Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott szinte tökéletes támadójátékkal 32-26-ra legyőzte Katart a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában. A csapat ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé, és persze továbbra is él az esély a jövő tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre.

Kiküldött tudósítónk jelenti Koppenhágából.

Arról, hogy Dánia bolondul a kézilabdáért, kár lenne vitát nyitni. A nők 1990-es évekbeli dominanciája – három olimpiát nyertek zsinórban – után a férfiak is rákapcsoltak, Európa-bajnokságot nyertek (2012), vb-ezüstérmeket szereztek (2011, 2013). Nos, ehhez képest a város legtöbb pontján, néhány mérsékelten kreatív üdítőitalreklámról mosolyog ránk a csapat legnagyobb sztárja, Mikkel Hansen.

A pályán azért ennél kreatívabb Mikkel Hansen Forrás: Origo

Arról már nem is beszélve, hogy másfélórával a kezdés előtt még az óriási koppenhágai Royal Arenát sem nyitották ki, aki megpróbált bejutni, annak a csuklójukon lévő képzeletbeli órát mutogatták az ajtó mögött kedvesen mosolygó hölgyek. Félórával a kezdés előtt fájóan üresen tátongtak az óriási csarnok lelátói. Katari szurkolót nagyítóval sem találhattunk, a magyar csapat kedvéért érkező pár tucat drukker pedig igyekezett egy tömbben helyet foglalni.

Aki akart, talált magának helyet Forrás: Origo

A hangulatért felelős – bátran nevezzük csak bünözőnek – miután megkérdezte, hogy vannak-e a csarnokban magyar drukkerek, úgy érezte, hogy Bódi Csabi (hogy ki?) "Gyönyörű a lány" című mulatósával lehet a legjobban kedveskedni a döbbent csendben ülő honfitársainknak. Akik biztos, hogy nem ezért utaztak kétezer kilométert... Utána egyébként a sportszerűség jegyében a katariak is megkapták a magukét. Persze, volt, akinél betalált a zene, a mellettünk álló, hatvan körüli, láthatósági mellényt viselő rendező hölgy önfeledten táncolt minden felcsendülő számra.

Aki veszít, elbukik

A nyitó fordulót egyaránt jól elrontó két csapat közül, mégiscsak mi jártunk jobban, hiszen mi legalább egy pontot szereztünk attól az Argentínától, amelyik akár még tovább is juthat, míg a katariak a csoport leggyengébbjének tartott Angolától kaptak ki. Egyértelmű volt, hogy amelyik csapat ezen a meccsen kikap, az akár a továbbjutástól is elbúcsúzhat – az olimpiáról nem is beszélve.

A Csoknyai István, Vladan Matics kapitánypáros nem változtatott az előző két mérkőzésen pályára küldött csapaton, vagyis ezúttal is Máthé Dominik, Schuch Timuzsin és Szita Zoltán maradt ki.

A vébén eddig remek formában játszó, két találkozón 14/18-as mutatóval virító Balogh Zsolt két góljával kezdődött a találkozó. Védekezésben – Lékai és Balogh vagy Hornyák Péter helyére – rendre érkezett Ilyés Ferenc és Nagy László, utóbbi a 3. percben tiszteletet parancsolóan blokkolta a katariak egyik legveszélyesebb lövőjét Frankis Marzót.

Bodó 104 km/h-s iszonyú bombája után Valero Rivera időt is kért.

Lőttek is egy gólt a katariak, amire Bánhidi rögtön válaszolt beállóból. Jól mozgott a hatos falunk, a kilencesen rendre leütköztük a katari lövőket, de egy Bodó kiállításával színesített maratoni katari támadás révén megint csak közelebb lopakodott az Ázsia-bajnok.

Bánhidi Bence és Nagy László együtt keseríti katari Rafael Capote életét Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kiállítás két percét 2-0-ra nyerték a katariak, leült a támadójátékunk, de szerencsére a védekezésünk működött, és Nagy László lerohanásból(!) szerzett góljával újra kettő, majd Bóka Bendegúz találatával már három gól volt a különbség a félidő felénél (8-5).

