Vágólapra másolva!
A Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata bejutott a CEV-kupa negyeddöntőjébe, miután a nyolcaddöntő hazai visszavágóján remek játékkal 3-1-re nyert a svájci Sm'Aesch Pfeffingen ellen. A kettős győzelemmel abszolvált forduló azt jelenti, hogy a csapat 2017 után története során másodszor is ott lesz a második legrangosabb európai kupasorozat legjobb nyolc együttese között, ahol a francia Saint Raphael lesz az ellenfele.

Már Svájcban közel került a Swietelsky-Békéscsaba röplabdacsapata ahhoz, hogy megismételje a klub történetének legjobb szereplését, azaz a legjobb nyolc közé kerülést a női CEV-kupában, Európa második számú sorozatában. A csabaiak decemberben idegenben 3-2-re győztek az Aesch Pfeffingen ellen, így kedvező helyzetből várhatták a visszavágót.

Azóta viszont mindkét oldalon voltak jelentős változások.

A BRSE-t már nem Kormos Mihály, hanem a korábbi román szövetségi kapitány, Bogdan Paul irányítja, míg a svájci csapat két játékost is igazolt: feladó posztra a holland Tess Von Piekartzot, átló posztra pedig az osztrák Monika Chrtianskát.

A komoly havazás ellenére is összegyűlt körülbelül 1000 ember Békéscsabán a Városi Sportcsarnokban, akik eleinte szoros küzdelmet láthattak a pályán. Von Piekartz többször is megpróbálta meglepni a hazai együttest, de Szofija Medics vezetésével jól működött a csabai sánc. Fej-fej mellett haladt a két csapat, először 7:5-nél volt közte kettő, szerencsére a BRSE javára.

A hosszú sérülése után szezonbeli első nemzetközi kupameccsét játszó Kszenija Ivanovics nagy önbizalommal játszott és szép ütemben termelte a pontokat, de honfitársa, Nikoleta Perovics is remekelt.

A Pfeffingen komoly mezőnymunkát végzett, semmit nem adott ingyen, de a Békéscsaba a szett derekán állandósítani tudta 2-3 pontos előnyét, habár a védekezésben akadtak hibák. 15:11-nél először akakult ki négypontos különbség, Andreas Vollmer pedig azonnal időt kért. Azonban ez sem hozta meg a várt hatást, egyre nőtt a Békéscsaba fórja, 19:13-nál újabb svájci időkérés következett.

A szoros kezdés után simává tette az első szettet a Békéscsaba Forrás: BRSE

Ez már felpörgette Pfeffingent, amely négy pontra zárkózott ezután, Bogdan Paul is kikérte az idejét 20:16-nál, amit egy Perovics-bomba követett, aztán Ivanovics is nyitott egy ászt. 24:18-nál Bodnár Dorottya nyithatott a szettért, amit végül Medics váltott pontra. 1:0 a Békéscsabának, már csak kettő kellett a legjobb a negyeddöntőhöz.

Sokkal energikusabban kezdte a második játszmát a vendégcsapat, amely 4:0-ra elhúzott, Bogdan Paul gyorsan időt kért, hogy megtörje a lendületüket. Jött is egy Perovics-pont, aztán Grózer Dóra sáncától remegett meg a sportcsarnok.

A probléma csak az volt ezzel, hogy az egykor szintén kiváló röplabdás Grózer György lánya az ellenfélnél játszik (és egyébként német állampolgár).

2:7-nél Paul beküldte a BRSE harmadik montenegrói játékosát, Tanja Bokant, aki szezon közben érkezett.

De ez sem változtatott a játék képén, 4:10-nél újabb időkérés következett. Viszont a különbség csak nőtt a Pfeffingen javára, amely jóval pontosabban is támadott, mint az első szettben. Amikor lendületbe jött volna a BSRE, akkor mindig volt egy játékos az ellenfélnél, aki véget vetett ennek, többnyire Grózer, vagy a brazil Jessica Ventura. Sok volt a hiba is ekkor, a Békéscsaba pedig egy idő után elengedte ezt a szettet. Ez az eredményen is meglátszott, 25:15-re nyerte a második felvonást a Pfeffingen.

Grózer Dóra (9) volt a Pfeffingen egyik legjobbja Forrás: BRSE

Egy remek csabai centertámadással indult a kulcsfontosságú harmadik felvonás, Tálas Zsuzsanna jól játszotta meg Medicset, ami nem sokkal később megismétlődött. Bokan nyitásaira nem találta az ellenszert a Pfeffingen, 9:1-re sikerült ellépni az elején, Tálas szemtelen megoldásánál talpra ugrott a közönség, Bokan pedig kezdett bemelegedni a befejezéseknél is.

