Vágólapra másolva!
A középdöntőbeli csoportelsőség volt a tét a magyar és a dán nőikézilabda-válogatott számára csütörtökön, Debrecenben. A magyar válogatott pazar első félidő után belefáradt a maga diktálta tempóba, s végül Dánia 24-23-ra nyert. Ezzel az elődöntőben Kiss Szilárd tanítványai Norvégia ellen lépnek majd pályára, Dánia pedig Oroszországgal meccsel szombaton.

Pincési László helyszíni tudósítása

Európa-bajnokság, középdöntő, II. csoport, 3. forduló
Magyarország - Dánia 23-24 (14-8)
Debrecen, 6000 néző
v.: Krstic, Ljubic (szlovének)
gól: Radulovics 5/3, Tóth T. 4, Nagy I. 3, Kindl 3, Görbicz 3/2, Lovász 2, Siti E. 1, Kulcsár 1, Ferling 1, illetve Sjöberg 7/5, Mikkelsen 4, Touray 3, Brödsgaard 2, R. Hörlykke 2, Thomsen 2, Petersen 1, Knudsen 1, Mölgaard 1, Tobiasen 1
hetes: 5/5, illetve 5/5
kiállítás: 6, illetve 12 perc

Ha akad igaz presztízscsata a női kézilabdában, akkor az kétség kívül a magyar-dán párharc, amely kapcsán a sydneyi olimpiai döntő óta minden egyes találkozót egyfajta revánsként értékel a közvélemény. A tavalyi, csáktornyai bravúr után az olimpián már nem futott össze egymással a két együttes, most azonban Debrecenben ismét alkalom adódott az erőfelmérésre. Ráadásul egy olyan találkozón, ahol a győzelem mindkét együttesnek a csoportelsőséget jelentette volna.

A magyar együttesből a szokásoknak megfelelően Szűcs Gabriella, illetve Balogh Beatrix ült a lelátóra, a dánoktól Danielsen mellett meglepetésre Mortensen kapus nem kapott lehetőséget.

A harmadik debreceni napra végre színültig megtelt a Főnix-csarnok is, s diadalittasan örülhetett az első félidő láttán. Hat perc után már 5-1- állt az eredményjelzőn, a nyitott védekezésből történő lerohanást a tökélyre fejlesztette együttesünk. Nagy örömöt okozott egy kis reménysugár a vendégdrukkereknek, Sjöberg két hetesével sikerült felkapaszkodni 5-4-re, ezzel el is fogyott a muníció.

Radulovics első góljával 7-4-re alakult az állás, a dánok a 16. percben találtak be először felállt fal ellen (addig csak gyors indításból és hetesből voltak eredményesek). Hogy hajtottak, nem kérdés, Sjöberg egy akció hevessége közben még Kiss Szilárdot is elsodorta.

A 23. percben Jan Pylick ugyan időt kért (10-6), de tovább romlott a helyzet. Tóth négy akciógóllal segített a 14-8-as félidei eredmény elérésében.

Sajnos nem felejtették az öltözőben magukat a dánok, a második félidő első öt percében Tobiasen, Brödsgaard kétszer, majd Sjöberg is eredményes volt (14-12). A közönség a szurkolás mellett azért szórakoztatta magát, a műsorközlő "köszönöm"-jére minden alkalommal "szívesen" válasszal feleltek...

Kiss Szilárd lépett is, az első félidőben melegítőben a padon szemlélődő Ferlinget, Bohust, majd Pigniczkit is csatába dobta, ám a 45. percben már nem maradt a fölényes előnyből (16-16).

Jött az izgalom, a váltott vezetés, Kindl ugyan sorozatban háromszor is bevette Nörgaard kapuját, az 53. percben Hörlykke, majd Touray révén kettővel lépett meg az olimpiai bajnok (20-22). Meglepő módon a skandinávok éltek az időkérés lehetőségével, Thomsen meg háromra növelte az előny.

Az utolsó három percnek 24-21-es dán előnnyel vágtak neki a csapatok, de Görbicz előbb büntetőből szépített, majd Ferling választotta okosan a rövid sarkot. Maradt másfél perc, a dánok elszórták a labdát, de 62 másodperc alatt már képtelenség volt megközelíteni Nörgaard kapuját.

Dánia 24-23-ra nyert, ezzel csoportelsőként Oroszországgal csap majd össze a szombati elődöntőben. Magyarország képtelen volt élni a lehetőséggel, számára a nehezebbnek ígérkező Norvégia marad a döntőbe jutásért.

Kiss Szilárd, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nehéz, jó mérkőzést vívtunk, azért veszítettünk, mert a végén pontatlanná váltunk, a dánok pedig pontossá. Köszönöm a közönség segítségét."

Jan Pytlick, a dánok szakvezetője: "Örülök a győzelemnek, mindig nagy siker egy ilyen hangulatú meccset a házigazda otthonában megnyerni. Fiatal játékosaink nem ijedtek meg a légkörtől, jól bitrák a nagy nyomást, ennek is köszönhettük a sikert."

Lise Knudsen, a dánok játékosa: "Boldog vagyok, ezért mosolygom ilyen örömmel. Nagy kihívás és élmény ilyen közönség előtt játszani és nyerni. Örülünk, hogy bejutottunk a négy közé, remélem, találkozunk még az Eb során a magyar csapattal."