Vágólapra másolva!
Nincsenek igazán szavak arra, ami a női kosárlabda Euroligában a B-csoport utolsó fordulójában történt. A Sopron idegenben 79-71-re megverte a Rigát, a francia Carolo hosszabbításban 94-92-re a török Fenerbahcét. Ezzel a Sopron a csoport második helyén végzett, és pályaelőnnyel fordulhat a rájátszásra. A rigai meccsen a magyar bajnokcsapatnak nemcsak a kiváló ellenféllel, hanem a szemérmetlenül csaló bírókkal is meg kellett küzdenie. Szerdán késő estére az is eldőlt, hogy a negyeddöntőben a francia Bourges lesz a magyar csapat ellenfele, az első meccset március 5-én kedden, Sopronban játsszák.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Rigából.

Minden idők legkiegyensúlyozottabb női kosárlabda Euroliga-csoportja volt a 2018-19-es szezonban a B-jelű nyolcas - ezt a kijelentést a TTT Riga-Sopron Basket utolsó fordulós rangadó előtt le lehetett írni. Mert az volt a helyzet, hogy a két csapat már a meccs előtt bent volt a legjobb nyolcban, azaz a negyeddöntőben. Hogy mégis miért volt óriási tétje a mérkőzésnek?

Azért, mert a Sopron győzelme esetén mindenképpen elmozdult a negyedik helyről, elkerülve ezzel a másik csoport első helyezettjét, a félelmetes Jekatyerinburgot.

Ugyanez a tét a lettek oldalán is megvolt, azaz ők sem szerettek volna kikapni, éppen ezért kerekedett igazi ki-ki meccs a rigai összecsapásból. Miközben pedig a lettországi eseményeket szemléltük, fél szemmel Franciaországra is figyelnünk kellett. A Carolo-Fenerbahce összecsapáson egy esetleges francia diadal és a Sopron lettországi győzelme egészen a második helyig repítette volna előre a magyarokat, amely - valljuk be - csodával ért volna fel.

A Sopron szurkolói a rigai reptéren várták a csapatot Forrás: Lantos Gábor

A Sopron már kedden kora délután megérkezett Rigába, a repülőtéren a magyar csapat szurkolói fogadták a magyar bajnokot. Roberto Iniguez vezetőedző kedden komoly edzést vezényelt, amelyet szerdán délelőtt dobóedzés követett.

Ennek az idénynek a meglepetéscsapata a TTT Riga volt,

amely a selejtezőből verekedte fel magát a főtáblára, ahol gyönyörű meccseket játszva jutott nagyon előkelő pozícióba. Ugyanakkor a két együttes decemberi, soproni találkozóján 68-55-re a magyarok nyertek, ez pedig azt jelentette, hogy a Sopron idegenbeli diadala esetén Turnerék mindenképpen a Riga elé kerülnek a táblázaton.

Dupree kosarával ragadta magához a vezetést a Sopron, majd Crvendakics gól plusz faultja után 5-2-re vezetett a Sopron. Telt ház és félelmetes hangulat övezte a meccset. Crvendakics triplája puhán esett be (4-8), majd Fegyverneky ellen befújták a második személyit, ez viszont nagyon nem jött jól. A csapatkapitánynak le is kellett ülnie, Casas jött a helyére.

Elképesztően szép mozdulattal mutatkozott be a spanyol, nevezzük hátsó horogdobásnak, amit elővezetett.

Ideges volt a Riga, őket is nyomta a tét, Dupree-t nem, aki a dupla után egy büntetőt is dobhatott, ezzel 15-11-re vezetett a Sopron. A Riga centerét, Vitolát nehezen tudtuk tartani, az előnyt sem könnyen. A 9. percben Pilabere két büntetőjével először vezetett a Riga (22-21), szerencsére Crvendakics azonnal triplával felelt. A Riga ekkor két labdát eladott, illetve Casas csípte el ezeket, majd az első negyedet ledudáló hanggal egy időben Dupree hintett be egy duplát, ezzel az első negyed után 30-27-re vezetett a Sopron.

