Vágólapra másolva!
Megalakult Magyarországon a Kosárlabdázók Érdekvédelmi Szervezete (KÉSZ). Lóránt Péter, a szervezet elnöke szerint komoly segítésget kaptak a labdarúgók és a jégkorongozók érdekvédelmi szervezeteitől, az együttmûködésere pedig a jövőben is lát lehetőséget.

Szalay Ferenc, a kosárlabdaszövetség elnöke is találkozott Lóránt Péterrel és üdvözölte a játékosok ezen kezdeményezését.

Gigi Datome, - aki korábban az NBA-ben is szerepelt, valamint nyert Euroligát - szerint is fontos, hogy a játékosok érrdekeit képviseljék, ő maga az Euroliga játékosszervezetének elnöke.

"Elnökként napi szinten tájékozódom a szervezet munkájáról, a megbeszélésekről és a döntésekről. Én vagyok az arc ebben a történetben, de természetesen nem csak magunkat, hanem az összes játékost szeretnénk képviselni" - mondta Gigi Datome, hozzátéve, a FIBA-nak tiszta elképzelései vannak arról, hogy milyen célok mentén kíván haladni, beleértve a szervezet és az Euroliga közötti vitát is, amiből viszont a játékosszervezet igyekszik kimaradni.

Luigi Datome, a Fenerbahce játékosa Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

"Az alapvető cél, hogy minden csapatnál ugyanazok a standardok működjenek annak érdekében, hogy a játékosok minél jobb körülmények között dolgozhassanak, így minél jobban teljesíthessenek. Azt szeretnénk, ha minden játékos a lehető legtovább a pályán tudna maradni, de kiemelten foglalkozunk azzal is, hogy mihez tudnak kezdeni a karrierjük befejezése után."

Arról a problémáról, hogy az Euroliga a vb-selejtezők idejére is kiírt mérkőzéseket Datome azt mondta, foglalkoznak vele, összegyűjtik a játékosok véleményét, és az alapján alakítják ki saját álláspontjukat.

Korábbi csapattársát, Lóránt Pétert is ellátta tanáccsal: "Ez egy nagyszerű kezdet számára. Ha ugyanolyan őszinte, elkötelezett és szerény marad, amilyen most, akkor biztos vagyok benne, hogy komoly eredményeket tud majd elérni."