Vágólapra másolva!
Gólzáporos könnyed győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar jégkorong-válogatott a divízió I. világbajnokságon. A dunaújvárosi találkozón a szerény képességű kínai csapat ellen 6-0-ra győztek Jan Jasko tanítványai, és magabiztosan várhatják a következő, Nagy Britannia elleni összecsapást.

A nyitónapon, csakúgy, mint majd a világbajnokság többi játéknapján, a magyar jégkorong-válogatott játszotta az utolsó mérkőzést Kína legjobbjaival szemben. Előtte a nézők már megismerkedhettek a többi együttessel, így láthatták, hogy a világbajnokság nagy esélyese, Norvégia 5-0-s első harmad után 8-1-re verte Romániát, illetve, hogy Dánia 1-3-ról felállva 5-3-ra győzött Nagy-Britannia ellen. A magyarok összecsapását megelőzte egy ceremónia is, amelyen Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter hivatalosan is megnyitotta az eseményt, hangsúlyozva: olyan ország a vb házigazdája, ahol nagyon szeretik a sportot és a jégkorongot.

Jan Jasko szövetségi kapitány számíthatott Frank Kovacsra, aki elfoglalta helyét az első sorban, így a helyére kiszemelt Vas János maradt a negyedik ötösben. Hatalmas adok-kapokkal kezdődött a találkozó, a szlovák játékvezetők talán túl szigorúan úgy gondolták, az első percekben ne legyen annyi játékos a pályán, így az 55. másodpercben Huan Xiao Pót már ki is állította, és a hetedik percig folyamatos emberelőnyökkel telt a mérkőzés. Ekkor még szórványosan el is jutottak a kínaiak Szuper Levente kapujáig, ám a St. John Flames kapusa remekül hatástalanított minden próbálkozást. A védekezéssel nem is akadt probléma, ám elöl Palkovicsék minden lehetőséget kihagytak. A tizenkettedik percben Csibi kapuvasa már biztatóbb kísérlet volt, ám a nyugalmat a tizennegyedik perc hozta meg, amikor a hálóról lecsorgó korongot Peterdi közelről csúsztatta a kínai kapuba (1-0).

A második harmad érdekes, jégkorongpályán ritkán látható közjátékkal indult. Vas János kiállítása miatt emberhátrányban kezdte volna a találkozót a magyar csapat, ám a kínaiak figyelmen kívül hagyták a tizenöt perces szünetet, illetve az annak végét jelző dudaszót, és mivel elkéstek a jégre lépéssel, a játékvezetők a játék késleltetése miatt tőlük is kiállítottak egy játékost. Ez a jelenet kicsit megzavarta a két együttest, mert Csiang lövését és Szuper remek hárítását leszámítva percekig két amatőr szemléletű együttes korcsolyázgatott és ütögetett a pályán. Az unalmas produkciót Palkovics unta meg először, emberhátrányban korongot lopott, de nem tudta kihasználni a ziccert. A 34. percben viszont már nem hibázott az Alba Volán csatára: hosszú indítást követően bal szélről remek gólt lőtt (2-0).

Alig két perccel később, a Gebei kétperces büntetése miatt hátrányban lévő gárda ismét korongot csent, ezúttal Ocskay volt szemfüles, és ha már kiharcolta a helyzetet, értékesítette is (3-0). Újabb két perc, újabb gól: Frank Kovacs a harmadvonalnál kapott varázslatosan pontos keresztindítást, egy lövőcsel után visszajátszott, és az érkező Ocskay a fekvő kapus felett a hálóba emelt (4-0). Az utolsó harmadra már egy teljesen felszabadult csapat érkezett és bár majdnem tíz percet kellett várni az újabb találatra, nem érhette kritika a válogatottat. Akkor előbb Erdősi, majd az 53. percben Csibi értékesítette a kapusról kipattanó korongot (6-0), bebiztosítva ezzel a könnyed győzelmet.

Palla Antal, a magyar csapat menedzsere: "Véleményem szerint nyögvenyelős volt a mérkőzés, a nyitómérkőzésen jó, hogy túl vagyunk. Pozitívum, hogy nem kaptunk gólt, viszont emberelőnyben még kapura sem lőttünk."

Hétfőn Nagy-Britannia lesz az ellenfél: az angolokkal szemben az utóbbi tíz évben kétszer találkozott a válogatott, ám 1992-ben (3-14) és 1999-ben is vereséget szenvedett (2-4), így Dunaújvárosban akad törlesztenivaló.

Divízió I-es jégkorong-világbajnokság, 1. forduló:
Magyarország - Kína 6-0 (1-0, 3-0, 2-0)
Dunaújváros, 2500 néző
gól: Peterdi (13:43 perc), Palkovics (33:31 perc), Ocskay (35:34 perc), Ocskay (37:33 perc), Erdősi (49:41 perc), Csibi (52:27 perc)

További eredmények:
Norvégia - Románia 8-1 (5-0, 1-1, 2-0)
gól: Magnussen (11.), Aaby (15.), Nygard (16.), Myrvold (16.), Skroder (17., 51.), Vikingstad (21.), Fjeld (57.), illetve Selea (26.)

Dánia - Nagy-Britannia 5-3 (0-1, 3-2, 2-0)
gól: Johnsen (24.), Staal (37.), Damgaard (38.), Green (43.),

Pincési László

Korábban:

Fórum:

Szuper (Levente) fórum