Nehéz helyzetben vagyunk, de nincs veszve semmi

ILYÉS Ferenc
Koppenhága, 2019. január 16. A magyar válogatott tagjai, elöl Bánhidi Bence, Bodó Richárd és Ilyés Ferenc (b-j) a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 4. fordulójában játszott Magyarország - Egyiptom mérkőzés után Koppenhágában 2019. január 16-án. A magyar csapat 30-30-as döntetlent játszott, ezzel biztosította továbbjutását a középdöntőbe. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egy hihetetlenül izgalmas, az utolsó másodpercig nyílt csatában ért el 30-30-as döntetlent a magyar férfi kézilabda-válogatott a dán-német közös rendezésű világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában. A mérkőzés után az Origónak is nyilatkozó játékosok és Vladan Matics szövetségi kapitány is elismerte, hogy sok volt a hiba a játékunkban, ami a fáradtságra vezethető vissza, de egyelőre mindenki próbál annak örülni, ami a legfontosabb: a csapat ott van a középdöntőben.

Kiküldött tudósítónk jelenti Koppenhágából.

Hat napon belül a negyedik meccsére készült a magyar válogatott a világbajnokságon, a sérült Balogh Zsolt nélkül, tizenöt játékossal kiállva Egyiptom ellen. Könnyű meccsre senki nem számított, de talán ilyen nehézre sem, amelyiken az utolsó percben sikerült megmentenünk az egyik pontot. Ez az egy pont azonban éppen elég ahhoz, hogy ott legyünk a középdöntőben, és miután még mindig veretlenek vagyunk, biztos, hogy legalább egy pontot viszünk is magunkkal Herningbe.

Óriásit harcolt, és továbbjutott a kéziválogatott a világbajnokságon

A magyar férfi kézilabda-válogatott 30-30-as döntetlent játszott Egyiptom ellen a dán-német olimpiai kvalifikációs kézilabda-világbajnokság csoportkörének, negyedik, utolsó előtti fordulójában. Ezzel biztossá vált, hogy Csoknyai Istán csapata a második helyen jut tovább a középdöntőbe. Kiküldött munkatársunk jelenti Koppenhágából. Vegyes előjelekkel készülődött a magyar csapat az első forduló pontvesztése miatt még az előzetesen vártnál is fontosabb mérkőzésre.

„Le a kalappal a csapat előtt! – vágott bele az elsőként az újságírók közé érkező Vladan Matics. – Voltunk vesztes helyzetben, és álltunk nyerésre is, de nagyon sok ziccert hibáztunk, szerintem főleg ezért nem tudtunk nyerni. Meg azért, mert a túloldalon volt egy fantasztikus kapusteljesítmény. Tegnapelőtt meg nálunk volt egy, ez a sport. A lényeg, hogy nem kaptunk ki ezúttal sem, megyünk tovább. Nem matekoztam, de ha minden igaz, akkor egy pontot biztosan viszünk.

A kapitány egyéni teljesítmények helyett ezúttal is a csapatmunkát emelte ki, bár a védekezés hatékonyságát ő sem találta megfelelőnek. A meccsenként eddig átlagban 25 gólt kapó csapatunk, most 30-cal a zsákban jött le a pályáról.

Csoknyai István (b) és Vladan Matics (j) szövetségi kapitányoknak főhet a fejük Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Van egy veszélyes beállójuk, akivel talán a kelleténél többet birkóztunk, amit kihasználtak az átlövőik. Az meg a másik, hogy szerencsénk sem volt, amíg nekik minden befelé pattant, addig nekünk minden kifelé jött a kapufáról.”

A játékosoknak pihenniük kell, mert az idősebb – a mai meccsen támadásban és védekezésben is élen járó Nagy László, vagy a csapatkapitány Ilyés Ferenc már nem bírja úgy a sorozatterhelést, mint a fiatalok. És reménykedjünk, hogy a középdöntőre visszatér Balogh Zsolt.

