A Veszprémből erősít a vb-n szereplő spanyol férfi kézilabda-válogatott

Handball European Championships - Spain vs Sweden Sports HANDBALL European Championships euros sterbik
Sterbik Árpád volt a döntő legjobbja
Vágólapra másolva!
Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém 39 éves kapusa Kölnbe utazott, hogy csatlakozzon a világbajnokságon szereplő spanyol kézilabda-válogatotthoz. 

A spanyol állampolgársággal is rendelkező szerbiai magyar játékos már három nappal ezelőtt azt nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak, hogy készen áll a beugrásra, amennyiben valamelyik kapust sérülés miatt helyettesítenie kellene. Erre akkor 50 százalék esélyt adott.

Sterbik Árpád segíthet a spanyolokon Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

Szombaton reggel klubja jelezte, hogy Sterbik – nem sokkal a kölni Lanxess Arénában történtek után – telefonhívást kapott, azonnal csomagolnia kellett és egy kora reggeli járattal elindulnia Németország felé. A spanyolok pénteki edzésén, a Bajnokok Ligája négyes döntőjének is otthont adó létesítményben eddig ismeretlen ok miatt eldőlt egy hatalmas LED fal, és emiatt két spanyol kézilabdázó is sérülést szenvedett. Köztük volt a 27 éves Rodrigo Corrales, a PSG kapusa is, ezért volt szükség Sterbik riasztására.

Az IHF elnöke, Hasszan Musztafa és a német szövetség elnöke, Andreas Michelmann meglátogatta a spanyol válogatottat, hogy találkozzon az érintettekkel, valamint a küldöttség vezetőivel és a szakmai stábbal.

A világbajnokságon minden csapatnak három cserelehetősége van, de a történtek miatt az IHF adott egy újabbat a spanyoloknak.

Tavaly, a horvátországi Európa-bajnokságon a spanyolok az elődöntő előtt cserélték be Sterbiket, akire akkor Gonzalo Pérez de Vargas sérülése miatt volt szükség. A vajdasági születésű kapus bravúros teljesítményt nyújtott a világbajnok franciák elleni elődöntőben, majd a svédek elleni győztes fináléban is. A spanyolok szombaton éppen a franciák ellen kezdik szereplésüket a világbajnoki középdöntő kölni csoportjában.

Sterbik a jugoszláv válogatottal 1999-ben és 2001-ben is világbajnoki bronzérmes volt, 2008 óta azonban a spanyol nemzeti csapatban szerepel, amellyel 2013-ban világbajnok, 2011-ben ugyancsak bronzérmes, 2016-ban Európa-bajnoki döntős, tavaly pedig kontinensbajnok volt.

A négyszeres Bajnokok Ligája-győztes kapus 2001 és 2004 között már volt a Veszprém játékosa, és tavaly nyáron visszatért a magyar klubhoz.