A lett légiós, Peddy és a soproni Dupree párharca Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Nem a védekezésről szólt tehát a meccs, de a magyar bajnok egészen extra támadásokat vezetett, és jó volt a dobóforma is. Amikor Turner labdát lopott és Tulvere sportszerűtlenül akadályozta meg, lehetett látni, hogy a Rigát egyelőre megfogta a Sopron. Beindult a soproni védekezés,

négy (!) újabb labdaszerzést követően 35-29,

az eddigi legnagyobb soproni vezetés alakult ki. Öt és fél perc alatt két pontot dobott a Riga (emlékezzünk, az első negyedben 27-et), de a padról visszajövő Fegyverneky kellett ahhoz, hogy támadásban kissé nyugtassa a magyar csapatot. Ugyanő jött egy hármassal (35-42), majd megkapta harmadik faultját is. A három bíró mindent lefújt, eddig ilyen felfogású bíráskodással kevésszer találkozhattunk a sorozatban.

Mentálisan nagyon egyben volt a Sopron, ez akkor látszott igazán, amikor Crvendakics gólja + fault helyzete után a pályán lévő játékosok úgy szaladtak oda egymáshoz, mintha röplabdameccsen lennénk.

A 18. percben megvolt a közte tíz, jöhetett a pályára az utolsó meccsén játszó Honti Kata, a legenda. Kate Kreslina - biztos, ami biztos - szájba vágta Hontit, mégis ellene fújtak. Erősen lejtett ekkor a rigai csarnok. A nagyszünet úgy érkezett el, hogy a Sopron 48-38-ra vezetett.

Az első két negyedben tehát gyönyörűen építette fel a meccset Roberto Iniguez. A második negyedben a Riga már csak 11 pontot dobott. Ami viszont baljós előjel volt, hogy Fegyverneky és Dupree is 3-3 személyi hibánál járt.

Fegyverneky Zsófia vezeti a labdát a TTT Riga ellen Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Zahui triplájával már a harmadik negyed elején sikerült növelni az előnyt, majd ugyanő fontos lepattanót szedett le. Rohant a Riga, lassított a Sopron, Zahui pedig ekkor egészen extra teljesítménnyel rukkolt elő. Lepattanókat szedett, palánk alatt verekedett, büntetőket harcolt ki. 45-53-nál azonban két büntetőt kihagyott, majd ellene fújtak be egy személyit. A vért ivó Riga nem adta fel, és a 26. percre 47-53-ra, azaz 6 pontra közelítette meg a Sopront.

Az első holtpont ekkor jött el a zöld-sárgák játékában. Dupree kosara úgy kellett, hogy arra nincsenek szavak (47-55), majd az elfogult bírók a Sopron edzője ellen ítéltek technikait.

A csalás fogalmát merítette ki, amikor a Casas elleni lökésnél félrenéztek, a Riga szinte szétverte a soproni lányokat.

A 27. percben már csak 5 ponttal vezetett a Sopron, de ekkor jött Turner és az ő megbízható triplája.

Háromszor.

Az óriási dobópárbajban ennek a lánynak helyén volt a szíve. Egyedül ő építette vissza a Sopron előnyét. Sőt, Casas is elleste, hogyan kell távolról dobni, így a 29. percben 67-53-ra, azaz 14 ponttal vezetett a Sopron.

Mindezt úgy, hogy négy támadásból négy triplát vertünk be.

Fegyvernekynek ekkor már 4 faultja volt, le kellett ültetni, de semmi baj, mert a pályán lévők ihletett formában dobtak. Az utolsó negyed előtt a Sopron 67-56-ra vezetett.

Pilabere duplájával indult a negyedik negyed, de ekkor még nem tudott tíz alá benézni a Riga. A védőlepattanókat továbbra is extrán szedtük.

