Orosz-francia döntő lesz a kézi-Eb-n

Horizontal
France's left wing Manon Houette jumps to score during the EHF EURO 2018 European Women's Handball Championship semifinal match between Netherlands and France at the AccorHotels Arena in Paris, on December 14, 2018. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok orosz válogatott után a világbajnok és házigazda francia csapat jutott a női kézilabda Európa-bajnokság döntőjébe, miután 27-21-ra legyőzte Hollandiát a pénteki, párizsi elődöntőben.

Öt perc elteltével dobta első gólját a hazai csapat, ám azt követően pontosabb, erőteljesebb támadójátékának köszönhetően egy 6-1-es sorozattal elhúzott ellenfelétől. A hollandok szigorítottak a védekezésükön, így a szünet előtt fel tudtak zárkózni (12-11).

A franciák hat góllal verték a hollandokat Forrás: AFP/Franck Fife

Bár a második félidő elején egyenlített az előző Eb-n ezüstérmes holland együttes, válaszként Siraba Dembélé vezérletével megint elléptek a franciák, és egy 7-1-es szériával már a meccs háromnegyedénél eldöntötték a fináléba jutást.

A mezőny legjobbjának járó díjat Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára adta át a Siófok KC irányítójának, Estelle Nze Minkónak, aki mind a hat lövését gólra váltotta.

A Győri Audi ETO KC francia kapusa, Amandine Leynaud az első félidőben 17 lövésből ötöt védett. Klubtársa, a holland irányító Nycke Groot háromszor volt eredményes.

A döntő két résztvevője, az orosz és a francia válogatott az Európa-bajnokság nyitómeccsén, illetve a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia döntőjében is találkozott egymással, mindkétszer az oroszok nyertek.

Eredmények
elődöntő:
Franciaország-Hollandia 27-21 (12-11)

korábban:
Oroszország-Románia 28-22 (16-15)
az 5. helyért:
Norvégia-Svédország 38-29 (22-14)

a vasárnapi program (Párizs):
a 3. helyért: Románia-Hollandia 14.00
döntő: Franciaország-Oroszország 17.30