Magyar-szlovák közös közlemény a pénteki huligánakció után

Hansa Rostock vs Hertha BSC soccer
Hooligans burning a Hertha fan's scarf during the DFB Cup match pitting Hansa Rostock vs Hertha BSC at the Ostsee Stadium in Rostock, Germany, 14 August 2017. The game was interrupted at minute 76 due to riots amongst spectators. (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: The DFB prohibits the utilisation and publication of sequential pictures on the internet and other online media during the match (including half-time). ATTENTION: BLOCKING PERIOD! The DFB permits the further utilisation and publication of the pictures for mobile services (especially MMS) and for DVB-H and DMB only after the end of the match.) Photo: Axel Heimken/dpa
Vágólapra másolva!
A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ), a Szlovák Jégkorong Szövetség és a szlovák élvonalbeli bajnokságot szervező Tipsport Liga közös nyilatkozatot adott ki pénteken Miskolcon történt incidens kapcsán.

A DVTK Jegesmedvék–HKM Zvolen bajnoki mérkőzés második szünetében a magukat a szlovák csapat szurkolóinak valló maszkos huligánok támadtak a hazai családi szektorokban ülő nézőkre, illetve az ott biztosító biztonsági őrökre. Azóta egyértelművé vált, hogy a támadók több szlovák futballcsapat szervezett huligánjai voltak, aki kifejezetten a rendbontás céljával érkeztek Miskolcra. Alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Such György, az MJSZ elnöke, Martin Kohut (a szlovák szövetség elnöke), Miroslav Valicek (a szlovák szövetség főtitkára), Sipos Levente, az MJSZ főtitkára, valamint Richard Lintner, a Tipsport Liga igazgatója által jegyzett közleményt.

„A Szlovák és a Magyar Jégkorongszövetség, a Tipsport Liga vezetése és a bajnokságban részt vevő valamennyi klub egyöntetűen és mélységesen elítéli a Miskolci Jégcsarnokban a DVTK Jegesmedvék–HKM Zvolen mérkőzésen a lelátón történteket.

Olyan cselekményeknek, amelyeket a magukat vendégszurkolóknak hazudó huligánok kezdeményeztek és elkövettek, nincs helyük a jégkorongcsarnokokban és azok környékén sem.

Ezeknek az embereknek semmi keresnivalójuk rendezvényeinken. A továbbiakban is mindent megteszünk közösen annak érdekében, hogy a Tipsport Liga mérkőzésein felhőtlenül és háborítatlanul szórakozhassanak és biztassák kedvenc csapatukat az igazi szurkolók, függetlenül nemzeti és klubhovatartozásuktól, a szlovák–magyar barátság és együttműködés jegyében. A mi sportunk nem háború. A mi sportunk fesztivál.”

Ezen kívül a DVTK Jegesmedvék vezetősége pénteken arra kérte a magyar szurkolókat, hogy ne kísérjék el a csapatot vasárnap Gyetvára (Detva), ahol újra megmérkőzik egymással a DVTK és a Zvolen, elkerülendő a hasonló események megismétlődését. Szombaton, miután a gyetvai klubvezetés kifejezetten meghívta a miskolci drukkereket a szlovákiai mérkőzésre, már a borsodi klub is a szurkolók utazása mellett foglalt állást, de arra kérte őket, hogy semmilyen bosszút ne tervezzenek a hazai csapat – azaz a Zvolen – drukkerei ellen.

(Címlapi képünk illusztráció, nem a DVTK–Zvolen mérkőzésen készült.)