonas Källman, a Szeged (b) csapatkapitánya tudja, hogy nem vár rájuk könnyű meccs Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Hozzátette, fiatal és gyors a zágrábi csapat, ezért nehéz találkozóra számít, amelyen az eddigi három NB I-es meccsünkön mutatottnál magasabb szinten kell kézilabdázniuk.

A nyár folyamán a PPD Zagrebnél is komoly változások történtek: Igor Vori, Tonci Valcic és Josip Valcic visszavonult, a vezetőedző pedig ismét Lino Cervar lett.

A szegediek remekül erősítettek, hiszen Dean Bombac, Mirko Alilovic, Joan Canellas, Jorge Maqueda, Stanislav Kaspárek és Nik Henigman is náluk folytatja, közülük a szlovén Henigmannak és a cseh Kaspáreknek a vasárnapi lesz az első Bajnokok Ligája-mérkőzése.

A MOL-Pick Szeged a nyolcadik, a Telekom Veszprém a kilencedik helyen áll a BL erősorrendjében, amelyet a csapatok felkészülési mérkőzései és bajnoki találkozói alapján állították össze a szakírók. A rangsort a címvédő francia Montpellier HB vezeti.

A Szeged BL-programja a csoportkörben:

A csoportkör márciusig tart, de december eleje és február eleje között szünet lesz a januári, német-dán közös rendezésű világbajnokság miatt. Az A és a B csoport első hat-hat helyezettje jut a rájátszás első fordulójába, ahol a két csoportelsőnek nem kell pályára lépnie. A kieséses szakasz első köréhez két együttes csatlakozik még a gyengébb csapatokat felvonultató C és D csoportból.

A negyeddöntőben aztán a hat párharc győztese, valamint az A és B csoport első helyezettje szerepel majd.

A négyes döntőt június 1-jén és 2-án Kölnben rendezik.

Az előző idényben mindkét magyar csapat a rájátszás első körében búcsúzott.

A női EHF Kupában a selejtező első fordulójában a magyar csapatok közül még csak a bajnokságban fiatal magyar játékosaival meglepetést szerző Vác lesz érdekelt, amely a párharc mindkét mérkőzését hazai pályán játssza - szombaton és vasárnap - az izraeli Makkabi Arazim Ramat Gan ellen. A Pest megyei együttes remek formában van, ugyanis az NB I-ben szerdán nagy bravúrral 29-28-ra győzött a Siófok otthonában.

Továbbjutás esetén a váciaknak a nemzetközi porondon is a Siófok lesz a következő ellenfelük.

A mezőnyhöz a magyarok közül a Dunaújváros és az Érd csatlakozik még. A csoportkör eléréséhez a Vácnak három párharcot kell megnyernie.

A hétvégi program:
szombat:
férfi Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, A csoport:
Telekom Veszprém-PGE Vive Kielce (lengyel) 18.00
női EHF Kupa, selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés:
GVM Europe-Vác - Makkabi Arazim Ramat Gan (izraeli) 15.30

vasárnap:
férfi Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, B csoport:
PPD Zagreb (horvát) - MOL-Pick Szeged, Eszék 20.00
női EHF Kupa, selejtező, 1. forduló, visszavágó:
Makkabi Arazim Ramat Gan - GVM Europe-Vác, Vác 17.00