Vágólapra másolva!
Hiába hangsúlyozta a Sopron Basket, hogy a Hatay ellen le kell dobni a terhet magukról, 26 percig ez nem sikerült, és komolyan veszélyben volt a hazai győzelem és a továbbjutás a női kosárlabda Euroliga B-csoportjából. De aztán minden megfordult, 14 perc nagyszerű játékával a Sopron bent van Európa legjobb nyolc együttese között. Az viszont csak egy hét múlva dől el, hogy hányadik helyen megyünk tovább - ez lehet a 2. a 3. és a 4. is. 

Az egy héttel ezelőtti kurszki csoda után abszolút győzelmi kényszerben lépett pályára a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának 13. fordulójában. A török Hatay a két együttes tavaly decemberi találkozója óta alaposan meggyengült, mert a klub fizetési nehézségei miatt három kulcsembere elhagyta a Hatayt.

A negyeddöntőbe jutás szempontjából azonban nemcsak ez, hanem a jövő hét szerdai, rigai zárómeccs is különös jelentőséggel bírt. Csütörtök estére annyi dőlhetett csak el, hogy a soproni csapat győzelme esetén a 4. helyre lép fel, de innen is vezethet még feljebb az út, ám mindez már csak február 20-án, Lettországban derül ki. Most az volt a lényeg, hogy a Hatay ellen mindenképpen behúzza a győzelmet a Sopron.

Riquna Williams hármasával indult a buli, Dupree két büntetővel válaszolt (2-3.) Mindkét csapat keményen védekezett, majd Crvendakics szép hármassal egyenlített. 5-5 után Williams megint vágott egy triplát, a Sopron a szokásos ideges hazai pályát játszotta. Amikor a 6. percben a Hatay 12-7-re vezetett, a soproni edző időt kért, majd Roberto Iniguez előbb a cserezsámolyt rúgta szét, ezt követően a mágnestábláját vágta földhöz. A baszk edző pontosan olyan ideges volt, mint csapata.

Candice Dupree a labdával Forrás: FIBA

Támadásban az időkérés után is akadozott a gépezet, a 8. percben a Hatay 16-7-re vezetett. Felsejlett a Salamanca elleni hazai meccs, egyszerűen érthetetlen, hogy a múlt heti kurszki álomjátékhoz képest mi történt a magyar bajnokkal. Iniguez Fegyverneky Zsófiát is a pályára küldte, a csapatkapitány jelenlététől várhattuk talán a megnyugvást. A sérüléséből lábadozó Fegyverneky beállása után azonnal kosarat dobott (11-16), amivel le is zárta a Sopron az első negyedet.

Gizem Basaran kosarával kezdődött a második negyed. A Hatay kellemetlen stílusban és a védekezését kőkeményen megszervezve küzdött. A 12. percben Turner hármasával 14-18, de a Sopron támadásban borzasztóan dobott. Éppen ezért kellett nagyon Crvendakics hármasa, amellyel két pontra közelítettük meg az ellenfelet (17-19). Fegyverneky kezéből előbb kivették a labdát, de aztán ő dobott egy hármast, majd egy kettest és 24-25 lett az állás. Elképesztő, amit a soproni kapitány ekkor művelt, miközben az indulatok is kezdtek elszabadulni.

Fegyverneky Zsófia (sárga mezben) óriásit harcolt az első félidőben Forrás: FIBA

A bírók mindkét edzőt befenyítették egy-egy technikai ígéretével. A törökök ütötték-verték a magyarokat, Határ olyan ziccert hagyott ki, amit el sem hittünk, nem sikerült tehát átvenni a vezetést. A szlovén-namíbiai bírók teljesen érthetetlen módon lépéshiba miatt vették el Turnertől a labdát. 26 másodperccel a nagyszünet előtt Crvendakics kosarával először vezetett a Sopron (26-25), de a Hataynak a dudaszó előtt erre is volt egy válasza.

