Esélyt sem adott Magyarországnak a norvég női kézicsapat

Nancy, 2018. december 7. Schatzl Nadina (elöl), valamint a norvég Veronica Egebakken Kristiansen (b) és Heidi Loke a női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében játszott Magyarország - Norvégia mérkőzésen a franciaországi Nancyban 2018. december 7-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 38-25-ös vereséget szenvedett Norvégiától a franciaországi Európa-bajnokság középdöntőjében.

A magyar csapat a csoportkör utolsó fordulójában parádés játékkal 33-26-ra verte a spanyolokat, így másodikként, két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol a román, a német és a norvég válogatottal játszik. Péntek este a nullapontos, amúgy hétszeres Európa-bajnok Norvégia volt az ellenfél.

Az életben maradásért küzdő norvégok kezdték jobban a meccset, védekezésben zártak és kemények voltak, támadásban kíméletlenek, és hamar elléptek két góllal (1-3). Még öt perc sem telt, amikor Kim Rasmussen szövetségi kapitány először időt kért. A magyar válogatottnak ezúttal nem volt szerencséje a befejezéseknél, vagy a 38 éves Lunde védett bravúrral, vagy ha már ő is verve volt, akkor a kapufa mentett helyette. A norvégok viszont hihetetlen sebességgel játszottak, gyakorlatilag átrohantak a mieinken, és már a 12. percben öt góllal vezettek (3-8).

A magyar csapat nem tudta megfékezni a norvégok rohamait Forrás: MTI/Kovács Tamás

4-8-nál Kiss bemutatta az első védését a meccsen, az ellentámadásból pedig emberelőnyt harcoltunk ki, majd egy hétméterest, amit Tóth bombázott a kapuba. Gyorsan feljöttünk három gólra, de sokáig nem örülhettünk, mert a norvégok azonnal válaszoltak, Lunde ráadásul kétszer is nagyot védett, így gyorsan visszaállt az ötgólos különbség.

A következő percek a kapusokról szóltak, a magyar csapatba időközben beállt Bíró hetest fogott, a túloldalt Lunde maga mögé nyúlva mentett a gólvonalról. A félidő közepén feljavult a magyar csapat játéka, még egy emberelőnyt is sikerült kiharcolni, de Háfra csak a kapufát találta el, így ahelyett, hogy feljöttünk volna három gólra, kaptunk egy újabbat, és ismét öt volt közte. Az utolsó percek Lunde-bravúrról, eladott magyar labdáról és pimasz norvég gólról szóltak. Szünetben hét gól volt a különbség a két csapat között (12-19).

A második félidő sem indult jól a szempontunkból, azon túl, hogy azonnal kilencgólosra nőtt a norvégok előnye, egy kétperces kiállítást is összeszedtünk.

A norvégok támadásban kíméletlenek voltak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lundén emberelőnyben sem tudtunk kifogni, a 36. percben már a 10. védését mutatta be, a kapus nélküli játékunk pedig megbosszulta magát (14-25).

A magyar csapat teljesen szétesett, a kényszerhelyzet pedig a legjobbat hozta ki a norvég világsztárokból, akik parádéztak, néha már színezték is a játékot, és folyamatosan növelték az előnyüket (19-33).

A végén már a norvégok cseresora játszott, de amit mi bedobtunk, azt ők is, így az eredmény kozmetikázása sem jött össze. Rengeteg gólt kaptunk, és végül súlyos, 38-25-ös vereséget szenvedtünk, de még nincs veszve semmi, jelenleg a csoport ötödik helyén állunk két ponttal. A nap (és a csoport) másik meccsén a németek 29-23-ra verték a spanyolokat.

„Gyorsaságban, döntésekben, időzítésben, mindenben jobbak voltak, mint mi. Nyilván szomorúak vagyunk a vereség miatt, de tudtuk, hogy éhesek lesznek a sikerre. Nekünk jóval kevesebb tapasztalatunk van, mint nekik, és ezt nem tudtuk kezelni. Próbáltuk a legjobbunkat nyújtani, próbáltunk harcolni, de túl nagy falat volt a norvég csapat. Nekünk nem voltak védéseink, nem volt jó a védekezésünk, rendszeresen le voltunk maradva. Pontosan megbeszéltük, hogy mit kellene játszani, de ők a világ egyik legjobb csapata. Ha mindig egy lépéssel a norvégok mögött vagy, akkor nem nyerhetsz. Hogy felállhatunk-e innen? Persze, van még két meccs, amit megnyerhetünk. Ez a vereség fáj, de ezen túl kell lépni, fel kell állni. Azt hiszem, kész leszünk a németek ellen” – nyilatkozta Kim Rasmussen a meccs után.

Norvégia mindig egy lépéssel a magyar csapat előtt járt Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Kettős érzések kavarognak bennem. Örülök az első gólomnak, de sajnálom, hogy nem szereztünk pontot, pedig nagyon kellett volna. Nem állt össze a védekezésünk úgy, ahogy szerettük volna, nagy helyeket hagytunk, amit ki tudtak használni. Így nem lehet meccset nyerni. Nagyon jól éreztem magam, de sajnálom, hogy nem tudtuk felvenni a stílusukat, pedig készültünk rájuk. A lerohanásokban és a visszarendeződésben még sokat kell javulnunk. De ezeket a hibákat kielemezzük és összeszedjük magunkat” – értékelt Szabó Laura.

„Csalódottak vagyunk, meg szerettük volna nyerni ezt a meccset is. Nagyon ránk rohantak, nem tudtunk összezárni a visszafutásoknál, ők pedig jól játszották meg a beállójukat. Azt hiszem, ez volt a döntő. A norvégok nem képviselnek más dimenziót, arról van szó, hogy ők is nagyon akarták ezt a győzelmet. Ez most nekik jött össze” – mondta Tóth Gabriella.

A magyar csapat legközelebb Németország ellen játszik vasárnap 15.00 órakor.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, II. csoport
Norvégia-Magyarország 38-25 (19-12)
-----------------------------------
Nancy, 2500 néző, v.: Christiansen, Hesseldahl Hansen (dánok)
lövések/gólok: 55/38, illetve 51/25
gólok hétméteresből: 6/5, illetve 10/8
kiállítások: 10, illetve 8 perc

Magyarország
------------
Kiss É. - Lukács 1, Kovács A. 4, Háfra 1, Mészáros, Kovacsics 3, Schatzl, cserék: Planéta 2, Tóvizi 1, Tóth G. 6, Lakatos 1, Kazai 2, Bíró, Szabó L. 3, Orbán 1, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A csoport állása
1. Románia 4 pont/2 mérkőzés (60-47), 2. Hollandia 4/2 (56-52), 3. Németország 4/3 (86-84), 4. Norvégia 2/3 (93-89), 5. Magyarország 2/3 (82-92), 6. Spanyolország 0