„Inkább nyertünk, mint vesztettünk egy pontot – vallotta be Ilyés Ferenc. – Eddig is tudtuk, hogy nehéz lesz ez a sorozat, de ők egy nap pihenővel valahogy mégis frissebbek voltak, valószínű az előző meccseiken is többet cseréltek. Nem gondoltuk, hogy Zsolti ennyire hiányozni fog, mert így Lacinak szinte az egész meccset végig kellett játszania.

vert helyzetből is pillanatok alatt tudtunk fordítani.”

Ilyés Ferenc (középen) szerint össze kell szednünk magunkat, mert messze még a torna vége Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Össze kell szednünk magunkat a következő meccsen, mert valahogy azt éreztem, mintha az egyiptomiak nem lennének olyan fáradtak, mint mi. A lényegen azonban ez nem változtat, eddig is tudtuk, hogy, ha továbbjutunk, akkor is kell nyernünk még legalább egy mérkőzést, hogy a minimális célunkat elérjünk” – mondta a csapatkapitány, rámutatva, hogy az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt jelentő első hét közé kerülésért még nagyon meg kell küzdenie a csapatnak.

„Mindkét félidőben mínusz három, illetve mínusz négy gólról kellett visszajönnünk, ami szép dolog,

de a harminc kapott gól az nagyon sok,

ezt nem engedhetjük meg magunknak – mondta az említett Nagy László.

Nagy Lászlónak rengeteg munkája volt ebben a döntetlenben Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Egyértelműen csalódott vagyok, mert azt kaptuk, amit vártunk, mégsem tudtunk föléjük kerekedni, és ez főleg a védekezésen múlt. Ziccerek maradtak ki mindkét félidőben, ez igaz, de ha elől hibázol, hátul pedig nem, akkor még mindig nulla-nulla van. Mi viszont elől és hátul is hibáztunk, így aztán futhattunk az eredmény után. Tanulnunk kell a történtekből” – zárta a veszprémi klasszis.

Az irányító Lékai Máté inkább a támadásban elkövetett hibákat sokallta:

Ehelyett kapust cseréltek, aki fogott öt-hat ziccert, visszajöttek a meccsbe, sőt vezettek is, ami még nehezebbé tette a dolgunkat. Mindenki tudta, hogy miről szól ez a mérkőzés, küzdöttünk, hajtottunk, de a harminc kapott gól az sok. Tény, hogy kevesen vagyunk, és Bodó Ricsit valakinek muszáj lesz tehermentesíteni, mert egy két méter magas, 120 kilós ember nem bír hét nap alatt öt meccset játszani. Szerintem ezt a négy meccset meg kellett volna nyerni, és akkor nem kellene számolgatni. Nehéz helyzetben vagyunk, de még nincs veszve semmi!”

„Jó meccs volt! A mai és az első, Svédország elleni meccsünk sokban hasonlított, ezt a játékot, ezt a szintet igyekeztünk elérni az elmúlt öt hónapban – mondta az Origónak az egyiptomi csapatot tavaly augusztus óta irányító David Davis. – Katar ellen szörnyen játszottunk, ma viszont remekeltünk, de a magyar csapat is jól játszott, szerintem a nézők is élvezték.”

David Davisnak tetszett a meccs, nekünk annyira azért nem Forrás: MTI/Illyés Tibor

A csapat nagyszerű kapusteljesítményére, a meccset 7/9-es mutatóval kezdő, majd 38 százalékos teljesítménnyel záró Mohamed el-Tayar „munkásságára” kitérve így értékelt: „Valóban remekül teljesített, de, ahogy mindig mondom, jó védekezés nélkül nem lehet meccset nyerni, ez kristálytiszta dolog. Ma nagyon sokat segített nekünk, de az egész tornára igaz, hogy fantasztikusan védenek a kapusok.”

Az érintettől is megkérdeztük, hogy ez volt-e szerinte a legjobb teljesítménye a válogatottban?

„Először védhettem ilyen nagyon tornán, örülök, hogy ilyen jól ment. És, igen, azt hiszem, ez volt életem eddigi legjobb meccse.”