Elvették a kupadöntő rendezési jogát a békéscsabaiaktól

BRSE Békéscsaba cev kupa röplabda
Az első szett végén a Békéscsaba örülhetett
Vágólapra másolva!
Bár eredetileg a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület hivatalosan is elnyerte a női MEVZA Cup sorozat idei négyesdöntőjének rendezési jogát, a bécsi MEVZA központ elnöke Karl Hanzl utólag, mindennemű elnökségi felhatalmazás nélkül módosított a feltételeken és az időponton.

Az esettel kapcsolatban a BRSE hivatalos Facebook-oldala az alábbi közleményt adta ki:

"Botrány a MEVZA Cup Final Four rendezése kapcsán!

Amint azt a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület hivatalos csatornákon be is jelentette, a klub elnyerte a MEVZA Cup sorozat idei négyesdöntőjének rendezési jogát. A klub elkezdte a szervezést, jelentős energiákat mozgatott meg, hogy a tavalyihoz hasonló nívós eseményt prezentáljon szimpatizánsai és az ide látogató csapatok, szurkolók részére.

Ami ezt követően történt az teljesen szembe megy az európai normákkal: a bécsi MEVZA központ elnöke Karl Hanzl, valamint a sorozat lebonyolításáért felelős Nejc Zemljak utólag, mindennemű elnökségi felhatalmazás nélkül igyekezett módosítani a feltételeken és az időponton.

Klubunk természetesen szót emelt a nyilvánvaló jogtalanság ellen, több alkalommal tett fel hivatalos úton tisztázó kérdéseket. Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, valamint a MEVZA egyik alelnöke is elhatárolódott a történtektől, több alkalommal szólította fel levélben a központot, hogy tartsák magukat az eredeti kiírásban foglaltakhoz, illetve jelezte, hogy a versenykiírás rögzíti a döntési folyamatokat, azaz a Final Four házigazdáját az elnökség hagyhatja jóvá.

Közben Karl Hanzl és Nejc Zemljak újabb kiírt pályázati felhívás és az érintett klubok tudta nélkül odaadta a rendezés jogát az Olomouc csapatának, annak ellenére, hogy mint utóbb kiderült, a Békéscsabai Röplabda Sport Kft. adott be a nőknél egyedüliként határidőre érvényes pályázatot.

A bécsi központ működése egyébként is a támadások kereszttüzében van, több klub, számos országból készül arra, hogy változásokat eszközöljön és távozásra szólítsa fel a regnáló vezetést, mely számos alkalommal bizonyította, hogy nem alkalmas egy ilyen sorozat koordinálására.

Mivel a négyesdöntő rendezését illetően semminemű tárgyalási szándék nem volt a MEVZA elnöke részéről, így más lehetőség híján a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület jogi útra terelte az ügyet, melyről ma értesítette a tagszövetségeket, valamint az érintett klubokat is. Beadványunkban felszólítottuk az elnököt, hogy mielőbb hívja össze az elnökséget és a versenykiírásnak megfelelően dőljön el a rendezés joga.

Természetesen értesítjük a közvéleményt a további fejleményekről, illetve biztosítunk mindenkit, hogy a végletekig harcolunk igazunkért."