Vágólapra másolva!
A férfi csapatokat tömörítő liga nem támogatja, hogy a szlovák Tatran Presov a következő idényben induljon a magyar kézilabda NB I-ben, s döntött arról is, hogy bevezetik a kieséses rendszerű rájátszást.

Kővári Árpád, a ligatanács elnöke elmondta, mivel 12-ből négy együttes - a Dunaferr, a Tatabánya, a Csömör és a Honvéd-Hargita - nemet mondott az eperjesi gárda bevonására, s az egyharmados arány jelentősnek mondható ebben a kérdésben, a testület nem javasolja a jövő szerdán összeülő elnökségnek, hogy a Tatran Presov tagja legyen az élvonalnak.

Marosi László, a tatabányaiak klubigazgatója és Sári Árpád, a Dunaferr technikai igazgatója szerint nem az a jó megoldás, hogy külföldi csapat indul az NB I-ben, hanem inkább a magyar együtteseket kellene segíteni, megerősíteni s lehetőségeiket minél jobban kiaknázni.

"Lehet külön nemzetközi bajnokságot is indítani, például Interliga néven, és oda az nevez, aki akar. E mellett az NB I maradjon meg tisztán magyarnak" - mondta Sári.

Korda Károly, a Csömör szakmai vezetője is szakmai okokra hivatkozott: "a Presov kilenc válogatott játékossal rendelkezik, és sem idegenben, sem hazai pályán ez nem szolgálná a fejlődésünket".

A keddi egyeztetésen a ligatanács ismertette ötletét a jövőre bevezetendő playoffra vonatkozóan. A 12 csapatos alapszakasz körmérkőzései után a legjobb nyolc maradna állva. A rájátszás első körében az első helyezett a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel csapna össze. A párharcok az egyik fél második győzelméig tartanának.

Ezután következne az elődöntő és a döntő, utóbbi már három győzelemig tartana. Minden fordulóban az előkelőbb helyen rangsorolt gárda élvezné a hazai pálya előnyét, vagyis a páratlan sorszámú összecsapásokat rendezné.

A nőknél a tervek szerint maradna a jelenleg érvényes lebonyolítási rendszer, vagyis az alapszakaszt követően az 1-4., az 5-8., és a 9-12. helyezett ismét játszana egymással, körmérkőzéses formában, oda-vissza alapon. A playoffban a csoportok legjobbjai 4, a másodikok 3, a harmadikok 2, a negyedikek pedig 1 bónuszpont birtokosaként rajtolnának.