Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott egy utolsó másodpercig kiélezett csatában 26-25-re legyőzte Németországot a franciaországi Európa-bajnokság középdöntős csoportkörének második mérkőzésén. Kim Rasmussen csapata óriásit harcolt, és akkor sem tört össze, amikor a németek a második félidő közepén átvették a vezetést.

Borzasztóan indult Kim Rasmussen csapata számára a középdöntő, miután pénteken 38-25-re kikaptak a címvédő, de Nancyban nulla ponttal érkező norvégoktól. Nem kezdjük el sorolni, hogy mi nem működött azon a meccsen, mert az egy hosszú lista lenne, inkább koncentráljunk arra, hogy az Eb eddigi szakaszát elnézve számíthatunk jó kapusteljesítményre, eredményes szélső játékra, és kintről is vannak biztos kézzel lövő játékosaink. A németek a norvégok legyőzésével nyitottak Franciaországban, amivel meg is ágyaztak maguknak a középdöntőben.

A 16 gólnál járó Julia Behnke (labdával) a német válogatott második legeredményesebb gólszerzője. A norvégok is csak szemmel tudták verni Forrás: AFP/Fred Tanneau

Számíthattunk rá, hogy az eddig közel harminc százalékkal védő Dinah Eckerle ezúttal is biztos pont lesz a német kapuban, míg előtte egy 1,80 méter fölötti átlagmagasságú fal igyekszik majd kitakarni a kaput a mi lövőink – Háfra Noémi, Kovács Anna, Kovacsics Anikó – elől.

A találkozó előtt Kim Rasmussen hangsúlyozta, hogy a magyar csapat kiheverte a norvégok elleni vereséget, és készen áll a harcra. Védekezésben 5+1-gyel kezdtünk, hogy igyekezzünk kicsit zavarba hozni azt a félelmetes védőfalat. Kovacsics Anikó volt a zavaró, és az első német támadás pont úgy folyt le, ahogy azt Rasmussen elképzelte: Bölköt kényszerítettük bele egy rossz lövésbe, és Bíró Blankának, a torna negyedik leghatékonyabb kapusának máris megvolt az első védése.

Bíró Blanka jól kezdte a mérkőzést a magyar kapuban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Három perc elteltével látszott, hogy működik, amit a dán szakember elképzelt, mert 3-0-ra vezettünk, Lukács Viktória kétszer, Háfra Noémi egyszer volt eredményes.

...és máris 3-0 ide:

Négy perc telt el, mire a németek meg tudták szerezni az első góljukat. 4-1 után kicsit befagyott a gólgyár, jó öt percig nem esett újabb gól, amikor viszont igen, akkor Lukács szerezte az újabb találatot, méghozzá Bíró remek indítása után.

A félidő közepén Kim Rasmussen időt kért, amire szükség is volt, mert 5-1 után perceken belül 5-4-et mutatott az eredményjelző.

Hatottak az edzői szavak, mert egy perccel később újra három góllal vezettünk,

Szabó Laura, majd az Eb-n 82 százalékos hatékonysággal lövő Schatzl Nadine (17/14) volt eredményes (7-4). A németek viszont nem hagyták magukat leszakítani, és zsinórban négy gólt szerezve először tudták átvenni a vezetést a mérkőzésen (7-8).

Nancy, 2018. december 9. Lukács Viktória a franciaországi női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország-Németország mérkőzésen Nancyban 2018. december 9-én. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem volt kellemes nézni, hogy nekünk kellett futnunk az eredmény után, és ezt a lányok is így érezhették, mert Bíró bemutatott két bravúrt, Háfra egy eladott labda után előbb gólt lőtt, majd gólpasszt adott, Lukács hetest harcolt ki, és máris visszavettük az előnyt (10-9). Planéta Szimonetta hibátlanul (3/3) lőtte a heteseket,

a hatos vonalon pedig Szabó Laura dolgozott remekül, az érdi beálló elöl gólokat, hátul labdákat szerzett.

Az összehangolt csapatjáték pedig azt jelentette, hogy kétgólos magyar előnnyel mehettek szünetre a csapatok.

Örülünk? Naná, hogy örülünk!

A második félidőt Kovacsics Anikó első gólja nyitotta, majd Háfra válaszolt Stolle nagy góljára. Védekezésben a falból kilépő kettesekkel - Kovács Anna és Kovacsics Anikó formájában - operáltunk, de azt nem állíthatjuk, hogy teljes mértékben sikerült semlegesítenünk a német támadásokat.

Nancy, 2018. december 9. Kovács Anna és a német Emily Bölk (háttal) a franciaországi női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország-Németország mérkőzésen Nancyban 2018. december 9-én. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

16-13 után kétszer is vezethettünk volna újra négy góllal, de egy rontott lövés és egy technikai hiba után a hatodik gólját szerző Alicia Stolle hozta közelebb a németeket. A 42. percben 17-15-ös magyar vezetésnél Henk Gröner kért időt, és már megint Stolle volt eredményes, aki Szabó Laura harmadik találatára is tudott válaszolni.

Szerencsére Lukács nem tudott hibázni, majd a Bírót váltó Kiss Éva végre kifogott Stollén.

Viszont gólt kaptunk egy leindításból, majd Kovacsics szabálytalankodott a gólhelyzetben kilépő némettel szemben, amiért hetes és két perc járt – de Kiss Éva kivédte az addig 16 büntetőből csak egyet hibázó Angie Geschke lövését!

Kim Rasmussen időt kért, a lányoktól pedig türelmet és koncentrációt. Mégis elaludtunk védekezésben, Böldk pedig kiegyenlített (19-19). 20-20 után percekig az volt a kérdés, hogy melyik csapat tud elmozdulni a holtpontról, végül a németeknek sikerült, de Lukács rögtön válaszolni tudott. Stolle meglőtte a kilencedik gólját, Kovacsics válaszul lőtt egyet csípőből, majd Szabót állították ki, és megint vezettek a németek (22-23).

Nancy, 2018. december 9. Szabó Laura (b) és Xenia Smits, a német csapat játékosa (háttal) a franciaországi női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország-Németország mérkőzésen Nancyban 2018. december 9-én. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lukács belőtte a hetedik gólját is (hét kísérletből!), de a németek valahogy mindig találtak egy gólt, és tartani tudták a minimális előnyüket. Szaladtak a másodpercek, a magyar csapat pedig az eredmény után futott, és Háfra révén utol is érte: a Fradi átlövőjének bombája a felső lécről vágódott a gólvonal mögé. Egy ötvennel a vége előtt a németek kértek időt, és Smits bombájával visszavették a vezetést, de a túloldalon Háfra védett lövése után Schatzl faulttal együtt tudott egyenlíteni (25-25).

Fél perccel a vége előtt Bölk lőtt hatalmas kapufát - Bíró rajta volt a labdán - a kipattanó pedig Mészáros Rea kezében landolt. Rasmussen azonnal időt kért, felvázolta a támadást, Háfra Noémi pedig kegyetlenül bevarrta a bal felsőbe!

Az utolsó másodpercekben nem hagytuk leindulni a németeket, csak egy időntúli szabaddobásig jutottak, ami pedig a magyar blokkban halt el. Győztünk, és megmaradt az esélyünk, hogy Párizsban is pályára léphetünk az első hat hely valamelyikéért.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló, II. csoport:
Magyarország–Németország 26-25 (12-10)
Nancy, 2700 néző, v.: Pandzic, Mosorinski (szerbek)
lövések/gólok: 39/26, illetve 45/25
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/2
kiállítások: 4, illetve 2 perc
Magyarország: Bíró - Lukács 7, Háfra 5, Mészáros, Kovacsics 3, Planéta 3, Schatzl 3, cserék: Kovács A. 2, Pálos-Bognár, Tóth G., Szabó L. 3, Kazai, Lakatos, Kiss É. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen