Vágólapra másolva!
Öt nap alatt másodszor győzte le a magyar nőikézilabda-válogatott Francaiország legjobbjait. A Mocsai Lajos irányította, vébére készülő együttes ezúttal a Tournoi de Paris elnevezésű torna első játéknapján 30-27-re nyert. A nap másik mérkőzésén a világbajnok orosz együttes 11-10-es első félidő után 26-17-re verte Angolát.

Felkészülési mérkőzés, Tournoi de Paris, 1 játéknap:
Magyarország - Franciaország 30-27 (17-13)
Párizs, Stade Pierre-de-Coubertin, 2000 néző
vezette: Baum, Goralcszyk (lengyel)
gól: Szrnka 7, Bohus 6, Görbicz 5/1, Kirsner 3, Ferling 2, Pigniczki 2, Tóth T. 2, Lovász 2, Mehlmann 1, illetve Jacques-Szabó 5/1, Myaro 5/2, Delerce 4, Pecqueux-Rolland 4, Vogein 3, Wendling 2, Herbrecht 1, Cano 1, Tervel 1, Cendier 1.

A horvátországi nőikézilabda-világbajnokság kezdete előtt két és fél héttel Franciaország adott otthont rangos felkészülési tornának. A tavalyi rangos viadalt Magyarország együttese nyerte, megelőzve az akkor még Jugoszlávia néven szereplő szerbeket, Spanyolországot és a házigazda gallokat.

A Tournoi de Paris elnevezésű viadal szervezői idén is remek mezőnyt hívtak össze, a címvédő Mocsai-csapat és a francia nemzeti együttes mellett a világbajnok Oroszország és Hollandia kapott meghívót. A németalföldiek azonban az utolsó pillanatban úgy döntöttek, a háromnapos viadal helyett inkább november 24-től tíznapos túrára Spanyolországba utaznak, helyettük a beugró az Afrika-bajnok Angola lett.

A nyitónapon a házigazda mindjárt Magyarország ellen mérkőzhetett, azzal az együttessel, amellyel hétfőn és szerdán is megmérkőzött, s előbb megvert 26-21-re, majd kikapott 31-27-re. "Ez a torna kulcsfontosságú a felkészülésünk szempontjából" - nyilatkozta Olivier Krumbholz szövetségi kapitány még a mérkőzés előtt. A szakvezető elmondta, csapata ugyanolyan jól szeretne szerepelni, mint az utóbbi világversenyeken, cél az olimpiai kvóta megszerzése, s ebben nagy segítségre lehet az a Leila Lejeune, aki a tavalyi kontinensviadalt kihagyta sérülése miatt, ám mostanra egyre inkább visszanyeri régi formáját.

A magyarok ellen aztán nem igazán ment a galloknak, a Mocsai Lajos irányította nemzeti együttes 17-13-as félidő után végül 30-27-re nyert, azaz címvédőhöz méltón, győzelemmel kezdte a viadalt. Pedig, tekintettel arra, hogy a tornán a decemberi világbajnokságon szereplő ellenfél megfigyelője jelen van, Mocsai Lajos úgy döntött, inkább a fiataloknak ad bizalmat, és kihagyta a csapatból Radulovicsot, Farkast és Pálingert, akik délelőtt komoly erőfejlesztő edzésen estek át.

"Az eredmény a franciák számára hízelgő. Az utolsó perceket leszámítva végig fegyelmezetten játszottunk. Az első félidőben sok gólt szereztünk indításból, és a sokmozgásos védekezéssel sikerült kikapcsolnunk a nagytestű hazai átlövőket" - mondta az MTI-nek a szövetségi kapitány.

A másik mérkőzésen:
Oroszország - Angola 26-17 (11-10)
Párizs, Stade Pierre-de-Coubertin, 800 néző
vezette: Dentz, Reibel (francia)
gól: Poltorackaja 6/2, Dolgih 5, Karejeva 3, Szmirnova 3, Muravjeva 3/1, Romenszkaja 2, Posztonova 1, Ignacsenko 1, Sipilova 1, Poljenova 1, illetve Bengue 6/3, M. Kiala 3/2, Jololo 2, Pires De Almeida 2, Sanches Tavares 1, Camumbila 1, L. Kiala 1, De Fatima Borges Tavares 1.

Szombaton a magyar válogatott 15 órakor Oroszország ellen lép pályára, a másik találkozón két órával később a franciák Angolával küzdenek.