Vágólapra másolva!
Az európai női kosárlabdázás egyik legrangosabb felkészülési tornája a jekatyerinburgi UMMC Kupa, amelyet 2017-ben - a sorozat történetében első külföldi klubcsapatként a Sopron Basket nyert meg. A magyar bajnok tehát címvédőként tért vissza Oroszországba, ahol az első elődöntőben az orosz Nagyezsda Orenburg volt az ellenfele. A Sopron nagyszerű 67-56-os győzelmet aratott, 60 pont alatt tartotta az orosz bajnokság egyik élcsapatát - ez óriási bravúr.

Szeptember utolsó harmadában rövidnadrágban és pólóban sétálni az Ural tövében maga a csoda. Márpedig az itteni rövid ősz ilyen fantasztikus ajándékkal lepte meg mindazokat, akik Oroszország ötödik legnagyobb városába vetődtek. A tűző nap, a szikrázóan kék ég és a 24 fokos nappali hőmérséklet láttán az ember rögtön kiadta a "ki a szabadba" jelszót. Még késő délután is tartott a nyár, amikor a város impozáns sportcsarnokában az Orenburg-Sopron elődöntővel megkezdődött az UMMC női kosárlabda felkészülési torna.

Bemelegítés Jekatyerinburgban Forrás: Lantos Gábor

Három magyar kezdőjátékossal vágott neki az Orenburg elleni elődöntőnek a Sopron. Határ Bernadett, Fegyverneky Zsófia és Dubei Debóra is a pályán volt, mellettük Crvendakics és a svéd Zahui kezdett. Az Orenburg nagyon komolyan vette az elődöntőt, az orosz csapat már két nappal ezelőtt megérkezett az Ural-menti városba. Minden mozdulatukon látszott, hogy nagyon le akarják győzni a magyar bajnokot.

A Sopron jól kezdett, Crvendakics triplája szépen esett be, de az orosz együttes minden erejét latba vetve 4-5-ről 12-7-re változtatta meg a meccs állását. Az ötödik percben a Sopron a Turner, Crvendakics, Salvadores, Cuzics, Zahui ötössel harcolt, ez tehát egy olyan csapat volt, amelyben csak külföldi játékosok küzdöttek.

Ebből is látszott, hogy Roberto Iniguez edző többfajta felállással próbálkozott - az UMMC Kupának ez volt az egyik lényege.

A mérkőzés első szakaszában Crvendakics játszott kiemelkedően - 10 perc alatt 12 pontot dobott. Az első negyedet 21-18-ra nyerte az Orenburg, az első szünetben Iniguez edző határozottan adta tudtára a csapatnak, mit szeretne látni.

Óriási meccset vívott egymással a Sopron és az Orenburg Forrás: Origo

Tegyük hozzá azt is, hogy

ennyire erős ellenféllel még nem játszott a Sopron a felkészülés alatt.

A második negyedre egy sokkal keményebben védekező magyar csapat érkezett, és ebben a játékrészben sikerült is visszavenni a vezetést (22-24.) Hektikus volt a játék, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, de a Sopronnak voltak olyan momentumai, amelyek mind a védekezésben, mind a támadójátékban gyönyörűen sikerültek. A 19. percben Zahui zseniális hármast hintett, miközben odaütöttek neki - a büntetőt is bedobta a svéd lány. 33-37, az eddigi legnagyobb különbséggel vezetett a Sopron. Az Orenburg a távoli dobásokkal tartotta a lépést - ezek ellen az első félidőben nem tudott a magyar csapat ellenszert találni. A nagyszünet 40-38-as soproni vezetéssel kezdődött, miközben Roberto Iniguez elégedetten nézhette, mekkorát javult csapata védekezése.

Egy maroknyi magyar szurkolócsapat - balról a második Szűcs Szergej, magyar konzul Forrás: Origo

Crvendakics az első félidőben 18 pontot dobott, ez extra teljesítmény volt, mellé nőtt fel Salvadores (8) és Zahui (7 ponttal.) A horvát Iva Cuzic-Sliskovic 4 pontot dobott. Róla azt érdemes tudni, hogy a Sopron vezetése sem a magyar bajnokságba, sem az Euroligába nem nevezte, viszont tudásával segíti a magyar csapat felkészülését.

A végtelenül elüzletiesedett profi sportban nagyon ritka mindez.

A második félidőben az Orenburg hiába vetett be mindent, nem tudta visszavenni a vezetést - az első percekben legalábbis nagyon keményen védekezett a magyar csapat. Szép lassan lépett el az Orenburgtól a Sopron amely a 26. percben 50-42-re vezetett. Ekkor kapott egy kis hazai pályát az orosz együttes, de erre számítani lehetett ezen a tornán.

Salvadores a lehető legjobbkor dobott egy hármast, meglett a c, 53-43-ra vezetett a Sopron. Egészen nevetséges ítéletek borzolták a kedélyeket, de ezekben a pillanatokban nagyon nyugodt maradt a magyar csapat.

A második félidő elején remekül védekezett a zöld mezes Sopron Forrás: Origo

Az Orenburg amerikai légiósa, Jones próbálta tartani a lépést a magyarokkal,

három duplája után 56-49, visszajött tehát 7 pontra az Orenburg.

Jones 17 addig dobott pontjával magasan kiemelkedett az orosz csapatból. Viszont a magyarok a meccs során sokadik alkalommal védekeztek úgy, hogy az Orenburg támadóideje lejárt, nem véletlenül tapsolt Iniguez edző.

59-48-as, azaz 11 pontos soproni vezetéssel indult a zárónegyed. A harmadik játékrészben az Orenburg 11, a Sopron 18 pontot dobott. 11 ponton tartani az orosz bajnokság egyik élcsapatát akkor is megsüvegelendő produkció, ha mindez egy felkészülési meccsen történik.

A negyedik negyed pontszegényen indult, három percig egyetlen kosár sem esett. Ekkor az Orenburg sorozatban 4 pontot dobott és visszajött 58-53-ra, azaz mindössze öt ponttal vezetett a Sopron. A színvonal kissé visszaesett, majd Jones kosara már abszolút látótávolságba hozta az Orenburgot. Salvadores bravúrkosara nyugtatólag hatott, majd

az addig csak két pontot jegyző Turner végigszáguldott a pályán és beverte. Crvendakics meg bedobta, 64-55, helyreállt a rend.

Három perc volt ekkor hátra, a Sopron innen már nem kaphatott ki.

Nem is kapott, a vége 67-56-os magyar siker, 60 pont alatt tartani ezt az Orenburgot pedig óriási bravúr. Szerdán a Sopron döntőt játszhat az UMMC Kupán.

Női kosárlabda UMMC Kupa, elődöntő: Sopron Basket - Nagyezsda Orenburg (orosz) 67-56 (18-21, 22-17, 18-11, 9-7)

A Sopron legjobb dobói: Crvendakics 28, Salvadores 17, Zahui 9.