Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott négy győzelemmel és két vereséggel jutott ki a 2019-es Európa-bajnokságra, amelyet Szerbiában és Lettországban rendeznek. Arról a tornáról a tokiói olimpia felé is vezet egy út, de Székely Norbert szövetségi kapitány szerint ennek a válogatottnak még nincs reális esélye a tokiói szereplésre. Arra viszont igen, hogy a következő 6-8 évben a kontinens meghatározó együttesévé váljon. A 2019-es Eb mezőnye teljes, a legnagyobb meglepetés talán Szlovákia kiesése.

Kevesen emlékeznek már arra, hogy 2017 nyarán heteken keresztül húzódott, hogy az ön elődje, Stefan Svitek folytatja-e a munkát a magyar női válogatott élén. Ön akkor a szövetségben dolgozott. Minek drukkolt? Hogy összejöjjön Svitek újabb kontraktusa, vagy, hogy ne?
Nekem akkor eszembe sem jutott az, hogy szövetségi kapitány legyek, hiszen nagyon jó munkám volt az MKOSZ-ben. Isten bizony, akkor sem akartam ezt elvállalni, amikor felkértek.

Székely Norbert szövetségi kapitány Fotó: Hirling Bálint - Origo

Én akkor a szövetségben láttam azt a fiatal generációt, amely a női kosárlabdában rengeteg örömet fog nekünk még szerezni. Ugyanakkor a kapitányi kinevezésem után, ahogy telt az idő, egyre jobban élveztem ezt a munkát, és ma már nem cserélnék senkivel. Imádom, hogy ebben benne lehetek.

Így áll össze a 2019-es Eb mezőnye

Csütörtökre virradóra teljes lett a 2019-es női kosárlabda Eb mezőnye:
Szerbia és Lettország (rendezők), Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Montenegró, Spanyolország, Oroszország, Törökország (csoportelsők), Fehéroroszország, Belgium, MAGYARORSZÁG, Szlovénia, Svédország és Ukrajna (csoportmásodikok.)

A magyar női kosárlabda-válogatott 2015 és 2017 után harmadszor is Európa-bajnoki résztvevő lett. Ez mekkora siker?
Ez nagyon nagy bravúr. Most mindenképpen az. Ugyanakkor azt is látom, hogy a következő 6-8 évben a mindenkori magyar válogatott ott lesz a soron következő Európa-bajnokságokon.

Miközben ez a csapat a szemünk előtt szintet lép, mi lassan elkezdhetünk álmodozni egy esetleges vb-részvételről is.

Melyek azok az országok, amelyek most még egyértelműen a magyar válogatott előtt járnak Európában?

A spanyolok, a franciák, a belgák és az oroszok szinte biztosan.

Ez a négy csapat kiemelkedik. Aztán jön a következő kategória, amelyben ott vannak az olaszok vagy a szerbek, de őket már képesek lennénk legyőzni egyszer-egyszer.

Azért feszegetem ezt, mert a 2019-es Európa-bajnokságról az első öt helyezett csapat olimpiai selejtezőt játszhat. Reális ennek az ötödik helynek az elérése?
Nem hiszem. Jövőre semmiképpen.

Most azért mondja, hogy nem reális az ötödik hely elérése, mert tényleg nem az, vagy azért, hogy ne pakoljunk újabb terhet erre a fiatal csapatra?
Tényleg nem reális. Ezek a játékosok sem fizikailag, sem taktikailag nem tudják még ezt a lépcsőt megugrani. Pszichésen már igen – ez sem lebecsülendő. Nyilván nem akarok erre a csapatra túlzott terheket pakolni, de azt is látni kell, hogy ez az együttes elviseli a terhet.

Nem véletlenül ünnepel a magyar női kosárlabda-válogatott, a litvánok ellen aratott 73-70-es diadal tényleg bravúr volt egy évvel ezelőtt Forrás: FIBA.com

Ez a litvánok elleni két győzelem alkalmával tökéletesen látszott, de az oroszok elleni meccseken sem volt semmi baj.

Lépésről lépésre kell haladnunk. Nem olimpiában, hanem az Európa-bajnokságokban kell most gondolkodnunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy bármit feladnánk a jövő évi Eb-n.

Ennek a selejtezősorozatnak az első meccsén 73-70-re nyertünk idegenben Litvánia ellen. Ott dőlt el minden?
Nyilván az ember ilyet nem szívesen mond ki egy hat meccsből álló kvalifikációs sorozat végén, de igen a válaszom. Ott ez a csapat adott magának egy olyan sanszot, amellyel élni tudott. Nem nekünk kellett rohannunk az eredmények után, hanem a litvánoknak, mi pedig mindig egy lépéssel előttük jártunk.

