Látványos meccsen nagyarányú győzelem Angola ellen

handball Horizontal
Hungary's Bence Banhidi (L) lines up a shot during the IHF Men's World Championship 2019 Group D handball match between Hungary and Angola at the Royal Arena in Copenhagen on January 13, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-24-ra legyőzte Angolát a dán-német közös rendezésű világbajnokság D csoportjának második fordulójában.

Az Argentínával játszott 25-25-ös döntetlen után Angola ellen kötelező volt a győzelem a magyar válogatott számára.

Az egy-egy nagy kapusbravúrral kezdődő mérkőzésen Angola szerzett vezetést hárompercnyi játék után, amire Lékai azonnal válaszolt. Innentől kezdve kijött a két csapat közti tudáskülönbség, Bodó bombájával azonnal 2-1 lett, majd rögtön ezután Hornyák révén megszereztük az első lerohanásgólunkat a vb-n. Az angolai edző azonnal időt kért, de ebből is mi jöttünk ki jól: az argentinok elleni meccshez képest sokkal pörgősebben játszó magyar csapat folyamatosan dobta a gólokat, és már az első negyedóra végére hétgólos előnybe került (10-3).

A magyar csapat más sebességi fokozatban játszott, mint ellenfele Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Taktikailag és fizikailag is jobb volt a magyar csapat, amelyben elől Bodó és Bóka remekelt, hátul pedig – ha túljutottak a jól záró védelmen – Mikler parádézott. A Veszprém kapusa többször is ziccert fogott, volt, hogy pár másodperces eltéréssel kettőt is, majd a 22. percben – emberhátrányban – hetest védett.

Angola nem tudott közelebb férkőzni, sőt, a nagy kedvvel játszó magyar csapat tovább növelte az előnyét, majd a magabiztos előny tudatában elkezdte színezni a játékot. A 24. percben Lékai egy kínai figurából dobott gólt. Az angolaiak is mutattak szép dolgokat, közvetlenül a szünet előtt egy dupla-kínai figurából szereztek gólt, de különösebb jelentősége ennek nem volt (18-8).

Az első félidő egyetlen negatívuma, hogy Bókát elveszítette Csoknyai István szövetségi kapitány, miután visszahúzta a lövő angolai játékos kezét, amiért az új szabályok értelmében végleges kiállítás jár.

Félidőben tíz gól volt közte Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A második félidő is magyar gólokkal indult, utána viszont jött kicsit kihagyott a figyelmünk, és Angola zsinórban négy gólt dobott (21-13). Csoknyai időt kért, zártabb védekezést és agresszívabb támadójátékot kért a játékosoktól. Az edzői szavak nyitott fülekre találtak, egy kínaival lezártuk a góltalan sorozatot, majd visszaállítottuk a tízgólos különbséget. Ami hiányzott az első félidőhöz képest, az a kapusteljesítmény volt (ekkor Mikler helyett már Székely állt a kapuban), de amíg gólra gól volt a válasz a mi szempontunkból, nem volt gond.

A meccs végére Csoknyai megtehette, hogy pihenteti a kulcsembereit, és helyette a cseresort játszatja, a hatékonyságon egyáltalán nem látszott meg. A vége nagyon magabiztos 34-24-es magyar győzelem.

A meccs legjobbjának a bravúrokat bemutató Miklert választották. A magyarok legeredményesebb játékosa az első félidőben kiállított Bóka lett öt góllal.

Tíz góllal nyert a magyar válogatott Angola ellen Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

„Kevés időnk volt felkészülni, de ma azt az arcunkat mutattuk, amit mutatnunk kell ezen a vb-n. Mindenki szerette volna hozzátenni a magáét, azt, amit tud. Biztosak voltunk benne, hogy nem lesz egyszerű meccs, de az első félidőben megmutattuk a csapat erejét. Most fújták le a meccset, de már a holnapi, Katar elleni találkozóra készülünk. Megpróbálunk minél többet pihenni, de valószínűleg már ma videózni fogunk. Szeretném, ha holnap is ugyanígy játszanánk” – értékelt Mikler.

„Az első félidőben nagyon fegyelmezetten és jól játszottunk. Nem tudtuk, hogy Angola milyen játékerőt képvisel. Az első fordulós teljesítményük meglepett, most vagy elfáradtak, vagy mi voltunk nagyon jók, de 30 perc elég volt, hogy eldöntsük a mecscet. Örülök neki, hogy abban, amit elterveztünk, előrébb léptünk. Nem cseréltünk hármat, megoldottuk eggyel. A szélességi játékunk is elég jól működött. Ma kaptunk egy olyan ellenfelet, amely ellen tudtunk sokat gyakorolni. A vb holnap kezdődik, mert mostantól sokkal erősebb csapatokkal játszunk” – nyilatkozta Csoknyai István szövetségi kapitány.

A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

Magyarország-Angola 34-24 (18-8)
-------------------------------
Koppenhága, 6000 néző, v.: Kolahouzan, Mousavian Nazhad (irániak)
lövések/gólok: 47/34, illetve 48/24
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/2
kiállítások: 6, illetve 6 perc

Magyarország
------------
Mikler - Hornyák 2, Bodó 3, Bánhidi 2, Lékai 2, Nagy L. 1, Bóka 5, cserék: Ilyés, Sipos 1, Jamali 4, Balogh Zs. 4, Juhász Á. 3, Császár 4, Ancsin 2, Ligetvári 1, Székely, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics