Vágólapra másolva!
Kiszámíthatatlan, de mindenképp örömteli események szólhatnak bele a magyar válogatott szereplésébe a dán-német rendezésű férfikézilabda-világbajnokságon. Három olyan tagja is van ugyanis a csapatnak, aki a január 27-ig tartó torna alatt bármikor édesapa lehet. Mindannyian engedélyt kaptak a szövetségtől, hogy ott lehessenek kedvesük mellett, amikor gyermekük megszületik. Vannak, akik szerint nem engedhetné meg magának egy csapat, hogy világversenyen ilyen okokból nélkülözze kulcsjátékosait, mások úgy vélik, semmi sem fontosabb a családnál, főképp nem egy gyermek születésénél. Szülőszoba vagy világbajnokság – a nemzetközi gyakorlatot is vizsgálva kerestük a választ.

Van, aki házvásárláshoz, van, aki munkahelyi célok eléréséhez, anyagi feltételekhez vagy bármi máshoz köti a családalapítás időpontját, és van, aki a természetre bízza a gyermekáldás időzítését. Amíg egy hétköznapi munkahely esetén szinte természetes, hogy az apuka mindent otthagyva rohan a kismamával a kórházba, addig egy élsportolónál komoly tervezést jelent, hogy fennakadás nélkül menjen a hivatás és a családi élet is egyszerre.

Női sportolóknál természetesen teljesen másfajta előrelátásra van szükség, hiszen nemcsak a terhesség, hanem a csecsemőgondozás idejére is kieshet az édesanya. A választás karrier és magánélet között – ha csak átmenetileg is – komoly próbatétel elé állítja a nőket, amihez egy élsportoló esetén hozzájön a kíméletlen közvélemény harsogása is. Amikor a Győri ETO norvég beállósa, Heidi Löke 2016 őszén bejelentette, hogy gyermeket vár,

megszámlálhatatlan mennyiségű és botrányos hangvételű kritikát kapott a szurkolóktól azért, mert teherbe esett.

Hasonlóan fogadták a csapat szurkolói két évvel korábban Görbicz Anita várandósságának a hírét is.

Legtöbben azt kérték számon mindkét játékoson, hogyan képzelhették, hogy a gyermekvállalást előbbre helyezik a klub érdekeinél.

Ha csak halkan is, de voltak azért olyanok, akik megengedőbben (!) úgy látták: amennyit a játékosok tettek a győri kézilabdáért – Görbicz természetesen a válogatottért is – megérdemlik, hogy akkor legyenek anyák és boldogok, amikor csak akarnak.

A magyar női vízilabda-válogatott kapusa, Gangl Edina szerelmével, Molnár Mátyással a tervezgetők táborába tartozik. Az Origónak adott korábbi interjújukban elmondták: a gyerekvállalást is olimpiai ciklushoz kötik.

Nem szeretnénk elkapkodni” – mondta a játékos, aki azt is elárulta, hogy leghamarabb Tokió után térnek vissza a kérdéshez.

Gangl Edina és Molnár Mátyás tudatosan időzítik a gyermekvállalást Fotó: Hirling Bálint - Origo

Férfi sportolók esetében szó sincs átmeneti visszavonulásról, hiszen jóval kisebb befolyással van apává válásuk a karrierjükre, mint női kollégáik esetében.

Foci-vb: Volt, aki ment, volt, aki maradt

A 2018-as oroszországi futball-világbajnokság alatt három játékosnak kellett választania a munka és a család között. Volt, aki ment, volt olyan is, aki maradt. A svéd válogatott csapatkapitánya nem akarta kihagyni az Anglia elleni negyeddöntőt, ezért inkább Oroszországban maradt azután, hogy néhány nappal korábban világra jött második gyermeke.

Itt még nem volt teljes a Granqvist család Forrás: Instagram/sofiegranqvist

A svéd szövetség elengedte volna Andreas Granqvistot, ő azonban nem élt a lehetőséggel. Azzal magyarázta döntését, hogy nem akarta magára hagyni a válogatottat egy ilyen fontos meccsen,

a feleségével együtt pedig már a vb előtt felkészültek arra, hogy valószínűleg férje támogatása nélkül szüli meg a kisbabát.

Az már más kérdés, hogy hiába maradt, így is kikaptak 2-0-ra a rég nem látott jó formában játszó angoloktól.

Andreas Granqvist gyermeke, akit apja „Worldcup Baby”-nek nevezett el az Instagramon:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

So happy and proud of my wife. Both are healthy and well. ❤️❤️❤️ #worldcupbaby #pappashårfäste

Andreas (@granqvistandreas) által megosztott bejegyzés,

Épp azoktól az angoloktól, akiknek egyik játékosa, Fabian Delph nem hagyta ki az életre szóló élményt, és a Kolumbia elleni nyolcaddöntőben a pálya helyett a szülőágy mellett állt. Harmadik lánya születésére hazautazott a Manchester City középpályása, és egy pillanatra sem bánta meg döntését.

„Életem legfantasztikusabb 24 óráján vagyok túl.

Láthattam, ahogy a csapattársaim megnyernek egy mentálisan és fizikálisan is kőkemény mérkőzést, majd a feleségemmel és a két lányommal ott lehettünk harmadik gyermekem születésénél.

Nem tudom szavakkal kifejezni azt a boldogságot és hálát, amit érzek. Már úton vagyok vissza Oroszországba” – írta Instagramján a 28 éves játékos.

Az angolok szövetségi kapitánya természetesnek tartotta, hogy elengedte játékosát, nem is volt kérdéses számára egy percig sem, hogy mehet.