10 labdamenet ment le, de a svájciak már elhasználták mindkét időkérésüket a szettre.

Grózer pontja ideiglenesen megtörte a magyar csapat lendületét, de a különbséget nem tudta eltüntetni a svájci ellenfél. 20:8-nál aztán kisebb hullámvölgybe került a BRSE, zsinórban öt pontot szerzett a Pfeffingen, Perovics bombája ekkor nyugtatólag hatott. Hiába jött fel mínusz hatra az Aesch, a hajrá későinek bizonyult, a 17 éves Szedmák Réka leütésével a Békéscsaba 25:17-re megnyerte a harmadik felvonást. Egy győztes szett kellett a továbbjutáshoz.

Békéscsabai örömjátékot hozott a harmadik játszma Forrás: BRSE

Tudta ezt a Pfeffingen is, amely továbbra is derekasan küzdött, de az első pont után a Békéscsaba átvette a vezetést. Csúsztak-másztak minden labdáért a lányok, az eredménye sem maradt el, 11:7-re vezetett az ötszörös magyar bajnok, amikor időt kért Vollmer. Ez megint jót tett nekik, egy pontra olvadt a Békéscsaba előnye, Paulnak is időt kellett kérnie. Ezután viszont egyenlített az Aesch, de nem tört meg a BRSE, és zsinórban három ponttal válaszolt. 16:13-nál egy föld alól összeszedett labda után nyert pontot a Pfeffingen, de nem kerültek lendületbe a vendégek, mert Ivanovics azonnal szétbombázta a térfelüket.

Pontról pontra közelebb került a továbbjutáshoz a BRSE,

de a Pfeffingen zsinórban két ponttal életben tartotta magát, 18:17-nél jöhetett a második Paul-időkérés. Nagyon kellett a jó támadás, és ez meg is érkezett Perovics elementáris erejű leütésével, majd ismét ő volt eredményes. Ezt még két csabai pont követte, három pontra volt a negyeddöntő. Bokan is megvillant, teljesen lefagyott a Pfeffingen, egy outtal pedig meccslabdákhoz jutott a Békéscsaba.

A hétből már az elsőt kihasználta Perovics, ami azt jelenti, hogy 3:1-re megnyerte a mérkőzést a BRSE, megismételte története legjobb európai kupaszereplését, viszont a következő körben most nem egy olasz sztárcsapat, hanem a francia Saint Raphael lesz az ellenfél, tehát a csúcsdöntés is összejöhet.

Végeredmény, női röplabda CEV-kupa nyolcaddöntő visszavágó:
Swietelsky-Békéscsaba – Sm'Aesch Pfeffingen (svájci) (18, -15, 17, 17)
Továbbjutott a Swietelsky-Békéscsaba kettős győzelemmel.

Bogdan Paul remek győzelemmel debütált az európai kupaporondon a csapattal, érthető, hogy boldogan nyilatkozott az Origónak:

"Számomra ez egy új kezdet volt, és nagyon fontos, hogy a szurkolók egy győztes meccsen ismerhettek meg. Ott vagyunk a következő körben, ami a csapatnak és a csapat jövőjének szempontjából is fontos.

Jó meccset játszottunk egy erős ellenféllel, sokszor hoztak minket nehéz helyzetbe. Örülök, hogy az elveszített második szett után erőteljesen kezdtük a harmadikat, más mentalitással. Nemcsak a technika és a taktika a fontos, hanem a mentális állapot is, erre próbáltam hatni a két játszma között. Jobban is nyitottunk és ez sokat segített, valamint fejben is visszarázódtak a lányok."

A csapatkapitány Tálas Zsuzsanna két éve már ott volt a legjobb nyolcban a csapattal:

"Az új edző érkezése nagy motivációt, más energiákat és új játékrendszert is adott a csapatnak, bár utóbbi még csak kialakulóban van. Senkinek sincs bérelt helye, úgyhogy mindenkinek fel kellett pörögnie. A második szettben a régi tipikus jelenség jött elő: kihagytunk 1-1 pillanatra, viszont nem tudtunk továbbmenni, hanem jött rögtön hat hiba, amiből nem is tudtunk visszajönni. De éreztük, hogy ma nekünk áll a zászló. Babonából nem foglalkoztunk a következő ellenféllel, persze tudtuk, ki lesz az, de még nem erre figyeltünk.