Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott fantasztikus küzdeni tudásról tett tanúságot, de ez sem volt elég ahhoz, hogy legyőzze Svédországot a dán-német olimpiai kvalifikációs kézilabda-világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. A 33-30-as vereség után szinte csak csalódott magyar szereplőkkel tudtunk beszélni a Royal Arenában.

Kiküldött munkatársunk jelenti Koppenhágából.

– mondta keserűen Vladan Matics a találkozó után arra utalva, hogy Balogh Zsolt és Jamali Iman után egy harmadik átlövőnk, Bodó Richárd is megsérült. – Nagyon nehéz lesz ilyen események után továbbra is fenntartani ezt az eksztázist a csapatban. A játékvezetőkről meg inkább nem is mondok semmit, mindenki azzal jár jobban, ha csendben maradok. Reméljük, hogy ezért a sok szerencsétlenségért egyszer majd visszakapunk valamit."

A szenzációs játék sem volt elég a svédek ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kikapott Svédországtól a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. A magyar csapat már korábban bebiztosította a továbbjutását a középdöntőbe, ahová a svédek mellett a csoport délutáni mérkőzésén Angolát 33-28-ra legyőző, David Davis vezette Egyiptom is követi. Kiküldött tudósítónk jelenti Koppenhágából.

Például visszakaphatjuk azt a Bodót, akinek Dr. Erdélyi Gábor csapatorvos szerint stabil a bokája, a rándulást kezelik, és a középdöntőben újra a pályán lehet.

A kapitány szerint a győzelmünk elsősorban azon múlt, hogy nem tudtuk megakadályozni a svédek gyors góljait. "Nehéz úgy megoldani a visszafutásokat, amikor két embert kell cserélni. Ha ezt egy picit jobban meg tudtuk volna oldani, akár nyerhettünk is volna."

Az utolsó percekre pedig minden összejött. Elfáradt az addig iszonyúan sokat vállaló Lékai Máté, a fiatal Máthé Dominik és a támadásban addig kevesebb szerepet kapó Ligetvári Patrik pedig a legrosszabbkor hibáztak.

"A dánok ellen ugyanez lesz, hazai pályán játszanak egy ennél is nagyobb csarnokban, eszméletlen lesz.

Láttuk tegnap, hogy Katarnak labdája volt a döntetlenhez ez ellen a svéd csapat ellen. Itt minden meccsnek és minden lövésnek jelentősége van. Nézzék meg, nekünk egyetlen gól kellett volna Egyiptom ellen, nem jött össze, de, ha Katar belövi az utolsó ziccerét, már azzal is bentebb lennénk (pontegyenlőséggel, de az egymás elleni eredmények miatt akkor Katar jutott volna tovább és nem Egyiptom, mi pedig két pontot vinnénk, nem egyet - a szerk.).

Csoknyai István (b) és Vladan Matics, a magyar válogatott szövetségi kapitányai, jobbról Sipos Adrián a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 5. fordulójában játszott Magyarország-Svédország mérkőzésen Koppenhágában 2019. január 17-én. A magyar csapat 33-30-ra kikapott. MTI/Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Aki azt mondja, hogy Argentína, Katar meg Egyiptom holmi harmadik vonalbeli csapat, az semmit nem ért ehhez a sportághoz. És Tunézia is nagyon jó, simán verte ma Ausztriát. Majd meglátjuk, hogy tudunk motiválni, de nagyon nehéz lesz."

"Csalódottak vagyunk, mert ebbe a mérkőzésbe is a maximumot tettük bele. De van ennek a csapatnak tartása, és tud nagyon küzdeni, ami akkor is így van, ha ma nem sikerült győzni – kezdte az értékelést az Origónak Ilyés Ferenc csapatkapitány. – Nagyon erős volt ez a svéd csapat, hiába jöttünk vissza egálra, tudtak még egyszer indítani. Védekezésben talán kicsit túlsegítettünk, így az átlövőik egy lépésből megtalálták a helyzeteket.

Az külön örömteli, hogy Máthé Dominik remek játékkal, gólokkal és gólpasszokkal tudott beszállni. Úgy tűnt, mintha nem is izgulna, pedig a meccs előtt elmondta, hogy azért nagyon is van benne drukk."

