Fantasztikus játékkal nyert a kéziválogatott a vb legfontosabb meccsén

handball Horizontal
Hungary's Zsolt Balogh (L) throws the ball during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Hungary and Tunisia at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 20, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 26-21-re legyőzte Tunéziát a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság herningi középdöntőjének második mérkőzésén. A mieink ezzel nagy lépést tettek afelé, hogy játszhassanak a hetedik, olimpiai kvalifikációs tornát érő helyért.

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

Szombaton este tíz óra után fújták le a házigazda, Dánia elleni mérkőzést, azaz még húsz röpke óra sem telt el, és a magyar válogatottnak újra a Jyske Bank Boxen hatalmas lelátói alatt volt jelenése. A Tunézia elleni mérkőzés ráadásul még az egy nappal korábbinál is sokkal fontosabb volt, hiszen az Egyiptommal folytatott versenyfutásban a 7. helyért rendezett helyosztón való részvételhez elengedhetetlen volt, hogy két pontot szerezzünk. És lehetőleg minél nagyobb különbséggel győzzük le az Afrika-bajnokot, amelyik látványosan nem erőlködött szombaton délután a svédek ellen, aminek egy tizenkét gólos vereség (23-35) lett a vége.

A vasárnapi programot a La Rioja játékosával, Ligetvári Patrikkal népszerűsíti a spanyol liga Twitter-oldala:

A mieinknél ugyan visszatért a keretbe a Katar elleni csoportmérkőzésen megsérülő Balogh Zsolt, ahogy a szakvezetés újra benevezte az Egyiptom ellen megsérülő Bodó Richárdot is, de hogy pályára lépnek-e, az erősen kétséges volt.

Első félidő

Végül ott voltak a kezdő hetesben mindketten, a támadó szekciót pedig az egy nappal korábban bőven pihentetett Lékai Máté irányította. Az ő góljával egyenlítettünk ki, de nem volt valami olajozott a támadójátékunk, emberelőnyben is eladtuk a labdát, de aztán Balogh duplájával és Bodó bombájával a 7. percben csak sikerült először megszereznünk a vezetést (4-3).

Balogh Zsolt visszatérése komoly nyereség volt Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Mivel vasárnap a házigazda csapat játékosai megérdemelt pihenőnapjukat töltik, a hangulat sem volt olyan fergeteges az arénában, mint egy nappal korábban.

Most nem telt meg az állószektor, cserébe lehetett hallani a magyar drukkerek hangját Forrás: Origo

Bánhidi kiállítását azonban kihasználták a tunéziaiak, akik visszavették a vezetést, de Balogh hetesből egyenlített. Hogy ne nyugodhassunk meg, Bodót küldték ki két percre, de a túloldalon sem kegyelmeztek a bírók, ott Hadzs Juszef pihenhetett egy kicsit. A vezetést viszont nem sikerült átvenni, mert Bóka ziccert hibázott, az üres kapura küldött labdánkat pedig lehalászta Hoszni. Csoknyai és Matics forgatta a csapatot,

a félidő közepére Ilyés Ferenc és Schuch Timuzsin kivételével már mindenki megfordult támadásban és védekezésben is a pályán

– a tatabányai és a ferencvárosi veterán csak hátul tett hozzá a játékunkhoz.

Amikor működött a védekezés, elől is jöttek a gólok Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

És amikor ott sikerült rossz megoldásba hajszolni az afrikai csapatot, vagy éppen Székely Márton védett, máris tudtunk indulni, és a 20. percben végre mi vezettünk három góllal, 10-7-re úgy, hogy percekkel korábban még 5-7 volt az állás.

Egy friss kispapa őrült meccsnapja:

Elég volt azonban, hogy egy kicsit megroggyant a védekezés, hogy ne tudjunk ellépni, Csoknyaiék időt is kértek a 25. percben, ami után megint sikerült labdákat szerezni, és végül kétgólos előnnyel (16-14) mehettünk szünetre, úgy, hogy Balogh Zsolt hat, Lékai Máté pedig öt gólt szerzett az első harminc percben.

