Szolnoki hősköltemény a férfi kosárlabda Magyar Kupában

Győr, 2019. február 16. A szombathelyi Váradi Bendek (b) és Crist Andrew Rowsey, a Szolnoki Olaj KK játékosa a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szolnoki Olaj KK - Falco KC Szombathely mérkőzésen a győri Audi arénában 2019. február 16-án. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Szolnoki sikerrel zárult a férfi kosárlabda Magyar Kupa győri döntője. A negyeddöntőben két kulcsjátékosát elvesztő Tisza-parti csapat nagyon simán győzött a szombathelyi Falco ellen.

Starcsevics Ádám írása az Origónak.

Megismétlődött a tavalyi döntő a Magyar Kupában, Debrecen után Győrben is a Szolnok és a Falco találkozott egymással. Volt lézershow a bemutatáskor, remek hangulat fogadta a csapatokat.

Rowsey könnyedén sétált be a palánk alá, és szerezte meg a vezetést a Szolnoknak. Vojvoda tett rá egy hármast a különbségre. Villámrajtot vett az Olaj, 13-5-nél időt kért a Falco. Hiába, a különbség átlépte a tízet, sőt már 24-9-re és 30-13-ra is vezettek már Vojvodáék. Az első negyed végére közeledett a Szombathely, Reddic zsákolásával zárult a nyitó felvonás.

Az amerikai center ott folytatta, ahol abbahagyta, 2+1-es akciót hozott össze, benézett tíz alá a Falco (30-22). Rowsey és Benke hűtötte le a szombathelyi kedélyeket. Hiába volt tartalékos, extázisban játszott a Szolnok, 41-24-nél ismét időt kért Okorn. Rowsey kapott előbb sima, majd technikai faultot, de Váradiék a háromból csak egy büntetőt dobtak be. Govens az első félidő utolsó percében szerezte meg az első kosarát. 47-32-vel fordultak a csapatok.

Nemanja Milosevic, a Szolnoki Olaj KK zsákol a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szolnoki Olaj KK - Falco KC Szombathely mérkőzésen Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Benke két ziccerével tizenkilencre növelte a címvédő előnyét. Andric könnyű kosara után pedig már zengett is a „Húsz! Húsz! Húsz!" rigmus a szolnoki táborból. Totális csődöt mondtak a vasiak, 8-0-val kezdett az Olaj, Okorn megint időt kért. Benke már húsz pontnál járt, miközben a sárga-feketéknél még a tízet sem érte el senki. Sokkal pontosabban és okosabban játszottak a Tisza-partiak. Eldőlt a meccs. 65-44-ről indult a záró felvonás.

A szombathelyi Váradi Bendek (b) és Crist Andrew Rowsey, a Szolnoki Olaj KK játékosa a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjében játszott Szolnoki Olaj KK - Falco KC Szombathely mérkőzésen Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Andric tett vissza egy lecsorgót, majd Balmazovics szenvedett ki egy kosarat. Rowsey dudaszós tripláját egy hármas követte, Okornnak megint fel kellett mutatnia a T-betűt, mert kezdett edzőmeccs jelleget ölteni a finálé. Nem volt már visszaút csapatának, másfél perccel a vége előtt kilencre még visszajöttek Govensék, de a Szolnok ma este ellenállhatatlan volt. Teljesen megérdemelten szerezte meg nyolcadik kupaaranyát.

Szolnoki Olaj KK – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 92–83 (30–19, 17–13, 18–12, 27–39)

A Jászberény és a DEAC is első bronzmeccsét játszotta a Magyar Kupában, így az volt a kérdés, hogy melyik együttes ír történelmet.

Manigat két triplájával indult a bronzmeccs, Pantelics szépített, de Dugat is kintről volt eredményes. Potyogtak a kosarak mindkét oldalon, az ötödik percben, 16-7-nél időt kért a Jászberény. Az egyik oldalon Dugat 13, a másikon Pitts 10 pontig jutott, viszont utóbbinak már három faultja is volt. Tíz perc után 30-23 volt az állás, egyik csapat sem lehetett büszke a védekezésére. A Jászberénynél csak három légiós talált be (Pitts, Alekszandrov és Pantelics).

A folytatásra belelendült a debreceni Manigat és Ivosev, a kék mezeseknél Alekszandrov szállította a pontokat. Fordulatos volt a meccs, de többnyire továbbra is a debreceniek irányítottak. A félidőben 57-53-ra vezettek.

A debreceni Henry Dugat (j) és a jászberényi Marcus Orlando Coleman a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa harmadik helyéért játszott Debreceni EAC - JP Auto-JKSE mérkőzésen Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A szünet után is a DEAC pörgött jobban, úgy tűnt, kezd egyre jobban fáradni a JKSE. A játékrész hajrájához érve megugrottak Velkeyék, a 28. percben, 77-63-nál időt kért Lazics. Rakics második alkalommal kapott technikait reklamálásért, így kiállították a játékvezetők. 83-69-ről indult a záró felvonás.

Ahol aztán már nem sok nyitott kérdés maradt. A 36. percben elérte a száz pontot a Debrecen, amely a végén a fiataloknak is lehetőséget adott. Megérdemelten szerezte meg a bronzérmet Berényi Sándor csapata.

DEAC – JP Auto-Jászberényi KSE 112–91 (30–23, 27–30, 26–16, 29–22)