Vágólapra másolva!
Az egész mérkőzést kézben tartva, magabiztos könnyedséggel nyert sorozatban ötödször a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a hazai rendezésű Európa-bajnokság középdöntőinek második fordulójában Romániát múlta felül 31-25-re s jutott be az elődöntőbe. A nap első, debreceni összecsapásán Németország 29-23-ra verte Ausztriát.

Pincési László helyszíni tudósítása

Európa-bajnokság, középdöntő, II. csoport, 2. mérkőzés:
Magyarország - Románia 31-25 (17-13)
Debrecen, 5000 néző
v.: Beno, Rancik (szlovákok)
gól: Radulovics 9/7, Kulcsár 8, Nagy I. 4, Lovász 4, Ferling 3, Pigniczki 1, Kindl 1, Mehlmann 1, illetve Ardean-Elisei 7, Lungu 4, Gogirla 4/1, Gatzel 3, Varzaru 2, Bradanu 1, Manea 1, Gilca 1, Ani-Senocico 1, Avadanii 1/1
hetes: 7/7, illetve 2/2
kiállítás: 8, illetve 8 perc

Ötezer jegyet adtak el a magyar-román nőikézilabda-mérkőzésre, amely sorsdöntő mindkét együttes számára. A hazai rendezésű Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában a Kiss Szilárd vezette magyar csapat már az elődöntőbe jutást ünnepelheti egy győzelemmel, román siker esetén keleti szomszédunk reménykedhet a négy közé jutásban.

Az már a kezdés előtt két és fél órával kiderült, ezúttal Szűcs Gabriella és Balogh Beatrix lesz a kimaradó, ők a kapu mögül végignézték a német-osztrák meccset is. A bemelegítés alatt a két szövetségi kapitány beszélgetett kedélyesen egymással a felezővonalnál, s nevetve tértek vissza kispadjukhoz. Még nem tudhatták, ki nevet a végén...

Pazarul kezdett a magyar csapat, Pálinger bravúrját követően Nagy Ivett saját térfeléről avatta fel Dinu kapuját, majd Lovász szélről, Kindl átlövésből villant (3-0). Nem ízlett ellenfelünknek a nyitott védekezés, ugyanúgy, mint két héttel korábban, jóformán kényszerlövésekből éltek, ezeket viszont Pálinger könnyedén hárította.

Majdnem hat perc telt el az első román gólig (Lungu szerezte), ez azonban nem javított semmit a vendégek helyzetén. 6-1 és 7-2 után Bohus kiállítása kisebb megtorpanást idézett elő, szerencsére ez csak abban mutatkozott meg, hogy nem lőttünk gólt, igaz, nem is kaptunk. Pálinger mindent védett, totálisan elbizonytalanítva az ellenfelet.

12-6-nál az Avadanii helyére beálló villámszélső, Varzaru kétszer is betalált, de ez csak ideiglenes fellángolás volt. Otelea 15-9-nél időt kért, erre Kulcsár és Nagy góllal "felelt", a félidő végül megnyugtató, 17-13-as magyar előnnyel zárult.

Radulovics góllal érkezett a második félidőre, a közönség is hallatta hangját - sajnos a gyenge műsorközlő is -, ám öt perc elteltével már csak kettő volt az előny (19-17). Dinu, aki az első harminc percben nem védett sokkal gyengébben magyar kolléganőjénél ezúttal három bravúrt mutatott be sorban, ezt Gogirla, Ardean-Elisei és Lungu ki is használta.

Kiss Szilárd gyorsan időt kért, ám Radulovics újabb hibáját követően egyre csökkent az előny. A hullámvölgyből kilábalt az együttes, Radulovics helyére Mehlmann állt be, gyorsan egy gólpasszal és góllal jelezte, lehet rá számítani. Pályára került Görbicz, majd Ferling sérülése miatt Siti Eszter is.

A megoldhatatlan feladatot Kulcsár jelentette a vonalon: ha labdát kapott, már biztos volt, vagy nem hibázik, vagy hetest harcol ki. Az 54. percben hetedik góljával nyomatékosította, nem lehet már kikapni, 29-24-ről nem is "sikerült".

A végeredmény 31-25 lett, a csapat a Dánia elleni, csütörtöki találkozótól függetlenül már résztvevője lesz a szombati, budapesti elődöntőnek.