Tunézia legyőzésével egy lépésre kerülhetnek férfi kéziseink a nagy céltól

Hornyák Péter
Herning, 2019. január 19. Hornyák Péter (k), a dán Jannick Green (b) és Rasmus Lauge (j2) a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Dánia – Magyarország mérkőzésen Herningben 2019. január 19-én. A magyar válogatott 25-22-re kikapott. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Vasárnap 18 órától Tunézia ellen lép pályára a magyar válogatott a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda-vilgbajnokság herningi középdöntőjének második fordulójában. Ez az a mérkőzés, amit mindenképpen meg kell nyerniük a mieinknek ahhoz, hogy elérjék a minimális célt, azaz játszhassanak a hetedik helyért.

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

Vereséggel ugyan, de jó előjelekkel várjuk a világbajnokság talán legfontosabb mérkőzését. A középpdöntő nyitófordulójában a várakozásoknak megfelelően kikaptunk a házigazda, a csoportjából hibátlan teljesítménnyel érkező Dániától. És máris megcáfoljuk magunkat, hogy leírhassuk: a mérkőzés egyáltalán nem a várakozásoknak megfelelően alakult, hazai szempontból legalábbis biztos, hogy nem. A sérülések miatt alaposan megtizedelt, a cserékkel felforgatott válogatott ugyanis nagyszerűen helytállt a tizenötezer tomboló néző előtt.

A kéziválogatott szoros csatában maradt alul az olimpiai bajnok ellen

25-22-es vereséget szenvedett Dániától a magyar válogatott a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda-vilgábajnokság herninig középdöntőjének első fordulójában. Tunézia délutáni vereségének (23-35 Svédország ellen) köszönhetően azonban továbbra is tartjuk a negyedik helyünket a csoportban, azaz harcban vagyunk az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt jelentő első hét közé kerülésért.

Remekül játszott az újra irányító szerepkörben lehetőséget kapó Juhász Ádám, és ugyanez mondható el a vb-újonc Szita Zoltánról, aki öt góllal tette emlékezetessé bemutatkozását. A tizenkilenc éves Máthé Dominik is átmentette a svédek ellen látott formáját, lőttünk gólt átlövésből, szélről, beállóból, leindításból, a 25 kapott gól pedig azt mutatja, hogy remekelt a védelem,

és sikerült lelassítani a dánok eszeveszett tempóját.

A mérkőzés alakulása és a hangulat láthatóan és hallhatóan feldobta a lefújás után nyilatkozó játékosokat, akik már minden mondatot azzal fejeztek be, hogy "de vasárnap Tunézia ellen nyerni kell".

Hornyák Péter (k) a dánok ellen is meglőtte a szokásos góljait Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az afrikai kontinens jelenlegi legjobb csapata, azaz az aktuális Afrika-bajnok a C-csoport harmadikjaként, hozott pont nélkül érkezett a középdöntőbe. Az első két meccsét tíz, illetve tizennégy góllal bukta el Norvégiával és Dániával szemben, a következő hármat viszont tulajdonképpen simán megnyerte Szaúd-Arábai, Chile, illetve Ausztria ellen. Az európaiak elleni igazi ki-ki meccs volt az utolsó fordulóban, és meggyőző fölénnyel, öt góllal különbséggel győzött Tunézia.

Vladan Matics már rögtön a svédek elleni utolsó csoportmeccsünk után figyelmeztetett mindenkit, hogy

Tunézia jó csapat, véletlenül sem szabad őket lebecsülni.

A csoportunkban szereplő Egyiptommal (vagy éppen Katarral) szemben náluk a keret fele légiós, a tízből nyolcan ráadásul európai klubban játszanak. A csapat legnagyobb sztárja, a Bajnokok Ligája-címvédő, Montpellier irányító, átlövője, Mohamed Szusszi, illetve a szintén balátlövő Waed Jallouz, aki a Bundesligában szereplő Füchse Berlint erősíti.

Wael Jallouz (labdával) korábban a Barcelona játékosa is volt Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A vébén azonban eddig Moszba Szanai és Uszama Buganmi a legeredényesebb lövőjük 29, illetve 26 góllal. Szombaton tükör simán (23-35) kikaptak a svédektől, különösebben nem erőltették meg magukat, látszott, hogy inkább ellenünk tartalékoltak.

A magyar csapat háza tájáról két remek hír is érkezett szombaton este: egyrész landolt a Balogh Zsoltot szállító repülőgép, a Katar elleni mérkőzésen megsérült szegedi átlövő visszatért a csapathoz, és kész pályára lépni a sorsdöntő meccsen,

ahogy a bokáját megrántó Bodó Richárd is vállalhatja a mérkőzést,

mindkettőjük rutinjára nagy szükség lesz, és az sem fog ártani, hogy kettővel többet tudunk cserélni, mindenki több pihenőt kaphat a meccs közben.

Balogh Zsolt visszatérése további lendületet adhat a magyar csapatnak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Amennyiben nyerünk, úgy gyakorlatilag bebiztosítjuk a helyünket – legrosszabb esetben is – a csoport negyedik helyén, ahonnan csak óriási balszerencsével, illetve Egyiptom elképzelhetetlen bravúrjával (Tunézia legyőzése mellett pontszerzés Dánia vagy Norvégia ellen) szorulhatunk le. Ha pedig így lesz, akkor már csak azt kell figyelnünk, hogy ki zár a másik középdöntős csoport negyedik helyén, azaz melyik csapattal kell megmérkőznünk az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt jogát jelentő 7. helyért. Jelenleg Spanyolország tanyázik a negyedik helyen.

A Magyarország–Tunézia mérkőzés 18 órakor kezdődik a herninig Jyske Bank Boxenben, a találkozót, ahogy az eddigieket is, élő, szöveges tudósításban követhetik az Origón.