Vágólapra másolva!
Négy nappal a portugáliai vb befejezése után kiderült, hogy a hatodik helyezett magyar válogatott egyik játékosa, Katzirz Dávid akadt fenn az utolsó, oroszok elleni mérkőzést követő  doppingvizsgálaton. Kérdezze többek között erről is Skaliczki Lászlót, a válogatott szövetségi kapitányát, aki pénteken 13 órától lesz a Társalgó vendége.
Skaliczki László a Társalgóban
Február 7-én, pénteken 13 órától Skaliczki László, a férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya lesz a Társalgó vendége.

A Dunaferr vb-újonc fiatalja nagy valószínűséggel az utolsó, oroszok elleni találkozón bukott meg az ellenőrzésen. Amirolid nevű vízhajtót használt, mivel gyakran bevizesedik a lába, és ez nehezíti a járást, a futást és az ugrást. A hírt a Nemzetközi Kézilabda Szövetség egyelőre csak szóban közölte a magyarokkal, az írásbeli megerősítés később várható. Kovács Péter egykori világválogatott átlövő, az MKSZ szakmai igazgatója úgy nyilatkozott, hogy már beszélt a nemzetközi szövetség illetékeseivel, akik megerősítették: a hatodik helyezést és a vele járó ötkarikás indulási jogot nem veszítheti el Skaliczki László együttese.

Kovács megjegyezte, ha a játékos szól a csapat orvosainak - mert azt elmulasztotta -, hogy milyen szert használ, és azok ezt jelzik az IHF doppingellenőrző bizottságának, akkor az legális eljárás lett volna, nem lehetne megbüntetni. Bene Gyula, a Dunaferr szakosztály-igazgatója hivatalosan még nem értesült arról, hogy Katzirz doppingolt.

Szövetségünk az orvosi szakvéleményének figyelembe vételével úgy döntött, hogy a B próbát nem kéri. A Magyar Olimpiai Bizottság vezetőit személyesen értesítettük a történtekről. Így fogalmaz az a hivatalos tájékoztatás, amelyet a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, Sinka László juttatott el a távirati irodához. "A szövetség vezetői, a csapat orvosa a világbajnokságot megelőző felkészülési időszakban folyamatosan felhívták a játékosok figyelmét a doppingszabályok maradéktalan betartására. Az előzetesen elvégzett vizsgálatok minden esetben negatív eredménnyel zárultak. A játékos enyhe vízhajtót szedett be, ám e tényt elmulasztotta közölni a csapatorvossal" - hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve: a játékos eltiltásáról a közeljövőben hoznak határozatot, amiről azonnal tájékoztatást adnak.

Doppingszakértők úgy nyilatkoztak, hogy ilyen és hasonló esetekben egy-két év lehet az eltiltás ideje, de a beismerés és az, hogy nincs "mellébeszélés" és a B teszt igénylése, akár enyhítő körülmény is lehet.

A Fidesz javasolja a dopping büntetését/itthon/20021219afidesz.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

A világbajnokságon eddig egy doppingeset került nyilvánosságra: Gohar Gohart, az egyiptomi kézilabda-válogatott játékosát a Brazília elleni csoportmérkőzést követően (31-24) ellenőrizték, s szervezetében növekedési hormont találtak. Gohar kétéves eltiltásra számíthat.

Függetlenül attól, hogy a portugáliai vb-n egy játékosa megbukott a doppingvizsgálaton, nem fenyegeti veszély a magyar férfikézilabda-válogatott hatodik helyét, olimpiai kvótaszerzését - legalábbis dr. Bakanek György, a GYISM tanácsadója szerint. "A sportág előírásai szerint ugyanis egynél több játékosnak kell fennakadnia az ellenőrzésen ahhoz, hogy az következményekkel járjon az egész csapat eredményére" - mondta a doppingellenes harc egyik első számú hazai irányítója.

A Portugáliában pályára lépőket utoljára decemberben a tatai edzőtáborban kontrollálták, akkor mindenki "tiszta" volt. Világversenyen utoljára a magyarok közül Szanyi Andor és Csengeri Kálmán doppingolására derült fény, a két súlyemelő 1988-ban a szöuli olimpián használt tiltott teljesítményfokozót.