Ugyancsak a csapat küzdenitudását dicsérte az irányító Lékai Máté, aki a mezőny egyik legjobbja volt a mérkőzésen. "Amíg bírtuk, küzdöttünk, de ez a vébé valami borzalom a számunkra ezekkel a sérülésekkel.

Hallom, hogy miket beszélnek, hogy bundázunk, meg eladtuk az egyiptomiak elleni meccset. Ekkora hülyeséget! Mindent megteszünk azért, hogy nyerjünk, sajnos, nem mindig sikerül."

A Telekom Veszprém irányítója is gratulált a vébén debütáló Máthé Dominiknak, és kiderült, hogy lehetnek még meglepő szerepek a tornán.

Koppenhága, 2019. január 17. Lékai Máté (k), mellette a svéd Kim Ekdahl du Rietz (b) és Max Darj a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 5. fordulójában játszott Magyarország-Svédország mérkőzésen Koppenhágában 2019. január 17-én. A magyar csapat 33-30-ra kikapott. MTI/Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Vannak itt már mindenféle vadhajtások – mondta arra utalva, hogy Nagy László a hajrában a jobbszélső helyén felbukkanva szerzett gólt. – Mindent kipróbálunk, lehet, hogy legközelebb én leszek a kapus, a kapus meg a balszélső, látni kell, hogy mi mindent megteszünk. Kevesen vagyunk, és még az ág is húz minket.

Az, hogy ezúttal nem Mikler Roland, hanem Székely Márton kezdett a magyar kapuban, Vladan Matics elmondása szerint a kapusedző, Szathmári János döntése volt, ők Csoknyai Istvánnal csak elfogadták a korábbi kiváló válogatott kapus javaslatát.

"Védekezésben mindenki kitette szívét-lelkét, amíg bírtuk hajtottunk, de megint elveszítettünk egy embert, szerintem ezen múlt, hogy nem tudtunk nyerni – mondta a Grundfos Tatabánya kapusa. – Ez van, amikor a hajrában mi már nem tudunk cserélni, az ellenfélnél meg jönnek az akár friss emberek, és amikor a pihenő lövőjük helyett érkezik egy Kim Anderson. A sérülés mindig nehéz ügy. Sosem tudjuk, hogy éppen milyen súlyos,

Remélem, ki tudja magát pihenni, és a dánok vagy Tunézia ellen már újra ott lehet a pályán. A felkészülési meccsen már megtapasztaltuk, milyen a dánok ellen játszani, akkor tudtunk síri csendet varázsolni a csarnokukba, most is megpróbáljuk."

A mérkőzés egyik hőse a vébéújonc Máthé Dominik volt, öt gólt szerzett a találkozón, három hetest is értékesítve a Bundesliga legjobb kapusai közé tartozó Appelgren, Palicka kettőssel szemben.

Koppenhága, 2019. január 17. Máthé Dominik (j) és a svéd Kim Ekdahl du Rietz a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 5. fordulójában játszott Magyarország-Svédország mérkőzésen Koppenhágában 2019. január 17-én. A magyar csapat 33-30-ra kikapott. MTI/Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Az első gól után átszakadt egy gát, de nagyon sajnálom, hogy nem győztünk. Jó lett volna, ha az utolsó lövésem bemegy, de nem akarok telhetetlen lenni. Csoki (Csoknyai István - a szerk.) fél mondattal mondta, hogy lehet én lövöm majd a hetest, aztán,

– mondta a világ legtermészetesebb módján a 19 éves balatonfüredi átlövő, aki a dánok ellen egyik példaképe, a világsztár Mikkel Hansen ellen is meg akarja mutatni, hogy van még egy-két trükk a tarsolyában.

"Csalódottak vagyunk, mert a tegnapi nap után mindenképpen javítani szerettünk volna. Nüanszokon múlt, hogy nem sikerült, de védekezésben és támadásban is követtünk el hibákat – mondta a csapat szélsője, Bóka Bendegúz. – Viszont mindenki odatette magát, és szükségünk is van mindenkire és a friss erőre az ismert körülmények között, amikor meccsről meccsre fogyatkozunk meg. De ebből a meccsből azért ki lehet indulni, megmutattuk, hogy bárkivel fel tudjuk venni a versenyt, még egy ilyen jó svéd csapattal is."