Nehéz út vezet a kéziválogatott számára az olimpiára

Horizontal HANDBALL AMERICAN SHOT CLOSE UP ACTION
Denmark's Mikkel Hansen (L) fights for the ball with Hungary's Laszlo Nagy (R) during an EHF 2018 Men's European Championship qualification handball match between their teams in Papp Laszlo Arena in Budapest on May 4, 2017. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Pénteken átköltözött Herningbe, a középdöntők helyszínére a magyar férfi kézilabda-válogatott. Ezzel kezdetét veszi a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság igazán izgalmas része.

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

A koppenhágai csoportkör zárása, azaz a svédek elleni találkozó után a magyar válogatott játékosai későn feküdtek, viszont korán kelhettek, mert délelőtt egy jó háromórás buszozás várt rájuk, a Midtjylland tartományban lévő iparvárosba, Herningbe. Az ötvenezres város textil- és egyéb feldolgozóiparáról ismert, amikor pedig egy koppenhágai sörözőben a kedves csapost arról kérdeztük, hogy a középdöntő szünnapjain milyen attrakciók várhatnak a Herningbe érkezőkre, szó szerint kinevetett bennünket.

A valóban nem kimondottan attraktív város legkomolyabb látványossága kétség kívül a Jyske Bank Boxen nevű irgalmatlan méretű sportcsarnok, amelyik a környező sertéstelepek összetéveszthetetlen szagától körülölve magasodik egy ipartelep szélén. A tizenötezres monstrum adott otthont eddig a házigazda dánokkal felturbózott C csoport meccseinek, szombattól pedig a mieinket is felvonultató középdöntő izgalmait élvezhetjük az óriási lelátókról.

Jyske Bank Boxen: ami most sárga, az holnap mind piros lesz Forrás: Origo

A magyar válogatott pénteken délután már a Boxenben tartott rövid átmozgató edzést, ahol a dánok elleni taktikát is átvette a Csoknyai István és Vladan Matics irányította csapat. A két szövetségi kapitány közül utóbbi elmondta, hogy még egy kis pihenő senkinek sem ártott volna, de többé-kevésbé jól vannak a fiúk. Ami a dánok elleni játékot illeti, fontos lesz, hogy mennyire tudjuk felvenni velük a versenyt. Nagyon gyorsak támadásban és védekezésben is, ehhez kell próbálnunk alkalmazkodni.

„A január elején játszott két felkészülési meccs felvételeit újra megnéztük, de azokból azért nem lehet tökéletesen felkészülni. Például azért sem, mert akkor nem játszott a legnagyobb sztárjuk, egyben legjobb játékosuk, Mikkel Hansen.

A jó védekezés mellett fontos lesz, hogy a kapusaink hány bravúrt tudnak majd bemutatni” – mondta a találkozó előtt Matics.

A sérült Bodó Richárd bevetése a dánok ellen még kérdéses, de Balogh Zsolt visszatérésére is várni kell még. A dánoknak is akad kisebb gondjuk, megsérült ugyanis a Telekom Veszprémben játszó René Toft-Hansen. Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány pénteken elmondta, hogy a beálló a Norvégia elleni csoportrangadón, csütörtök este sérült meg.

Mikkel Hansen és Nagy László csatája mindig igazi csemege Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Ez hatalmas veszteség számunkra, mert rendkívül fontos tagja a csapatunknak. Nincs esély a játékára, ezt mindannyian nagyon sajnáljuk” – mondta az edző, aki Henrik Möllgaard mellett a védelem oszlopának nevezte René Toft Hansent. A Veszprém légiósa eddig öt gólt dobott a világbajnokságon.

Jacobsen még nem döntötte el, hogy becseréli-e a keretbe az ikertestvérét, Henrik Toft Hansent, a Paris-Saint Germain beállóját, mert a közelmúltban ő is sérüléssel bajlódott.

A svédek ellen már megmutatta ez a csapat, hogy képes lehet a csodára, ahogy január 6-án azt is, hogy lehet megverni a dánokat saját közönségük előtt. És ha egyszer sikerült, miért ne sikerülhetne újra?

A középdöntő programja:
II. csoport (Herning):
szombat:
Tunézia-Svédország 18.00
Dánia-Magyarország 20.30
vasárnap:
Magyarország-Tunézia 18.00
Norvégia-Egyiptom 20.30
hétfő:
Svédország-Norvégia 18.00
Egyiptom-Dánia 20.30
szerda:
Egyiptom-Tunézia 15.30
Magyarország-Norvégia 18.00
Dánia-Svédország 20.30
Az állás: 1. Dánia 4 pont (66-48), 2. Svédország 4 (60-54), 3. Norvégia 2, 4. Magyarország 1 (60-63), 5. Egyiptom 1 (54-57), 6. Tunézia 0