Mindjárt vége, de még bármi megtörténhet a férfi kézilabda-vb-n

ILYÉS Ferenc; LÉKAI Máté
Herning, 2019. január 20. Ilyés Ferenc (b) köszönti a mérkőzés legjobbjának megválasztott Lékai Mátét a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében játszott Magyarország - Tunézia mérkőzés végén a dániai Herningben 2019. január 20-án. A magyar válogatott 26-21-re győzött. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egyetlen mérkőzése maradt hátra a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs kézilabda-világbajnokság középdöntőjében, szerdán Norvégia ellen kell pályára lépniük a mieinknek. A cél a hetedik hely megszerzése, de több forgatókönyv is életbe léphet, és nem mindegyik kedvező a mieinkre nézve.

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

Csoknyai István és Vladan Matics csapata egy Dánia elleni vereséggel (22-25) és egy Tunézia elleni győzelemmel (26-21) tudta le a középdöntő első két mérkőzését. A csapatra így már csak egyetlen találkozó vár, szerdán 18 órától Norvégia lesz a mieink ellenfele. Azon a mérkőzésen múlik, hogy játszhatunk-e a biztos olimpiai kvalifikációs tornát érő hetedik helyért. Illetve nem csak azon múlik, sőt még az is lehet, hogy nem csak az múlik rajta – lássuk, hogy miről is beszélünk.

A dolgok jelenlegi állása:

A kettes számú középdöntős csoportot jelenleg a hibátlan Dánok vezetik, akik, ha a papírformának megfelelően hétfőn este megverik Egyiptomot, már biztosan elődöntősök, függetlenül attól, hogy szerdán mit játszanak a svédekkel. Feltehetően ott is nyerni akarnak, egyrészt, hogy kiszolgálják a hazai közönséget,

másrészt, hogy az elődöntőben elkerüljék a másik csoportot szinte biztosan megnyerő címvédő franciákat.

A svédeknek így csak az marad a feladatuk, hogy megtartsák a második helyüket, és ha legyőzik Norvégiát hétfőn délután, ezt a feladatot ki is pipálták.

Ehhez nyilván a norvégoknak is lesz egy-két szavuk, de az ő lábaikban még biztos, hogy ott van az egy nappal korábbi, Egyiptom elleni hatvan perc fáradtsága. Ha a norvégok csak egy pontot szereznek, akkor még van esélyünk megelőzni őket, mert egy győzelemmel az egymás elleni eredmények miatt mi állnánk jobban az összevetésben.

A piros mezes norvégok a vártnál sokkal jobban megszenvedtek Egyiptom ellen Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ha nyernek a svédek ellen, akkor viszont úgy léphetnek ellenünk pályára, hogy az elődöntőbe jutásért játszanak, ami már egy döntetlennel is meglehet nekik, ha a svédek nem verik meg a dánokat.

És akkor ott van még nekünk Egyiptom is, akik, ugye hétfőn Dánia, szerdán pedig a pont nélkül álló Tunézia ellen lépnek pályára. David Davis csapata nemcsak ellenünk mutatta meg, hogy valóban jól össze vannak rakva, de

a svédek (24-27) és a norvégok (28-32) ellen is végig meccsben voltak.

Vasárnap utóbbiak a hajrában már minden gólnak és Christensen kapus minden védésének tombolva örültek, annyira nem volt egyértelmű, hogy megszerzik-e a két pontot. Ebből két dolog szűrhető le: Norvégia nem verhetetlen, igenis el lehet őket kapni, másrészről Egyiptom biztos, hogy meg fogja verni Tunéziát az utolsó fordulóban.

És akkor mi van? Ha Norvégia kikap Svédországtól, és mi is elkapjuk őket, akkor játszhatunk az ötödik helyért, és nincs izgalom, hogy elcsípjük-e az olimpiai kvalifikációs tornát. Ha kikapunk az északiaktól, akkor viszont nagyon kell figyelnünk a gólkülönbségünkre. A miénk most mínusz egy, Egyiptomé mínusz hét, de ha a dánok ma megteszik azt a szívességet, hogy nagyobb különbséggel elverik őket, akkor szinte biztos, hogy

nem fogják tudni Tunéziát akkora különbséggel megverni, hogy ne lógjon ki a lóláb

– arab összefogás, illetve Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) egyiptomi elnöke ide vagy oda.

Hasszan Musztafa, az IHF elnöke Forrás: DPPI/Laurent Lairys

És akkor bónusznak ott van még a nyolcadik hely is, ami szerencsés esetben szintén olimpiai kvalifikációs tornát érhet. Ha ugyanis most nem kerül az első hétbe Európán kívüli csapat (erre most egyedül Brazíliának van még esélye), a jövő évi Európa-bajnokságot pedig a jelen vébén az első hét között végző együttes valamelyike nyeri – amire azért jó esély van – akkor az a csapat Eb-győztesként kvalifikálja magát, a helye pedig átszáll a nyolcadikként végzőre.

Amelyik csapat kissé abszurd módon a kvalifikációs tornán akár még könnyebb csoportba is kerülhet, mint a hetedik helyezett.

Szóval lesz még itt izgalom bőséggel! Ami biztos, hogy a magyar csapat a középdöntő utolsó mérkőzésén szerdán (január 23.) 18 órakor lép pályára Herningben Norvégia ellen.