Vágólapra másolva!
A hét végén újabb forduló vár női kézilabdázóinkra az európai kupaporondon, és ismét a skandináv az "uralkodó irányzat". Az EHF-kupában az Ikast és a Fredrikshavn, a BL-ben pedig a Viborg jut osztályrészül csapatainknak. Kivételt (az azeri ellenféllel küzdő DVSC mellett) a jugoszláv Podgoricával meccselő Dunaferr jelenti.

Ha az erősorrendet nézzük, akkor elsőként a Bajnokok Ligáját, ott is a B csoportban szereplő bajnok Dunaferrt kell kiemelnünk. Kiss Szilárd edző csapata egy hete bravúros győzelmet aratott a dán Gudme otthonában, most pedig azt a jugoszláv Podgoricát fogadja, amely a spanyol Valenciát győzte le hazai környezetben. Persze, a helyzet kicsit más az újvárosiak számára, mint egy hete: az akkori 20-19-es győzelemből Bojana Radulovics 11 góllal vette ki a részét. Aztán a góllövés után átmenetileg visszavonult - egy kismama mégsem játszhat az egyik legdurvább sportágban.

Kiss Szilárd problémája persze az, hogy nem elég, hogy világklasszist veszített a csapata, ráadásul a figurák java része "Bokira" épült, ezt pedig nem könnyű pótolni. A valószínűtlenebb megoldás az lehet, hogy Radulovics helyett a mindössze 20 esztendős, 173 cm magas, 65 kg testsúlyú Gráner Beáta lesz a jobbátlövő. De a józan ész azt diktálja, hogy Kiss mester ezt a posztot is jobbkezessel oldja meg, jelentkező akad is Ferling, Szrnka, Bulath vagy Pigniczki személyében is.

Ami az ellenfelet illeti: a Podgorica tavaly az elődöntőben a későbbi győztes szlovén Krim Ljubjanától kapott ki. A jugoszláv bajnokságban az utóbbi néhány évben meccset sem vesztett - és a tavalyi klub, valamint világbajnoki siker után a BL-győzelmet tűzték ki célul. Ehhez a remek játékosok (például a vb All Star-csapatában is helyet kapó Maja Savic) mellé kiváló szakvezető is társul, a korábbi jugoszláv szövetségi kapitány, Milorad Milatovics személyében.

A Podgorica kerete
Kapusok: Zlata Paplacko, Dragica Djuric
Mezőnyjátékosok: Kristina Stamatovic, Maja Bulatovic, Sandra Kolakovic, Dragana Lakovic, Zagorka Bastovanovic, Vámos Boglárka, Maja Savic, Aida Selmanovic, Bojana Petrovic, Snezena Damjanac, Tatjana Jeraminok, Dragica Milickovic, Aleksandra Djurovic, Sanja Jovovic

Ha azt mondanánk, hogy Dánia kézilabda-lázban ég, nem tévednénk. Ám az elmúlt napokban nem a női szakággal foglalkozik többet a sajtó. Skandalum történt ugyanis a férfiaknál: Mads Lind, az Aarhus játékosa ugyanis doppingolt, egy decemberi vizsgálat anabolikus sztreoidot mutatott ki szervezetében. A legnagyobb dán napilap, az Ekstra Bladet gyakorlatilag csak ezzel foglalkozik, a női kupamérkőzések a háttérbe szorulnak.

Pedig a Viborg nagy mérkőzésre készül, mondhatni ősi ellenfele, a Herz-FTC ellen. A zöld-fehéreket nem a legszebb emlékek fűzik a dán együtteshez, hiszen legutóbbi két BL-elődöntőjüket, 1997-ben és 2001-ben éppen Astrupék tették tönkre. Ami biztató lehet, Bajnokok Ligája csoportmérkőzések során a Fradi legalább a hazai meccsét megnyerte - az 1999-2000-es szezonban idegenben 27-21-re kikapott a csapat, a Kőbányai úton azonban nyert 34-26-ra. A Fradinál mindenki útra kelt, még a hét elején vírusos influenza miatt kórházi kezelésre szoruló Farkas Ágnes is.

