A románok elleni siker titka: addig mentek a mieink, amíg járni tudtak

RASMUSSEN, Kim
Nancy, 2018. december 9. Kim Rasmussen, a magyar válogatott dán szövetségi kapitánya a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzésen Nancyban 2018. december 9-én. Magyarország - Németország 26-25. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint folyamatosan fejlődött a magyar női kézilabda-válogatott, ezért tudott remek mérleggel, négy győzelemmel és két vereséggel zárni a franciaországi Európa-bajnokságon.

"Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy így sikerült a torna. Folyamatosan fejlődött a csapat, de szomorú vagyok azért, hogy ilyen sok szép eredménnyel, ilyen ellenfelek legyőzésével sem jutottunk tovább" - nyilatkozta szerda este a dán edző.

A magyar együttes előbb 28-25-re kikapott az előző tornán ezüstérmes Hollandiától, majd Horvátországot 24-18-ra, Spanyolországot pedig 32-26-ra legyőzte, így a montbéliard-i C csoport második helyén végzett. A középdöntő II. csoportjában 38-25-re kikapott a címvédő Norvégiától, majd Németország ellen 26-25-re, Románia ellen pedig 31-29-re nyert, ennek ellenére nem jutott tovább, végső helyezése pedig a késő esti mérkőzések eredményétől függ.

Óriásit játszott, legyőzte a románokat a magyar női kézilabda-válogatott!

A magyar női kézilabda-válogatott 31-29-re legyőzte Romániát Nancyban, a női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában. Az ellenfél az első félidőben már négy góllal is vezetett, a szünet után viszont egyszerűen "megettük" a románokat, Háfra, Kovacsics, Lukács Viktória és a meccs emberének választott Kiss Éva vezérletével már öt góllal is vezettünk.

"Megint kemény meccset vívtunk a románokkal.

– nyilatkozta.

A román csapat a huszadik percben négy góllal vezetett, de a magyarok előbb egyenlítettek, majd a szünet után öt góllal elhúztak, végül szoros hajrában győztek.

Nancy, 2018. december 9. Kim Rasmussen, a magyar válogatott dán szövetségi kapitánya a franciaországi női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország-Németország mérkőzésen Nancyban 2018. december 9-én. Magyarország-Németország 26-25. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szabó Laura elmondta, a második félidőre keményebbé vált a védekezésük, és Kiss Éva is hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez.

"Nem tudom, mi volt a fejükben, de látszott rajtuk, hogy idegesek, ezért is tudtuk tartani az előnyünket, és végül megnyerni a meccset" – mondta az Érd beállója a románokról, akik szintén a továbbjutásért küzdöttek a középdöntő utolsó fordulójában.

– tette hozzá. Szabó a válogatottnak az elmúlt két hétben mutatott teljesítményéről úgy vélekedett, kihozták magukból a maximumot, de ilyen eredményekre senki nem számított.

Nancy, 2018. december 12. Kovacsics Abikó (b) és Szabó Laura (j), valamint Crina-Elena Pintea, a román csapat játékosa a franciaországi női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Magyarország-Románia mérkőzésen Nancyban, a Jean Weille Sportközpontban 2018. december 12-én. Magyarország-Románia 31-29. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Hihetetlen, milyen csapatszellem alakult ki a torna végére" - mondta.

Az öt lövésből négy gólt szerző Kovács Anna elárulta, két perccel a vége előtt már érezte, hogy megnyerik a mérkőzést, mert a románok tanácstalanok voltak és sokat hibáztak.

"A csapat mindent megtett, hogy eredményesen tudjunk zárni. Az előjelekhez képest nem vallottunk szégyent, nagyon büszkék lehetünk magunkra. Nagyon sokat dolgoztunk ezért az eredményért. Olyan játékosokból állunk, akik egyénileg nem feltétlenül tudnak megnyerni egy mérkőzést" – magyarázta a Debrecen jobbátlövője.

Meglátása szerint az a legnagyobb erősségük, hogy

szívvel-lélekkel, együtt küzdöttek, nagyszerű volt a csapategység,

és a pályán kívül is olyan jó hangulat uralkodott, hogy belevitték egymást a sikerbe.

A meccs legjobbjának megválasztott Kiss Éva elmondta, igyekezett kihozni magából a maximumot, és a többiek is nagyon jól dolgoztak.

"Az egész csapatra büszke vagyok. Jó eredményt értünk el, voltak néha hullámvölgyeink, de szerintem nagyon jól működött a csapat, és remélem, a továbbiakban is képesek leszünk fejlődni. A védekezésünkre és a kapusteljesítményre nem lehet panasz, a támadójátékunk pedig fokozatosan fejlődött" – nyilatkozta a Győr kapusa, aki 31 román lövésből 13-at védett.

Kiss Éva, amikor beállt a kapuba, szinte kivétel nélkül remekelt, kétszer is őt választották a mérkőzés legjobbjának Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A szerdai találkozó 52. percében a románok legjobbja, Cristina Neagu súlyos térdsérülést szenvedett. Erre utalva Kim Rasmussen elmondta, a román válogatott szövetségi kapitányával, Ambros Martínnal régóta beszélnek róla, hogy

a nemzetközi szövetségnek tennie kellene valamit, sokkal jobban kellene óvnia a játékosokat.

Rámutatott, hogy a válogatott hetek előtti hétvégéken mindig nemzetközi kupameccsek vannak, a csapatoknak utazniuk kell, az edzők nem engedhetik meg, hogy pihentessék a kulcsembereket, ez pedig ilyen súlyos sérülésekhez vezet.

"A felelősök gondolkodjanak el ezen, és ne csak a saját érdekeiket nézzék" - szögezte le.