Dühös azért, mert az oroszoktól 3 ponttal kikaptunk Jekatyerinburgban?
Igen, az vagyok. Ez a legjobb szó erre. Meg lehetett volna nyerni ezt a meccset is.

Én minden meccsen nyerni akarok. Csalódott viszont nem vagyok, hiszen kijutottunk az Eb-re.

Mi ennek a válogatottnak a legnagyobb ereje most?
Az egysége és a közösség összetétele. Itt csak olyanok játszanak, akik ebbe a közösségbe bele akarnak tartozni. A bizalmi faktor sem másodlagos, legyen az a játékosok közötti bizalom, vagy a stáb felé irányuló. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

Raksányi Krisztina, a magyar női kosárlabda-válogatott csapatkapitánya Forrás: dvtk.eu

Ebben a csoportban nagyon kis különbségek voltak. Litvánia úgy kapott ki négyszer, hogy a négy összecsapáson 9 ponttal dobott kevesebbet, mint mi, vagy az oroszok. Ez elképesztően kicsi különbség. Albánia jelen pillanatban Európa leggyengébb csapata, de

Erre a két meccsre eredetileg a Sopronban játszó Turner Yvonne-nal szeretett volna kiállni, de az ő engedélye nem érkezett meg a FIBA-tól. Így jött a képbe Cyesha Goree, aki az első, litvánok elleni meccsen extrát nyújtott, és ezen a két összecsapáson is nagyszerűen játszott. Mi lesz most? Hiszen az Eb-re csak egy honosított játékossal mehetünk.
Borzalmasan nehéz ez a kérdés, jó, hogy nem most kell eldöntenem. A csapat érdeke fogja egyébként a kérdőjelet kiegyenesíteni.

Megnehezítette a helyzetét Goree játéka?
Nagyon. De nemcsak a játéka, hanem a hozzáállása, a dolog emberi oldala is. Azonnal jött Velencéből, még akkor is, ha tudta, hogy most nem vele számoltam. Le a kalappal előtte, de Turner Yvonne előtt is, aki – bár nem játszott tétmeccset – ott volt velünk az edzőtáborban. Ő is nagyon jól illeszkedett közénk.

Krivacsevics Tijana ügye, a válogatottság lemondása eléggé kellemetlenül érintette önt is, és a csapatot is. Számára bezárult a válogatott kapuja?
Nem tudom, sok oldalról meg kell vizsgálnunk ezt a kérdést. Nekem nagyon rosszul esett, ami történt, de most nem fogok olyat mondani, hogy számára bezárult a kapu. A csapatra is rossz hatással volt ez a történet. Sok időt vett el a megoldásra szánt idő.

Ezt más, szakmailag értelmesebb dolgokkal is kitölthettük volna.

Nyilván nem ezért kaptunk ki három ponttal az oroszoktól. Mindenkinek le kell higgadnia, aztán átbeszéljük a történteket.

Fegyverneky Zsófia végleg elköszönt a válogatott csapattól?
Én örülnék a legjobban, ha nem így lenne, de a jövőt már nélküle kell megoldanunk. Zsófival mi sokat beszélünk, találkozunk. Én azt gondolom, hogy ő nem fog jönni, és nem is kell győzködni. Ha ő másképpen dönt, arról mindenki időben értesül.

Lehet valaki úgy a jövő évi Európa-bajnokságon a keret tagja, hogy nem csinálja végig a hathetes felkészülést?
Lehet. Vannak olyan játékosok, akiknek kell a hat hét, vannak, akiknek a kettő elég, meg van olyan, aki ha csak az Eb-re érkezik, akkor is tud segíteni.

Mit fog csinálni a következő három hónapban?
Tervezek, készülök, stratégiát gyártok, hiszen pillanatokon belül itt lesz az Európa-bajnokság. Beleásom magam az utánpótlás helyzetébe.

Csak azért kérdeztem ezt, mert egy kollégája, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a minap azt mondta, fogalma sincs arról, hogy most mi lesz vele, mit csinál a következő hetekben.
Azért én megoldom ezt a problémát. Családommal is szeretnék sokat lenni.

A jéghideg tiranai csarnokban Székely Norbert szövetségi kapitány kabátban irányította csapatát Forrás: Origo

Mi nyughatatlan emberek vagyunk, de az időt mindenképpen értelmesen fogom eltölteni – szóval, nem aggódom.

Az már siker lenne?
Ha a legjobb nyolcban lennénk? Azt már óriási sikerként értékelmém. Akkor sem lennék csalódott, ha a 9-12. helyért küzdhetnénk.