Vágólapra másolva!
Váratlan döntetlent hozott a jégkorong-válogatott világbajnoki főpróbája, a vasárnap rajtoló magyarországi Divízió I-es torna iránt azonban töretlen az érdeklődés.

Először rendeznek Magyarországon egykoron B csoportosnak, újabban Divízió I-esnek nevezett jégkorong-világbajnokságot.

A vasárnap kezdődő egyhetes tornának Dunaújváros, illetve Székesfehérvár a helyszíne, főszereplője pedig a reményeink szerint a magyar válogatott. Akadnak, akik az A csoportos szereplést jelentő első helyet sem tartják elérhetetlennek, a realistábbak beérnék a negyedikkel is. Fertő László, a szövetség elnöke fogadást ajánlott arra, hogy a csapat hét pontot szerez az öt vb-mérkőzésén. Akkor persze még nem látta Jan Jasko szövetségi kapitány együttesét a főpróbán, a máskor alaposan elvert horvátokkal kedd este csak 4-4-es döntetlent ért el a hetek óta együtt készülő magyar gárda.

A kapitány helyzetét nehezíti, hogy az első sorból két csatár - Ocskay betegség, Kovács pedig sérülés miatt - több napot kihagyott. A szakvezető azonban elsősorban a védekezéssel elégedetlen, szerinte a támadók már megütik a nemzetközi szintet, de a védőjátékkal akadnak gondok.

Javíthat a helyzeten, hogy mától bekapcsolódik a közös munkába a Kanadából hazaérkezett Szuper Levente, s Jasko kapitány szerint az NHL közelébe jutó kapus szereplése a többiek önbizalmát is növelheti. A szakvezető érdeklődésünkre elmondta, három sor összetétele már eldőlt, a negyedik öt helyére még heten pályáznak. Csak holnap jelöli ki a világbajnokságra nevezhető három kapust és a húsz mezőnyjátékost, mert addig várni akar, nehogy egy sérülés felborítsa terveit.

"Az első, Kína elleni meccs a legfontosabb" - mondta Jan Jasko. "Azt kértem a játékosoktól, hogy mindig csak a soron következő mérkőzésre figyeljenek, aztán majd a végén meglátjuk, meddig jutunk."

Az ellenfelek folyamatosan érkeznek Magyarországra. A legfrissebbek a kínaiak voltak, ők tegnap már edzőmeccset játszottak Dunaújvárosban a horvátok ellen. A legnagyobb esélyesnek tartott, tavaly még A csoportos norvégok tegnap este jöttek meg, a dánok ma, a románok és a britek szombaton foglalják el szállásukat.

A világbajnokság magyar mérkőzései iránt óriási az érdeklődés, s mint Kovács Zoltántól, a szövetség főtitkárától megtudtuk, a Kína elleni nyitó mérkőzésre, a románok és a dánok elleni meccsre már szinte minden jegy elfogyott, legfeljebb a Norvégia és Nagy-Britannia elleni összecsapás előtt nyithatnak majd ki a pénztárak.

Erdei Tamás