Lékai Máté (66) rendre megverte a tunéziai védőket Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Második félidő

Jó védekezéssel és Lékai Máté hatodik góljával kezdődött a második félidő, majd Sipos harcolt ki egy kiállítást azzal, hogy egy szabaddobással hátba dobta az előtte tollászkodó ellenfelet – a szabály szerint akár szándékosan, akár akaratlanul akadályozza valaki a szabaddobás elvégzését, kétperces kiállítást kell hogy kapjon.

Akkor, mondjuk, egy kicsit a szívünkhöz kaptunk, amikor Lékai a hetedik gólja után a combját fájlalva ült le a kispad mögé,

de szerencsére vissza tudott jönni, nem volt komoly a baj. A 36. percben először vezettünk négy góllal (20-16), úgy, hogy Balogh a padon pihent. Amikor visszajött, akkor meg belőtte a hetedik gólját, kínaiból.

Bánhidi Bence (j) és a tunéziai Maruan Csuiref a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében játszott Magyarország-Tunézia mérkőzésen a dániai Herningben 2019. január 20-án. MTI/Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

A félidő közepén már hattal vezettünk (23-17), a következő feladat az volt, hogy stabilizáljuk az előnyt, és végképp megtörjük az ellenfelet. Ehhez kapóra jött Hadzs Juszef két perce és Bóka második gólja, valamint Székely több védése az ellenfél ziccereinél. Hosszú idő után aztán megszületett a 18. tunéziai gól Szanai révén, így visszaállt a hatgólos különbség, amikor már csak hét és fél perc volt hátra. Egy eladott labda után tovább zárkózott Tunézia, de Juhász Ádám szinte azonnal javított a túloldalon (25-19).

Valamint a Székely-show is folytatódott, továbbra is fogta a ziccereket, az afrikai csapatnak kezdett elmenni a kedve a játéktól.

Bő három perccel a lefújás előtt Bánhidi kiharcolt egy hetest és egy emberelőnyt, utóbbit Balogh váltotta gólra, ez volt a 9. gólja - félig sérülten. A lelátón már ekkor szólt a "Szép volt, fiúk!", teljesen megérdemelten. A védekezés remekül működött a második félidőben, Székely pedig zseniálisan védett, ennek köszönhetően csupán hét gólt kapott a csapat ebben a játékrészben. A végén még egy találatot elvettek Tunéziától, ami azt jelenti, hogy öt góllal, 26-21-re nyerte meg a magyar válogatott az eddigi legfontosabb vb-meccsét.

Balogh Zsolt kilenc góllal tért vissza a pályára Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Győzelmével a magyar csapat nagy lépést tett a csoport negyedik helyének megszerzéséért, amivel jogot szerezhet, hogy pályára lépjen a 7. helyért rendezett mérkőzésen, melynek győztese 2020 tavaszán részt vehet a tokiói olimpia kvalifikációs tornáján.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló:
Magyarország–Tunézia 26-21 (16-14)
Herning, Jyske Bank Boxen, v.: Fonseca, Santos (portugálok)
a magyar csapat gólszerzői: Lékai 7, Balogh 9, Bodó 4, Bánhidi 2, Nagy L. 1, Bóka 2, Juhász 1.

A mérkőzés után Csoknyai István szövetségi kapitány boldogan és elégedetten nyilatkozott az M4 Sportnak:

Az ember nem lehet elégedetlen, de ha egy kicsit bátrabbak vagyunk és futunk - persze nem kellett -, akkor lehetett volna nagyobb arányú győzelem is, de ezzel az öt góllal is mindenki nagyon boldog. Jól felépítettük a stratégiát, az ellenfél csak a végén húzott váratlant a nyitott védekezéssel, ott talán emiatt és a fáradtság miatt belehibáztunk, de összességében végig uraltuk a mérkőzést, a kérdés az volt, mennyivel nyerünk. Gratulálok a csapatnak az eddigi szerepléshez, és a szurkolóknak is köszönjük a biztatást, nagyon jólesett!"