Társoldalunk:

Tunézia megküzdött a magyar továbbjutásért, most már rajtunk múlik

2019.01.23. 17:08

Egyiptom 30-23-ra legyőzte Tunéziát a dán-német közös rendezésű olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában. Az eredmény azt jelenti, hogy a 18 órakor pályára lépő magyar válogatott így legrosszabb esetben legfeljebb négy góllal kaphat ki Norvégiától (vagy öttel, ha legalább 25 gólt lövünk).

Kiküldött munkatársunk jelenti Herningből.

A két csapat mérkőzése előtt már csak Egyiptomnak volt esélye, hogy megelőzze a mieinket, a pont nélkül álló Tunézia egy győzelemmel is csak a csoport ötödik helyén végezhetett volna. A klubedzőként a Telekom Veszprémet irányító David Davis csapata azonban egy nagy különbségű győzelemmel reális esélyt kaphatott a legjobb nyolc közé kerülésre - azaz, hogy a középdöntős csoport negyedik helyezettjeként pályára lépjen a másik hatos negyedikje ellen az olimpiai kvalifikációs tornára katapultáló 7. hely megszerzéséért. 

Egyértelmű volt, hogy a két csapat közül Egyiptom kapta el jobb formában a vébét. Valamennyi, náluk magasabban jegyzett európai ellenfelükkel meglepően szoros meccset tudtak játszani: Dániától hat, Norvégiától négy, Svédországtól pedig három góllal kaptak ki, miközben a magyar csapattal döntetlent játszottak – és éppen ez az eredmény adta meg nekik az esélyt, hogy célba vehessék a hetedik helyet.

Hiába voltak többen a piros mezes tunéziaiak, Egyiptom szája íze szerint alakult a meccsForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Magyar szempontból jól indult a meccs, mert Egyiptom csak a 9. percben, Jehija el-Deraa góljával tudott először vezetni (4-3), Davis pedig a padon jegelte csapata legjobbját, Ali Zein el-Abedint. A félidő közepén, kétgólos tunéziai vezetésnél Davis sort cserélt, de Tunézia a 24. percig tartotta szűkös előnyét, akkor viszont két rossz megoldás után először lépett meg két góllal Egyiptom (8-10). Ahogy gyorsult a tempó, úgy hibáztak egyre többet a tunéziaiak, akik még a félidő utolsó másodpercében is kaptak egy gólt, így Egyiptom – rövid videózás után – ötgólos előnnyel mehetett szünetre.

Fordulás után beállt ez a különbség, az ellenünk is brillírozó egyiptomi kapus, Mohamed el-Tajar hetest is védett, a játékrész közepén Davis mégis időt kért, amikor a csarnokba megérkező magyar szurkolók "zia-zia-Tunézia" skandálásától hajtott tunéziaiak négy gólra jöttek föl, amiből az 50. percre már csak kettő lett (18-20). Szűk három perccel később viszont már új öt volt közte, mi pedig kezdhettünk izgulni.

Akkor meg pláne, amikor az 55. percben 28-20-as egyiptomi előnyt mutatott az óra. A végén ebből egy gólt faragtak a tunéziaiak, így Egyiptom héttel nyert, azaz az összevetésben öt gól előnyünk maradt velük szemben, azaz a biztos továbbjutáshoz legfeljebb négy góllal kaphatunk ki. Ha öttel kapnánk ki, akkor a több lőtt gól fog dönteni a magyar és az egyiptomi csapat között. Nekünk most 108 gólunk van, míg az afrikai csapat 132-vel zárta a középdöntőt. Vagyis, ha 25 gólt lövünk, akkor öttel is kikaphatunk.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló:
Tunézia–Egyiptom 23-30 (10-15)
Jyske Bank Boxen, Herning, v.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)

A magyar csapat 18 órától lép pályára Norvégia ellen, a találkozót az Origo élő, szöveges tudósításában követhetik.