Vágólapra másolva!
Az eredeti tervek szerint már kedden meg kellett volna neveznie Kiss Szilárd szövetségi kapitánynak azt a 16-os keretet, amely megkezdi a szereplést a decemberi Európa-bajnokságon. Bár a kapitány péntekig, a Románia elleni két összecsapásig várt volna, legkésőbb csütörtökig le kell adni a névsort.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége úgy döntött, legkésőbb csütörtökig meg kell neveznie azt a 16 játékost, akire a kézilabda Európa-bajnokság első szakaszában számít. A 18-as keretet eredetileg a Románia elleni második, pénteki összecsapást követően szűkítette volna le 16 főre Kiss Szilárd szövetségi kapitány

A játékosok szerencsére nem küzdenek problémával, a hétfői kényszerpihenő után már Pigniczki Krisztina is edzett a csapattal, s készül a románok elleni két debreceni összecsapásra.

Érdekesség, hogy tartalékként a csapattal edz a debreceni Szűcs Gabriella is, aki hétfő és kedd után visszatér klubcsapatára, a DVSC-re ugyanis szerdán Magyar Kupa-meccs vár Hódmezővásárhelyen. (Információnk szerint a kontinensviadalt megelőző utolsó héten is készül "tartalék" a csapattal, a győri napokban ugyanis Mörtel Renáta kap majd lehetőséget, hogy beleszagoljon a válogatott légkörébe.)

Ami Romániát illeti: az Európa-bajnokság egyik titkos esélyesének és meglepetéscsapatának kikiáltott gárda legrutinosabb játékosát, Steluta Lucát veszítette el sérülés miatt, így balkezes átlövő nélkül vág neki a decemberi nőikézilabda-Eb-nek.

A dán Randers 29 éves játékosa hétfőn levelet küldött a Román Kézilabda Szövetségbe, amelyben közölte, nem folytathatja a közös munkát a válogatottnál. Indoklásul sérülését említette, orvosi vélemények szerint izomszakadás hátráltatja felkészülését.

"Meg tudom erősíteni, nem vagyok a legjobb állapotban, még mindig fájdalmat érzek az izmaimban. Úgy döntöttem, inkább a gyógykezelést választom addig a napig, amíg vissza nem kell utaznom klubcsapatomhoz Dániába" - írta Luca.

"Mivel nem tudok teljes erővel játszani, csak hátrányára lennék a csapatnak. A nemzeti válogatottban töltött 11 év után már a fáradtság is előjöhet, Úgy gondolom az én koromban már az egészségem a legfontosabb tényező"

A román csapat legrutinosabb tagja 1994-ben, 18 évesen vett részt élete első kontinensbajnokságán, 133 válogatott mérkőzésen több mint 700 gólt szerzett.

Akadnak persze olyan pletykák is, hogy nem a sérülés játssza a fő szerepet Luca távollétében. Román naplapok szerint a játékos azért hagyta el a csapatot, mert más játékosokkal nem jött ki. Ezt az információt egyik fél sem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta. A lapok már az edzőtáborozás megkezdése óta csapaton belüli széthúzásról írtak.

"Egyáltalán nem vagyunk boldogok, hiszen nincsen több balkezes játékosunk, ezért a jobbátlövő posztját megpróbáljuk majd megoldani Carmen Lungu, Aurelia Bradeanu és Adina Olariu szerepeltetésével, úgy, ahogy a kolozsvári Kárpát-kupán tettük" - mondta Cornel Otelea, a román válogatott szövetségi kapitánya. A szakember második jobbátlövőjét veszítette el, a német SC Kirchhofban légióskodó Cristina Mihai (vagy ahogy a Vasasból ismerhetjük: Mihály Krisztina) ugyanis hátsérülésre és bokafájdalmakra panaszkodott, így várhatóan ő sem lehet ott az Eb-n.

Román források úgy tudják, hogy a két sérült mellett Georgeta Dinis-Virtic (Nürnberg) is sérülés marad ki a keretből. A tavaly még a Cornexiben védő Kerekes Ildikó (Itaxo Estella) és Cristina Nicolae (Rulmentul Brasov) a szakvezetés döntése miatt nem lesz Eb-résztvevő, míg Alina Dobrin (Rapid Bukarest), Narcisa Paunica (Arhus HK) és Ionela Gilca (HBC Nimes) bejelentette, nem kíván pályára lépni a kontinensviadalon.

Pincési László