Vágólapra másolva!
"Pokolból mennyország? Vigyetek fel a mennyországba!" - fogalmazta meg valamennyi zöld-fehér szívű szurkoló vágyát a ferencvárosi B-közép egész szektort betöltő drapériáján, a Bajnokok Ligája fináléjának nyitányán. Bár az esetleges égbemenetelre néhány napot még várni kell, a történelmi sikerhez vezető úton az első lépést már megtették Pádár Ildiék: a döntő első mérkőzésén, hazai környezetben kétgólos (27-25) vezetést szereztek a macedón Kometal Szkopje együttese ellen.

A Fradi-tábor ezúttal a megszokottnál is fanatikusabban űzte-hajtotta kedvenceit, Farkas Ágiék pályáralépésének első pillanatától zúgott a "Mindent bele!", jelezvén, hogy a lányok figyelme egy percre sem lankadhat az évek óta hőn áhított siker kapujában. "Jólesően kirázott a hideg, amikor kifutottunk a pályára. Nincs mese, nagyon jól kell játszanunk a visszavágón, csodálatos közönségünkkel egyszerűen nem tehetjük meg, hogy vesztesen térünk haza" - idézte föl az atmoszférát Tóth Tímea.

A legrangosabb európai kupasorozat döntőjének első találatát Kirsner Erika jegyezte, s a gyors gól megsokszorozta a válogatott balszélső harci kedvét: az első félidőben indulásaival és góljaival ő volt a Herz-FTC pillére. "A hazai találkozó pontosan azt hozta, amire a videoelemzések után előzetesen számítottunk. A Szkopje kemény, szívós csapat, amely egyetlen percre sem adja föl. Mindent összevetve a kétgólos győzelemmel elégedettek lehetünk, és foggal-körömmel küzdünk majd azért, hogy hazahozzuk a kupát" - mondta a találkozó lefújása utáni gyorsértékelésében Kirsner.

A szkopjei lányok elszántságát mutatta, hogy az első tizenöt percben jórészt vendégvezetést, de legfeljebb döntetlent mutatott az eredményjelző. A találkozó második negyedében azonban már jobban kijött a lépés az addig a támadások ritmusát nehezen találó Farkaséknek, így egygólos vezetéssel (14-13) fordulhattak a csapatok. A második játékrész alapján a kapufák mérkőzésének is nevezhetnénk a BL-finálé első találkozóját: a jó ismerős népligeti kapu csak nem akart a lányok segítségére lenni, a nehezen kidolgozott helyzetekben a lécről rendre kifelé pattant a labda. Az pedig, hogy a végül tíz gólig jutó Bujanova vezette macedónok nem kovácsoltak előnyt Siti Eszterék pechszériájából, Sugár Tímeának köszönhető, aki jó szokásához híven "fogott, mint a festék".

"Különösebb meglepetést nem hozott a Szkopje játéka, szinte vérre menő csatát vívtunk egy kitűnő csapattal. Természetesen akad javítanivaló mind a támadó, mind a védőjátékunkban, de hiszem, hogy a kinti találkozón még többet megvalósítunk majd az előzetesen eltervezettekből. Az idegenben várható pokoli hangulatot jómagam igyekszem pozitívan felfogni. Szeretek sok ember előtt játszani, amit ezúttal is úgy fogok majd fel, hogy értem szorít a hatalmas tömeg. A végkimenetelt illetően nem lehet jósolni, a Podgorica elleni elődöntő után minden lehetséges" - összegzett Sugát Tímea.

Németh András, a Herz-FTC mestere a találkozót követő értékelésében elmondta: örül a győzelemnek, amely az elődöntőbeli jelek alapján akár még nagyon kedvező is lehet. "Az idei sorozat kezdetén egyáltalán nem voltak döntős álmaink, de ahogy haladtunk előre, egy picit mindig többet akartunk. A kis lépések taktikája bejött, és a szombati győzelemmel is araszoltunk egy kicsit előre. Ezúttal akaratban ott voltunk, fejben viszont nem, gondolatainkat elvitte a szívünk."

Pádár Ildikó, a Ferencváros csapatkapitánya megígérte, hogy kiküszöbölik az első találkozón felmerülő hibákat, a szívük mellett az eszüket is a helyére teszik: "Szombaton a játékunkat valóban inkább a szívünk, mint az eszünk irányította, ami annak tudható be, hogy nem játszik minden nap BL-döntőt az ember. Hiszem, hogy képesek vagyunk egy újabb, a podgoricaihoz hasonló bravúrra. A találkozó elemzése után a hiányosságokat pótoljuk, és kitalálunk egy-két olyan új mozzanatot, amivel meglepjük a Szkopjét. Úgy gondolom, idegenben higgadtabban tudunk játszani, mivel ott már nem rajtunk van az elvárás terhe" - ígérte Párduc a trófeát a népligeti közönségnek. Persze a lányok és szurkolóik egyaránt jól tudják: a mennyország eljöveteléhez először le kell szállni a macedón pokolba.

Pircs Anikó

Ajánlat: