Óriásit játszott, legyőzte a románokat a magyar női kézilabda-válogatott!

Nancy, 2018. december 12. Háfra Noémi (k), valamint Gabriela Perianu (b) és Cristina Laslo, a román válogatott játékosai a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Magyarország - Románia mérkőzésen Nancyban, a Jean Weille Sportközpontban 2018. december 12-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 31-29-re legyőzte Romániát Nancyban, a női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában. Az ellenfél az első félidőben már négy góllal is vezetett, a szünet után viszont egyszerűen "megettük" a románokat, Háfra, Kovacsics, Lukács Viktória és a meccs emberének választott Kiss Éva vezérletével már öt góllal is vezettünk. A győzelem az elődöntőhöz nem volt elég, de a jövőre nézve több mint biztató volt a magyar csapat játéka.

Kim Rasmussen csapatának azzal a nem kellemes tudattal kellett pályára lépnie a középdöntő utolsó mérkőzésén, hogy szűk egy órával korábban Norvégia simán megverte a spanyolokat, így a mieinknek legalább 19 góllal kellene legyőzniük Romániát, hogy biztosan az elődöntőbe jussanak, és legalább 11 találattal, hogy az ötödik helyért folytathassák.

Egyszerű volt a kérdés: melyik csapat jut az elődöntőbe?

Mellettünk szólt, a románok 24 órán belül a második meccsüket játszották, és a spanyolok elleni siker (27-25) sokat kivett belőlük. Az viszont tény volt, hogy az ellenfél kispadján ülő Ambros Martín jól ismerte a magyar csapatot, hiszen összesen négyszer vezette BL-sikerre a Győri Audi ETO KC-t.

A harci tűz látszott a magyar csapaton a kezdés előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A találkozó első gólját a torna góllövőlistáján 35 találattal a harmadik helyen álló Cristina Neagu lőtte, az egyenlítés pedig nem sikerült, mert Dedu megfogta Planéta Szimonetta hetesét.

A román kapus Kiss Éva mellett az Eb legjobb "hetesölője". Háfra szépítése előtt még Pintea is betalált a hatosról – a nyártól Győrbe szerződő hatalmas termetű beálló játéka a román csapat egyik legfontosabb fegyvere.

Kovacsics Anikó a második hetesünket is kihagyta, a kipattanót viszont már bevágta. Bíró Blanka ziccert fogott,

majd mindkét szélsőnk – balról Schatzl Nadine, jobbról Lukács Viktória – is betalált, így tartani tudtuk a lépést a románokkal.

A nyolcadik percben mégis elhúztak három góllal Neaguék, elsősorban a már három gólnál járó Pintea találataival (4-7). A két klasszis kapcsolata nagyon működött támadásban, védekezésben pedig többször is belekényszerítették a rossz megoldásba a mieinket.

Pintea (21) támadásban és védekezésben is a román csapat kulcsjátékosa Forrás: MTI/Kovács Tamás

A félidő közepén Kim Rasmussen időt kért, és igyekezett rendet tenni a fejekben, mert az nyilvánvaló volt, ha hagyjuk elmenni a román csapatot, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz a folytatásban. Rendbe kellett tenni a védekezést, mert látszott, hogy, amint az működött, és labdákat szereztünk, rögtön közelebb tudtunk jönni (9-11 a 18. percben). De, sajnos, a mieink is hibáztak, amit meg a románok használtak ki könyörtelenül. Illetve nem mindig: a 19. percben a Bíró helyére érkező

Kiss Éva rúgta ki a legnagyobb természetességgel Neagu hetesét – ez volt a győri kapus nyolcadik kivédett büntetője.

Amikor viszont nagyon kellett, akkor nem hibázott a háromszor is a világ legjobbjának választott román sztár, aki a 20. percben már öt gólnál járt, és megint négy gól volt a románok előnye (9-13). Reményt adott, hogy a szélsőink nem hibáztak, Kovács Anna belőtt egy hetest, és Planéta is vállalt egy gólt átlövésből, így máris csak egy gól volt a románok előnye (12-13). Volt, hogy Pinteát egyszerre négyen próbálták lefogni, de a 192 centis klasszis nyert – Tóvizit kiküldték két percre, és Neagu azonnal büntetett.

Háfra Noémi (labdával) három gólt szerzett az első félidőben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az emberhátrányt túléltük, nem nőtt a románok előnye, és hosszú idő után Háfra is újabb gólt lőtt. És, ha a 28. percben Szabó Laura belövi a ziccert, amit megteremtett magának, ki is egyenlíthettünk volna – ezt egy perccel később Kovacsics tette meg egy leindítás végén! (15-15)

Ambros Martín időkérése alatt Kim Rasmussen is ellátta tanácsokkal a Kovacsicsékat, azt kérte, hogy támadásban Pinteát vegyük célba, de így tettek a románok is, a beálló pedig nem hibázott (az ötödik gólját lőtte), mégsem volt román előny a szünetre, mert Kovacsics Anikó az utolsó másodpercben egy csípőből eleresztett lövéssel döntetlenre mentette a félidőt.

