Gyilkos küzdelmet vív az olimpiáért a magyar és az egyiptomi kézicsapat

SZITA Zoltán; NAGY László
Herning, 2019. január 19. Szita Zoltán, Sipos Adrián, Nagy László, Ligetvári Patrik, Juhász Ádám és Bánhidi Bence (b-j) a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Dánia – Magyarország mérkőzés után Herningben 2019. január 19-én. A magyar válogatott 25-22-re kikapott. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Utolsó középdöntős mérkőzésére készül a magyar válogatott a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon Herningben. A Jyske Bank Boxenben szerdán 18 órától úgy lépnek pályára Lékai Mátéék, hogy már tudják, mit játszott a csoportban megszerezhető negyedik helyünkre egyedül veszélyes Egyiptom, viszont azt senki nem tudja, milyen eredményre van szüksége Norvégiának az elődöntőhöz.

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

Hétfőn délután még azt hittük, hogy ez a cikk már úgy születik meg, hogy minden tiszta sor, eldőlt, hogy van-e esélyünk az ötödik helyre, illetve, hogy Egyiptom kiszállt-e a hetedik, olimpiai kvalifikációs tornát érő hely megszerzéséért vívott versenyből. Előbbihez az kellett volna, hogy Svédország megverje Norvégiát, utóbbihoz pedig az, hogy Dánia nagyon elkalapálja Egyiptomot. Nos, egyik sem történt meg.

A norvégok simán verték a svédeket (30-27), míg a dánok egy bűn rossz első félidő után 26-20-ra gyűrték le az afrikai csapatot.

Nekünk igazából egyik eredmény sem volt jó, ha azzal a szemmel nézzük a sztorit, hogy okvetlen oda kell érnünk a csoport negyedik helyére, mert akkor játszhatunk a második csoport negyedikjével, a jövő évi olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt érő 7. helyért.

Így állnak most a csoportok:

A helyzet annyiban tisztult, hogy

a norvégok sikerével biztos lett, mi már nem fogunk az ötödik helyért játszani,

mert már nem érhetjük utol sem a norvégokat, sem a svédeket. A norvégoknak viszont fontos lesz az ellenünk játszott mérkőzés, hiszen ha azonos pontszámmal végeznek a svédekkel – ha mindkét csapat ugyanannyi pontot szerez a záró fordulóban –, akkor az egymás elleni eredmény rangsorol, abban pedig ők a jobbak. Viszont, ha a svédek megverik a dánokat, akkor három nyolcpontos csapat zár a csoport élén, a körbeverés miatt pedig már a gólkülönbség fog rangsorolni, amiben a dánokat biztos, hogy nem lehet utolérni, a svédek kétgólos előnye viszont ledolgozható lenne ellenünk. És a dán-svéd meccset csak a magyar-norvég után rendezik...

A mieink feladata pedig az lesz, hogy pontot vagy pontokat szerezzenek a norvégok ellen, ha ez sikerül, akkor nincs kérdés, mi játszunk a hetedik helyért, függetlenül attól, hogy mire mennek kora délután az egyiptomiak.

A magyar válogatottnak újra nagybetűs csapatként kell pályára lépnie Norvégia ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Amennyiben ugyanis mi kikapunk, úgy képbe jön a fél négykor kezdődő Tunézia–Egyiptom meccs, ahol leginkább előbbi csapat sportszerű hozzáállásában bízhatunk. Mert az látszott, hogy kettejük közül jelenleg Egyiptom van sokkal jobb formában, azt pedig már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy ők rendezik a következő vébét, és ők adják a nemzetközi szövetség (IHF) elnökét. Bár ez utóbbinak (talán) semmi jelentősége nincsen.

Ha Egyiptom nagyon megveri Tunéziát, akkor mi nem kaphatunk ki nagyon Norvégiától, ilyen egyszerű a képlet. Egy példával: Egyiptom gólkülönbsége most mínusz 13, a miénk mínusz 1, ha ők nyernek tíz góllal, akkor mi legfeljebb két góllal kaphatunk ki, bízva benne, hogy több marad a lőtt góljaink száma, amiben most van hat gól előnyünk. Lesz miért szurkolnunk tehát szerdán délután és este.

A Magyarország–Norvégia mérkőzést szerdán 18 órai kezdettel az Origo élő szöveges közvetítéssel követi.