Vágólapra másolva!
Kovács Péter, a 323-szoros magyar válogatott, egykori világválogatott kézilabdázó lesz július 1-től a Pick-Szeged férfi csapatának az új edzője. A tréner korábban a szövetség szakmai igazgatója volt, jelenleg a junior nőikézilabda-válogatottat irányítja.

Ahogy várni lehetett, a Pick-Szeged férfikézilabda-csapatának vezetősége Kovács Pétert kérte fel az együttes irányítására, miután megköszönte az eddigi vezetőedző, Dragan Djukic munkáját. Kovács Péter megbízatása egy évre szól. Az új edző egykor a Honvéd színeiben, majd Németországban, a Grosswaltstadtnál kézilabdázott. A magyar válogatottban 323 alkalommal lépett pályára, hatszoros magyar és egyszeres német bajnok. Az 1986-ban világbajnoki ezüstérmes magyar férfikézilabda-válogatott egyik erőssége volt.

Kovács Péter szegedi megbízatását megelőzően a Magyar Kézilabda Szövetségben szakmai igazgatójaként dolgozott, ám megvált posztjától, s több alkalommal is nyilatkozta, hogy szívesen vállalna edzői munkát. Korábban a Cornexi női csapatának edzői várományosaként említették, ám Djukic menesztése után a szegedi vezetők már nem titkolták, tárgyalnak a szakvezetővel.

"Nagy kihívásnak tartom, hogy első alkalommal próbálhatom ki magam egy élvonalbeli klubnál. Ismerem az együttest, és különösen a szegedi válogatott játékosok képességeit tartom sokra. A helybéliek mindig is arról voltak nevezetesek, hogy nagy figyelmet fordítottak a saját nevelésű fiatalokra" - mondta az MTI-nek a tréner, aki májusban megvált a magyar szövetség szakmai igazgatói posztjától, és most a világbajnoki ezüstérmes női junior válogatott irányítását sem vállalja tovább.

Ami a csapatot illeti: a távozó Buday Dániel helyére Józsa Máté érkezett a Tisza partjára. Az irányító télen már megfordult próbajátékon, s akkor úgy vált el tőle a szegedi vezetés, hogy visszatérnek az esetleges leigazolására. Buday Dániel távozása aktuálissá tette a tárgyalások folytatását. Az irányító-átlövő, aki a bajnokság első felét még Spanyolországban, míg a másodikat a Cegléd színeiben játszotta le, egy esztendőre kötelezte el magát a Tisza-parti klubhoz.

Június 30-áig szól a szerződése Mezeinek, Kotormánnak, Norisnak, Budaynak, Maticsnak, Habuczkinak, Pergernek és Nagy Leventének - a Délmagyarország információi szerint az első három játékossal már korábban megegyezett a klub vezetése a további folytatásról. A többitől türelmet kértek, de azt is közölték, ha találnak klubot maguknak, akkor nem gördítenek akadályt a távozásuk elé.

"Lemondtam a szerb válogatottságomat. Harminchárom éves vagyok, s úgy gondolom, hogy elegendő a klubomban helyt állni. Ami a szereződésem lejártát illeti: június 30-áig várok türelemmel. Remélem, Szegeden maradhatok, szeretek itt nagyon" - nyilatkozta Matic a megyei napilapnak.