Második félidő

Háfra harcolt ki hetest és egy kétperces kiállítást, Kovács Anna bevágta a büntetőt, és először volt nálunk az előny. Nem sokáig, mert érkezett Pintea hatodik gólja, nem tudtuk tartani a beállót, viszont Tóvizi Petra révén végre mi is lőttünk egy gólt a hatosról. Rendre nálunk volt az előny, és bízhattunk bene, hogy ez esetleg megtöri a román csapatot. Bele is hibázgattak a románok a támadásokba, még Pintea is lövést rontott, miközben Neagut sikerült kivennünk a játékból, Kiss Éva pedig megfogott két-három labdát, így Schatzl indulása után először vezettünk két góllal (22-20).

Nancy, 2018. december 12. Schatzl Nadine a franciaországi női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Magyarország-Románia mérkőzésen Nancyban, a Jean Weille Sportközpontban 2018. december 12-én. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ambros Martin időt kért, Planétára szerették volna játszani a támadásokat, illetve visszahozni az első félidőben jól működő páros kapcsolatokat. Ehhez képest Háfra lőtt újabb gólt - Neagut verte meg egy-egyben - miközben még egy két percet is kiosztott a két svéd bíró a románoknak. Háfra lőtt újabb gólt, Kiss Éva védett újabb ziccert,

majd Schatzl lőtt az üresen tátongó román kapuba, és pillanatokon belül öt góllal vezetett a magyar válogatott! (25-20)

A 44. percben Kiss Éva két újabb bravúrt mutatott be, és 10/20-as mutatóval, azaz ötvenszázalékos védési hatékonysággal állt ekkor! De elég volt pár elrontott támadás, és Cristina Laslo góljával máris 26-24-re felzárkóztak a románok. Rasmussen rögtön időt is kért, ne cselezgessünk, mondta a dán szakember, járjon a labda, játsszunk szélesen. Az 50. percben Kovacsics negyedik gólja hosszú magyar gólcsendet tört meg.

Nancy, 2018. december 12. Kovacsics Anikó, valamint Valentina Neli Ardean-Elisei (b) és Melinda-Anamaria Geiger (j), a román válogatott játékosai a franciaországi női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Magyarország-Románia mérkőzésen Nancyban, a Jean Weille Sportközpontban 2018. december 12-én. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kis pihenés után visszatérő, a kilencedik gólját szerző Neagu szinte egyedül tartotta a lépést a mieinkkel, az 52. percben azonban egy rossz lépés Planéta mellett elég volt, hogy Neagu térde kiforduljon – a román klasszist hordágyon vitték le, legjobbjuk nélkül maradtak a románok. Szándékosság fel sem merülhetett a magyar védő részéről, az esetet visszanéző játékvezetők is szimpla szabaddobást ítéltek.

A Neagu helyére érkező Dragut szépített, de Lukács két gyors góljával (5/5-nél járt a szélső) nem hagytuk, hogy közelebb jöjjenek.

Nancy, 2018. december 12. Tóvizi Petra és Melinda-Anamaria Geiger, a román válogatott játékosa (középen, b-j) a franciaországi női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Magyarország-Románia mérkőzésen Nancyban, a Jean Weille Sportközpontban 2018. december 12-én. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

A románok elkeseredettségét mutatja, hogy az 55. percben egyszerűen nem volt, aki odaálljon elvégezni egy román büntetőt. Végül Ardean-Elisei vállalkozott, és Kiss Éva majdnem meg is fogta a lövését. Tartottuk a két gól különbséget, és amikor Ardean-Elisei magasan a kapu fölé lőtt egy hetest, már biztos volt, hogy legyőztük Romániát!

Még, ha a párizsi helyosztókhoz ez nem is lesz elég, az Eb-n elért négy győzelem nagyszerű teljesítmény a több juniorkorú játékost felvonultató magyar csapattól.

Eredmény, Eb-középdöntő, 3. forduló:
Magyarország–Románia 31-29 (17-17)
Nancy, vezette: Bennani, Bennani (svédek)
a magyar csapat gólszerzői: Háfra 6, Schatzl 6, Lukács V. 5, Kovacsics 5, Kovács A. 4, Lakatos 2, Tóvizi 2, Planéta 1
A csoport állása: 1. Norvégia 6 pont (5 mérkőzés), 2. Románia 6/5, 3. Hollandia 6/4, 4. Magyarország 6/5, 5. Németország 4/4, 6. Spanyolország 0/5

A másik csoportban, Nantes-ban Svédország 39-30-ra megverte a már biztosan csoportgyőztes Oroszországot, és velük párban bejutott a párizsi elődöntőbe, kiejtve a házigazda Franciaországot. A mérkőzés legjobbja Thalie Hagman lett, aki 17 gólig jutott, ami új rekord az Európa-bajnokságok történetében.