Iiyés kiállítása után Nagy László támadásban is bent maradt, lőtt is egy gólt, Bóka pedig gyönyörűen szerzett labdát,

Lékai első góljával pedig először vezettünk négy góllal.

A jól működő védelem pedig a vébén eddig a legtöbb védést bemutató Mikler Roland dolgát is megkönnyítette, amit az ő zónájába lőttek, azt biztosan fogta. Ezt a négygólos különbséget tarottuk is, annak ellenére, hogy a katariak egyre többször találták meg a beállóikat – igaz, rajtuk kívül más nem tudott eredményes lenni az ellenféltől. Csoknyai István 26. percben 13-10-es vezetésnél kért időt.

Szeretjük ezt a képet: Bodó Richárd ünnepli az egyik gólját Forrás: MTI/Illyés Tibor

A katariak ugyan egy fél percre feljöttek két gólra, de aztán Bánhidi és Bóka gyorsan visszaállította a különbséget. Az utolsó perc egy Mikler-bravúrral kezdődött, ugyanakkor Balogh egy rossz talajfogás után a bokáját fájlalva, sántítva hagyta el a pályát.

Ha valami, akkor ez biztosan nem hiányozna Forrás: MTI/Illyés Tibor

A félidőt viszont Ancsin góljának köszönhetően az addig legnagyobb különbséggel zártuk (16-11). A szünetben kiderült, hogy Baloghnak aláfordult a bokája, de talán nincs nagy baj.

A második félidő

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első véget ért, jó védekezésből előbb Hornyák, majd Bánhidi lőtt gólt, és Jamali is betalált. Igaz a katariak minden gólra válaszoltak, de a lényeg az volt, hogy nem csökkent a különbség. Jamali második, illetva Nagy László harmadik góljával már héttel vezettünk (21-14), utóbbi találat ráadásul emberhátrányban született, miután Ancsint rejtélyes indokkal kiküldték a macedón játékvezetők.

A második félidő első tíz perce után kicsit leült a támadójátékunk, a katariak pedig feljöttek három gólra (22-19), a magyar kapitánypáros pedig időt is kért, ami után a legjobbkor érkezett Bóka negyedik gólja. Hatottak az edzői szavak, mert újra felpörgött a csapat és a 49. percre visszaállt a hatgólos különbség, amit a meccs végéig sikerült is megtartani. És milyen játékkkal: a 32 gólunkat 37 lövésből szereztük – ami szinte tökéletes támadójátékot jelent!

Lékai Máté (b) gólnál csak gólpasszból jegyzett többet Forrás: MTI/Illyés Tibor

Győzelmével a magyar válogatott rendkívül fontos lépést tett a középdöntőbe jutás felé, és most már biztos, hogy akár Argentína, akár Katar lesz a harmadik továbbjutó – mert a svédek és a mieink továbbjutását már nem vonnánk kétségbe – már biztos, hogy pontot, vagy pontokat is viszünk magunkkkal. Ezzel pedig továbbra is él az esély, hogy odaérjünk az első hét hely valamelyikére, kiharcolva ezzel a jogot a jövő évi olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre.

A meccs legjobbjának Lékai Mátét választották.

"Védekezésben nagyon hatékonyak voltunk, Nagy Laci beálltával jobb 2-ben stabilizálódtunk. Annak ellenére, hogy töbször kaptunk két perceket, mindenki szépen dolgozott. Mindig tudtunk újítani, firssíteni, a nagy lövőket távol tartottuk, a kapusaink pedig remekül védtek. Támadásban is jók voltunk, mindig megtaláltuk a helyzeteket, Lékai pedig parádésan vezetett minket. Mindig lehet javítani, kell is, kielemezzük a meccset, most van egy kis időnk, tudunk fújni. Ki fogjuk javítani a hibákat, utána készülünk Egyiptomra" - nyilatkozta Csoknyai István.

Eredmény, D csoport, 3. forduló:
Magyarország–Katar 32-26 (16-11)
Royal Arena, Koppenhága, vezette: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
a magyar csapat gólszerzői: Balogh 3, Bodó 4, Bánhidi 3, Nagy L. 3, Bóka 4, Lékai 5, Hornyák 3, Ancsin 2, Jamali 2, Császár 2, Ligetvári 1