A svéd Amanda Zahui kemény védekezéssel nézhetett szembe, a svéd légiós nagyszerűen játszott Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Nem volt más feladat, mint tartani a közte tízet, de a Riga egy pillanatra sem adta fel.

A Fener kikapott Franciaországban

Ekkor érkezett a csodás hír, hogy a francia Carolo hosszabbítás után 94-92-re megverte a török Fenerbahcét. A Sopron innentől kezdve a csoport 2. helyéért küzdött.

Az indulatok elszabadultak, a Riga edzője is technikait kapott, Turner bevert egy triplát, 74-66 ide. A lányok természetesen nem tudtak semmit arról, hogy a csoport második helyéért küzdenek. Ólomlábakon mentek a másodpercek. A Riga ott lihegett a Sopron nyakán, majd három perccel a vége előtt 68-74 volt az állás.

Az a csalás, amelyet a bírók elővezettek, szinte már nem is ért senkit meglepetésként. A labdával felugró Turnert kilökték, néma síp, majd Turner kapott technikait.

Egyszerűen gyomorforgató volt, amit a három bíró művelt.

Kettő perccel a vége előtt Dupree dobásánál vertek oda, ezt lefújták. Az amerikai keze egyszer remegett meg. Egy perccel a vége előtt Casas kulcslepattanót szedett, majd Turnernek vertek oda, már megvolt a Riga öt csapatszemélyi hibája, mi dobhattunk. Turner mindkettőt kihagyta. Nem baj, mert Dupree szedett le egy újabb lepattanót. Újabb odaverés, újabb büntetők.

A Riga tudta: vesztett.

A Sopron 79-71-re nyert.

A francia Carolo győzelmének és a török Fener vereségének köszönhetően a Sopron a tabella 2. helyén kötött ki, és pályaelőnnyel kezdi a playoffot.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 14. forduló: TTT Riga - Sopron Basket 71-79 (27-30, 11-18, 18-19, 15-12.)
A Riga legjobb dobói: Vitola 18, Brumermane 16.
A Sopron legjobb dobói: Dupree 23, Casas, Turner 14-14

A Sopron a B-csoport 2. helyén végzett, így a negyeddöntőben a francia Bourges ellen lép pályára. A két győzelemig tartó pároscsata március 5-én Sopronban kezdődik. Március 8-án jön a franciaországi mérkőzés, ha pedig szükséges, akkor a harmadik összecsapást március 13-án, szerdán rendezik meg.

A negyeddöntők további párosítása: Jekatyerinburg - TTT Riga, Kurszk - Polkovicze és Prága-Fenerbahce.

Roberto Iniguez: Borzasztó nehéz csoportban végeztünk a második helyen, ahol minden mérkőzés kihívás volt! Kicsit lassan kezdtünk, lemaradtunk a lepattanóknál, de ahogy jobban koncentráltunk a kizárásokra, tudtunk belőle futni, és megtaláltuk a helyünket a pályán. A védekezés volt a kulcs! Nagyon boldogok vagyunk!

Sokszor úgy tűnik, hogy idegenben jobb teljesítményre vagyunk képesek. Otthon túl nagy érzelmi töltettel játszunk, elveszítjük a fókuszt, ahogy az a Rigával is történt ma. A szurkolóink támogatása viszont mellettünk lesz, ahogy ma is. A lehető legjobban fel fogunk készülni a rájátszásra!

Honti Kata: Rettentő boldogok vagyunk, nagyon fontos sikert arattunk! Jól felkészültünk a találkozóra, és azért tudtuk véghez vinni a győzelmet, mert végrehajtottuk az elképzeléseinket! Jól koncentráltunk védekezésben, és támadásban is okosan, higgadtan kosárlabdáztunk. Nagyon köszönjük szurkolóinknak, hogy ilyen távolra is elkísértek minket!