A dánok játékosa, Jones Knudsen nem tervezte ugyan a hazautat, annál is inkább, mert feleségénél jó néhány héttel a tervezett időpont előtt indult meg a szülés. A focistának eszébe sem jutott otthagyni a vb-t, de csapattársai összedobtak neki egy magángépre való összeget, amivel hazaugorhatott családjához, aztán folytatta a munkát Oroszországban.

A Knudsen baba születésének bejelentése:

Hárman párban

Más azonban – és mindenképp különleges – a helyzet, ha ugyanannak a csapatnak egyszerre három játékosa is bármelyik pillanatban édesapa lehet, ráadásul egy világbajnokság alatt. A magyar férfi kézilabda-válogatott három tagja,

Balogh Zsolt, Bodó Richárd és Lékai Máté engedélyt kapott a szövetségtől arra, hogy rövid időre hazautazzanak a tornáról, amikor az szükséges.

Kivéve akkor, ha döntőt játszanak a világbajnokságon. Csoknyai István szövetségi kapitány az Origónak azt mondta, érzékenyen érintené a csapatot, ha mindhárom kismamánál egyszerre indulna be a szülés, de bíznak benne, hogy nem kell a három játékosnak egyszerre hazautaznia. „De ne szaladjunk ennyire előre, mert

Ha mégis megtörténne, hogy egy napon, egy fontos mérkőzés előtt kell mindhármuknak hazautazniuk, az valóban nagyon érzékenyen érintené a csapatunkat.”

Szavazzon!

Mit gondol a Magyar Kézilabda Szövetség döntéséről ebben az ügyben?

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Kocsis Máté a kényes helyzet ellenére egyértelműen határozta meg a prioritást. „Nehéz kérdés, mert több megítélése van a dolognak, de mi

azt gondoljuk, hogy a család az első.

Szigorú kikötéseink vannak: a játékosok a lehető legrövidebb időt tölthetik a csapattól távol.”

Balogh Zsolték és Lékai Mátéék nagyjából egy időben, január 18-ra és 20-ra várják a babát, Bodó Richárdéknál 26-ra várható a kicsi érkezése.

Lékai Máté (balra) és Bodó Richárd (jobbra) szinte egyszerre lehet édesapa Forrás: MKSZ Facebook

Az M4 Sportnak az érintettek izgatottan beszéltek az előttük álló hetekről. Balogh Zsolt elárulta, nem beszéltek össze csapattársaikkal annak idején, hogy mindhármuknál egyszerre, a világbajnokság alatt jöjjön az új családtag, de

mióta kiderült, hogy nagyjából egyszerre lesznek apukák, majdnem mindennapos köztük a téma.

Bodó Richárd szeretne bent lenni a szülésnél, de reméli, hogy kedvese és gyermeke is megvárják, amíg véget ér a világbajnokság. Lékai Máté azt mondta,

számára a család mindenek felett áll, bármikor feláldozná érte a sportot, ha úgy van, de szerencsére erről szó sincs.

Bodó Richárdék január végére várják a kis Bencét Forrás: Bodó Richárd Instagram

„Bízom benne, hogy a pályán és azon kívül is jól fogok vizsgázni, egyik sem lesz könnyű, de szeretnék mindkét helyzetben maximálisan helytállni. Az első mindenképpen a család lesz, de tudjuk, hogy az élet nagy rendező, ezért nehéz bármire is felkészülni.

Kicsit olyan, mint amikor arra készül a csapat, hogy az ellenfél hatos falat védekezik, aztán nyitott védelemmel találja szemben magát”

– ezt már az Origónak mondta a szituációról egy szemléletes példával Lékai Máté.

Lékai Máté és Kiss Ramóna kisfia is bármikor megszülethet:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kiss Ramóna (@ramona_kiss) által megosztott bejegyzés,

Került már hasonló szituációba a litván Zalgiris Kaunas nevű kosárlabdacsapat vezetőedzője is. Igaz, nem saját, hanem játékosa sorsáról kellett döntenie. A korábban az NBA-ben is megfordult Sarunas Jasikeviciust egy sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogyan engedhette el a Neptunas elleni elődöntő egyik meccséről egyik játékosát, a brazil Limát.

Az edző szenvedélyes válaszban fejtette ki, hogy játszhat bármilyen tétmeccset egy csapat, nem létezik az életben fontosabb esemény egy gyermek születésénél.

De miért fontos, hogy az apa is ott legyen a szülőágy mellett? Egy gyermeket világra hozni nem annyi, mint kipipálni egy tételt a bevásárlólistán. Az anyának egyaránt kemény fizikai és pszichés megpróbáltatás, talán az egyik legkeményebb, amin anya és gyermeke az életben átmehet. A kérdés nem az, hogy végig tudja-e csinálni egy nő egyedül, hanem az, hogy mennyivel könnyebb, biztonságosabb a helyzete, mennyivel érzi magát erősebbnek, ha a társa mellette áll, és fogja a kezét. Vannak kismamák, akiknek nem fontos az apa személyes jelenléte, mások ragaszkodnak hozzá, és igyekeznek akkor is megtalálni a kompromisszumos megoldást, ha az apa esetleg kevésbé áll készen a feladatra.

Ma már természetes, hogy ott lehetnek az apák a születéskor, 30 évvel ezelőtt azonban ez még újdonságnak számított, legalábbis Magyarországon. Itthon a budapesti MÁV kórházban volt lehetőség először apás szülésre, Dr. Marton István szülész-nőgyógyász kezdeményezésére. A szakértő Terheskönyv című könyvében azt írta,

Rövidebb lesz a vajúdás, ritkább az elhúzódó szülés, kevesebb a magzati szövődmény, ritkábban ér véget a műtét szüléssel.”

Ezek ismeretében mindenki eldöntheti maga, mi számít többet: egy világbajnoki meccsen gólhoz, vagy egy új élet születéséhez asszisztálni.