Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott péntek este Olaszországban, egészen pontosan Varesében lép pályára a világbajnoki selejtezősorozat utolsó előtti, tizenegyedik fordulójában. Ivkovics Sztojan csapatának mindenképpen győznie kell ahhoz, hogy életben tartsa vb-álmait, és történelmet írva ott legyen a legrangosabb nemzetközi tornán. Az olaszok azonban ugyanerre pályáznak.

Kiküldött munkatársunk jelenti Vareséből.

A magyar válogatott a hat csapatból álló J csoport 4. helyén áll jelenleg, az első háromba kellene bejutnia ahhoz, hogy elutazhasson Kínában az augusztus végén kezdődő világbajnokságra. A csoportelső litvánok már biztosan ott lesznek, a maradék két helyre pályáznak a jelenleg második olaszok, a harmadik lengyelek, mi, és az ötödik horvátok is. Ahhoz, hogy teljesüljön az álom, először Varesében kellene nyerni minimum hét ponttal, tavaly szeptemberben ugyanis hattal nyertek az olaszok Debrecenben, aztán hétfőn a horvátokat is le kell győzni Szomathelyen.

A debreceni egy egészen furcsa mérkőzés volt, kezdve azzal, hogy nem sokkal előtte a válogatott csapatkapitányát, Keller Ákost meg kellett operálni, és nem léphetett pályára. Az olaszok viszont elhozták az euroligás sztárokat, köztük a Fenerbahce két ászát, Nicolo Mellit és Luigi Datomét, utóbbi pedig nyerőembernek bizonyult. Mondhatnánk, hogy ehhez képest nem is olyan vészes a 63-69-es eredmény,

de aki látta a meccset, annak eszébe juthat, hogy mekkorát küzdött a magyar válogatott, amely a félidei tízpontos hátrányát nemcsak eltüntette, hanem a vezetést is átvette a harmadik negyedben.

A hajrát viszont jobban bírták a rutinos olaszok, így némi keserűséggel ért véget a drámai csata.

Keller Ákos (labdával) visszatérhet a válogatottba Forrás: MKOSZ - Pókász Endre

Az őszi találkozóhoz hasonlóan Ivkovics most sem számíthat Allen Roscóra és Hanga Ádámra, akik klubkötelezettségeik miatt nem tudtak csatlakozni a válogatotthoz, ugyanez igaz Golomán Györgyre is. Horti Bálint sem utazott el Olaszországba, neki a napokban születhet meg a gyermeke, a szolnoki Kovács Péternek pedig eltört a bokája a Pécs elleni kupa-negyeddöntőben. Rajtuk kívül még Govens Darrin az, aki biztosan nem lép pályára pénteken azok közül, akik játszottak Debrencenben.

Ott van viszont a szűk keretben az immáron egészséges Keller, az ismét behívott Ferencz Csaba, a fiatal Somogyi Ádám, valamint egy "új" játékos, Jones Jarrod, aki már 2014 óta magyar állampolgár, több évet játszott Magyarországon, nem rég pedig felajánlotta szolgálatait a szövetség számára. A 206 centis játékos, aki a francia első osztályban játszik, most debütálhat a magyar válogatottban.

Jones Jarrod 2016-ban már játszott a válogatottban néhány edzőmeccsen, tétmérkőzésen most mutatkozhat be Forrás: MKOSZ - Pókász Endre

Az olaszok helyszínválasztása egyébként nem véletlen, Varese kb. 50 kilométerre északra fekszik Milánótól, ahol Olaszország egyetlen euroligás csapata is játszik. És bár a válogatottak a legtöbbször nem számíthatnak a legrangosabb európai kupasorozatban érdekelt játékosaira, hiszen a selejtezők és az Euroliga-meccsek általában fedik egymást, ezúttal nem ez a helyzet.

Az AX Armani Exchange Olimpia Milan csütörtökön legyőzte a Maccabi Tel-Avivot, péntekre pedig elengedte olasz kosarasait a magyarok elleni mérkőzésre.

Amit pénteken 20.15-kor rendeznek az 5300 férőhelyes Enerxenia Arenában, ahol a hírek szerint telt ház várható. A magyar csapat csütörtök este tartotta az első helyszíni edzését, aminek az alaphangját a válogatott másodedzője, Pór Péter adta meg, amikor félpályáról, háttal dobott kosarat.

A mérkőzést a helyszínről közvetítő Knézy Jenő is beszállt a tréning előtti dobálgatásba, el is süllyesztett 10/6 triplát.
A jó légkör tehát megvan a csapaton belül, erről beszélt Ivkovics Sztojan is:

A debreceni meccs első öt percén kívül jobbak voltunk, rájuk erőltettük az akaratunkat. Akkor nem játszott Keller, ami lélektanilag nagyon megfogta a csapatot a meccs elején, nehéz volt alkalmazkodni ahhoz, hogy valaki, aki nyolc éve mindig ott van a gyűrű alatt, akkor hiányzott. Volt hiányérzetem utána, mert nyerhettünk volna, de összességében pozitív élményekkel gazdagodtam, amikre lehet építeni ma. Most is euroligás és eurokupás játékosok ellen kell készülni, akik fizikálisan játszanak, igazi belső játék nélkül. Védekezésben mindent elváltanak, erre próbáltam készíteni a srácokat, akik egyébként nem feszültek, nem izgulnak. Nincs is miért izgulni, ha elvégezzük azt a munkát, amit kell."
A mérkőzést a helyszínről 20.15-től élőben közvetíti az M4 Sport.