A Viborg ebben az évben csak árnyéka tavalyi önmagának. A december végi kupadöntőn az Ikast páholta el az együttest, többen formán kívül játszanak, ráadásul a hírek szerint a beállós orosz Gyerjugina sérüléssel bajlódik. A csapat legeredményesebb játékosa a félig-meddig már visszavonult Heidi Astrup, aki 11 bajnoki 77 gólt dobott, ezzel a góllövőlistán a Slagelse két klasszisa, Camilla Andersen, és Jeong Ho-Hong mögött a harmadik. A csapat másik legjobb gólvágója Borók Rita 35 találattal - holtversenyben Pedersennel és Gyerjuginával.

A Viborg kerete
Kapusok: Heidi Marie Tjugum, Eva Pettersen, Louise Bager Norgaard
Mezőnyjátékosok: Heidi Astrup, Katrine Fruelund, Rikke Erhardsen Skov, Merethe Hansen, Borók Rita, Vibeke Nesse, Lotte Kiarskou, Christina Roslyng Hansen, Camilla Thorsen, Louise Pedersen, Natalia Gyerjuguina, Karen Brodsgaard, Majken Astrup Larsen Popp

Az EHF-kupában már csupán formalitás a Cornexi-Ikast mérkőzés, hiszen az első találkozón Dániában 43-20-ra kikapott a magyar együttes. Az egyetlen ok, amiért érdemes kimenni az összecsapásra, Siti Beáta - talán a dán szakvezető is átérzi, hogy a magyar válogatott irányítójának nem a kispadon a helye egy magyarországi mérkőzésen. Más kérdés, hogy a hírek szerint nem is Sitivel van baj, egyszerűen a két átlövő, Grini és Jurack a dán Kristine Andersennel kíván játszani. A dán lapok szerint az Ikastba visszatér a csinos, 23 éves tanárnő, Sara Hansen is, aki a szezont sérülés miatt kihagyta eddig.

A legnagyobb mérkőzést azonban a Győri Graboplast ETO vívja, hiszen az együttes csupán 24-20-ra kapott ki idegenben. A győri lányok az elmúlt évben a Bajnokok Ligájában szerepeltek és a lengyel MKS-Montex Lublin legyőzésével (23-19, 22-25) a legjobb 16 közé jutottak, ahol a spanyol Milar Valencia, a szlovén Krim Ljubljana és az ukrán Szpartak Kijev társaságából nem jutott tovább. Idén az EHF-kupában azzal a Fredrikshavnnel (jelenlegi nevén Fox Team Norddal) kerültek össze, amely a szlovák bajnok Vágsellye kétszeri legyőzésével jutott a 32 közé.

Dán részről a mérkőzés legérdekesebb helyzetben lévő játékosa az a Nagy Anikó lesz, aki hosszú éveken át a győrieket erősítette, s akit tavaly hivatalosan is visszavonultatott a klub. "Tudtam, hogy nagyon nehéz lesz ellenfélként pályára lépnem a győri csapat ellen, hiszen a sorsolás óta furcsa érzések kavarogtak bennem. Még egy másik magyar csapatnak sem örültem volna, nemhogy az ETO-nak, ahol tizenegy évig játszottam."

A Győrből Prok Beatrix ugyan távozott, de a szakvezetés már be is nevezte a helyette érkezett Vérten Orsolyát, aki lehet, rögtön nemzetközi mérkőzésen debütál új egyesületében. "Bevallom, a kinti mérkőzésről nem sok mindent tudok, csak azt, hogy négy góllal kapott ki a csapat, ami kézilabdában egyáltalán nem sok, hazai pályán, saját közönség előtt ledolgozható a hátrány" - nyilatkozta a junior világbajnoki ezüstérmes szélső a Kisalföldnek.

Bajnokok Ligája
B csoport
Dunaferr - Buducnost Podgorica (vasárnap, 18.35 óra, v.: Methe-testvérek - németek)
C csoport
Viborg - Herz-FTC (szombat, 16.15 óra, v.: Sigurdsson, Haraldsson izlandiak)

EHF-kupa
Cornexi - Ikast (szombat, 16.00 óra, v.: Ersan, Akman - törökök)
Győr - Fredrikshavn (vasárnap, 18.00 óra, v.: Lajko, Seidler - osztrákok)

Korábban:

Pincési László