Hó és tomboló vihar fogadta Athénban a Sopron Basketet

weather Horizontal
A picture taken on January 8, 2017 shows the archaeologicial site of Ancient Corinth with the Temple of Appolon covered by snow in Ancient Corinth, some 80 km west of Athens. - Greece experiences rare cold wave with low temperatures and snowfalls in many regions of the country. (Photo by VALERIE GACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Orkánerejű szél és erős havazás fogadta a görög fővárosban kedden késő este a Sopron Basket női kosárlabdacsapatát, amely az Euroliga eddig nyertetlen együttesénél, az Olimpiakosznál vendégeskedik a fővárostól 80 km-re fekvő Kalkíszban. A túra tehát nehezen indult, a megpróbáltatásokat követően egy újabb idegenbeli győzelemben reménykedik minden magyar kosárszurkoló. Szólunk előre: ez sem lesz sétameccs.

Munkatársunk helyszíni jelentése a görögországi Kalkíszból.

Amikor 2018 nyarán ismertté vált, hogy a Sopron Basket hol és mikor játssza majd az idegenbeli Euroliga-meccseit, senki sem gondolta volna, hogy a január közepén esedékes görögországi túra hozza majd az eddigi legnagyobb megpróbáltatásokat. (Mondjuk még előttünk van a február eleji oroszországi látogatás Kurszkba, szóval óvatos vagyok, de akkor is.) Már a bécsi reptéren tomboló szél jelezte, hogy a felszállás sem lesz sima, ehhez képest azzal semmi gond nem volt. Hanem az athéni leszállás – azt megszenvedte minden gépen ülő.

A hivatalos jelentés szerint téli tengeri vihar tette a térségben tiszteletét. Ezt már az autóbuszból láthattuk, mert az a hóvihar, amely szinte végig elkísért bennünket, odahaza is tisztességes lett volna.

Itt azonban ez olyan ritka időjárási jelenség, amellyel a buszvezető sem tudott mit kezdeni, mert a Kalkíszba vezető úton csak erről beszélt – már amikor párszavas angoltudását összerakta. A rendőri felvezetés ellenére Kalkísz belvárosában sikerült eltévedni, majd a csapat a szálláshoz vezető utolsó 100 métert gyalog tette meg az orkánerejű szélben. Amely a Lucy Hotel szobáin is átsüvöltött – a fűtésre használt légkondicionáló berendezések nem mindig bírták a tempót.

Hóvihar fogadta a Sopron Basketet kedd este Athénban Forrás: AFP/Valerie Gache

Szerda reggelre csitult a szél, a nap is kisütött, így láthattuk, hogy gyönyörű helyre érkezett meg a magyar bajnokcsapat. Az Olimpiakosz minden „hazai” meccsét máshol rendezi (Athénban és környékén), most Kalkíszra esett a választás. Sokan úgy vélik, hogy a nyolc meccsből nyolc vereséggel álló Olimpiakosz ellen könnyű meccs vár Sopronra, ám ez nagy tévedés.

Fegyverneky Zsófia (balra) az őszi Sopron-Olimpiakosz mérkőzésen Forrás: Origo

Mert a görögök eddig valóban az összes mérkőzésüket elbukták, de átlagban csak 10 ponttal (a kosárkülönbségük nyolc mérkőzés alatt mínusz 80), a stílusuk felettébb kellemetlen, ezzel pedig minden együttes nehezen birkózik meg. Az őszi, soproni meccsen a magyar csapat 85-69-re tudott nyerni ellenük.

Ugyanakkor a Sopron Basket van olyan erős, hogy ezt a túrát győzelemmel hozza le. Mire alapozzuk mindezt?

A magyar csapat az egész Euroliga-mezőnyben a harmadik legkevesebb pontot (516) kapta (ebben a mutatóban csak az orosz sztáregyüttes, a Jekatyerinburg és a lengyel Polkowice előzi meg, a Kurszkkal pedig hajszálra megegyezik a kapott pontok száma).

Roberto Iniguez lányai pedig hétről hétre erősebbek, és mutatják meg azt, hogy Európa legjobb csapatai közé tartozik. Az egy héttel ezelőtt 80-52-es erődemonstrációval befejeződött összecsapás a francia Carolo ellen bizonyság volt minderre. Idegenben

a Salamanca és a Hatay elleni két bravúrgyőzelem

is megmutatta, hogy a tavalyi ezüstérmes idén is joggal gondolhat a sorozat végjátékára. Ez még nagyon messze van. Ugyanakkor a görögországi összecsapást követően a török Fener és a spanyol Salamanca jön Sopronba – a két hazai összecsapás után sokkal tisztábban látunk majd ebben a kérdésben is.

A svéd Amanda Zahui (balra) a görögök soproni vendégjátékán védekezik Forrás: Origo

Biztosak lehetünk abban, hogy a Sopron most is előveszi az ellenfeleket megfojtó védekezését. A görögök kevésbé látványos stílusa miatt

nem számíthatunk olyan látványos meccsre, mint Salamancában vagy Hatayban,

de erre az összecsapásra nagyon igaz a mondás: túl kell élni. Mégpedig győzelemmel.

Az Olimpiakosz-Sopron Basket női kosárlabda Euroliga-mérkőzés szerdán délután 17 órakor kezdődik, az eseményekről az Origo a helyszínről számol be.