Turner triplájával jöttünk vissza újra egy pontra a harmadik negyed elején, szinte vibrált az idegességtől a soproni csapat. Az egy hete vajkézzel dobó magyar bajnok most szinte minden ziccerbe beleremegett. Nem úgy a túloldalon Williams, aki egy távolival távolította a Hatayt a Soprontól. Jovanovics két kihagyott büntetője is azt mutatta, hogy iszonyatos feszültségben játszott a hazai csapat. Szinte hihetetlen jelenetek játszódtak le a pályán, mert Turner tiszta labdavezetés közben hibázott, ebből Williams dobott kosarat, 29-36, megint 7 ponttal vezetett a Hatay, amely úgy játszott, mint aki az életéért küzd.

A soproni közönségen semmi sem múlt Forrás: FIBA

A 25 perc alatt dobott 29 pont is jelezte, hogy nagy a baj, egy hete Kurszkban a hosszabbítás öt perce alatt 19 pontot dobott a magyar csapat. Fegyverneky hármassal ébresztett, Crvendakics csatlakozott hozzá, 38-40 lett az állás. Sőt, Turner gól + faultja után 41-40-re vezetett a Sopron.

Óriási fordulat.

Rosszul játszott a magyar csapat, de mekkora szívvel!

Beindult a buli. Dupree olyan magabiztosan dobott, mintha most indulna a meccs, 45-40, tombolt a közönség. Dupree bevette a gyorsítót, vagy nem tudom mit, mert a harmadik negyedet ledudáló hanggal egy időben bevágott egy duplát, 49-42 ide. A harmadik negyedet 23-14-re nyerte meg a Sopron.

Őrült harcban, hatalmas szívvel játszott a Sopron Forrás: FIBA

Ezt az előnyt kellett tartani a negyedik negyedben. Crvendakics és Dupree azonban növelte, a 34. percben 53-44 volt az állás. Hősiesen küzdött a Sopron, peregtek a percek, ezt innen már nem volt szabad elveszíteni. Három perccel a vége előtt 55-46, Turner lazán hint egy hármast, ez megvan!

Erre Fegyverneky kontráz rá, gyönyörű kosár már csak az a kérdés, mennyivel nyerünk? A válasz 1 perc múlva megvan, közben a klubikon, Honti Kata kap 48 másodpercet Inigueztől. Katarzis, 64-52, ez a vége.

A Sopron egy minden szempontból felejthetetlen mérkőzésen nyert, és ezzel bejutott a női kosárlabda Euroliga legjobb nyolc csapata közé.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 13. forduló: Sopron Basket - Hatay BB 64-52 (11-16, 15-12, 23-14, 15-10).

Nyilatkozatok a Sopron Basket honlapjáról

Roberto Iniguez, a Sopron edzője: Jobban kellett volna játszanunk és emiatt láttam az öltözőben csalódottságot a lányokon, de büszkének kell lenniük arra, amit ma elértek! Második évben, egyhuzamban ott vagyunk a legjobb 8 között Európában!

Élveznünk kell a mai estét, ezt az eredményt, és holnaptól a hétvégi bajnokira, és Rigára kell összpontosítanunk. Megpróbáljuk a legjobbat kihozni a rigai mérkőzésből. Tudunk jobban játszani, mint ma, de az ilyen küzdős mérkőzések is segítenek minket az előrehaladásban.

Aikaterini Chatzidkai, a Hatay edzője: A keretben történt változások miatt szűkült a rotációnk. A legjobbunkat adtuk ma. Jól játszottunk, de elfáradtunk a hajrára. Ennyi soproni támadó lepattanó mellett, ez az eredmény azt gondolom vállalható.

Fegyverneky Zsófia: Nagyon nehéz mérkőzés volt! A Hatay védekezése ellen nagy kihívás volt megtalálni a jó helyzeteket. A másik félidőben ez sikerült, és védekezésben is jobb ritmusban dolgoztunk. Előnybe kerültünk, és tudtuk ezt tartani.