Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott helyenként remek játékkal nyert a selejtező első mérkőzésén három góllal Macedóniában és tett nagy lépést a jövő évi Európa-bajnokságon való részvétel felé.

Eb-selejtező, 1. mérkőzés:
Macedónia - Magyarország 29-32 (11-16)
góldobók:
Lazarov 6/1, Alusovszki 5, Majszovszki, Temelkov 4-4, Atanasovszki, Zarkov 3-3, Angelovszki 2, Menkovszki 2/1, illetve Perez 7, Tombor 5, Buday 4/2, Iváncsik 4, Ilyés, Gál 3-3, Nagy, Laluska 2-2, Lendvay, Vadkerti 1-1

Agresszív védekezéssel nyitott a hazai gárda, és érezhető volt, hogy megpróbálják megfélemlíteni a magyarok két világklasszis átlövőjét, Nagyot és Perezt. Tombor nyitó gólja után Nagyot kiállították, majd Fazekas kivédte volt klubtársa, az MKB Veszprémben szereplő Lazarov büntetőjét.

Buday emberhátrányban növelte az előnyt, és ettől annyira megzavarodtak a macedónok, hogy képtelenek voltak betalálni, és sorra adták el a labdát. A 7. percben, 0-3-nál megtört a jég, és Lazarov blokkon irányt változtató lövése beakadt. A túloldalon Pereznek is szerencséje volt, miután kapufás kísérlete a kapusról bepattant.

Később bombagóljával 5-1-re módosult az állás, és ekkor időt kért a hazaiak legendás kapitánya, Zivkovic. Ez csak rövid ideig használt, mert két gyors támadást sikerrel fejeztek be, de erre jött magyar válasz. Főleg Perez 10 méterről leadott jobb felső sarkos lökete ment élményszámba. Közben Fazekas változatlanul remekelt, és az ifjú titán, Tombor duplájával, valamint Laluska bravúros mozdulata után 11-4 lett.

Újabb két bekapott találatot követően Skaliczki László szövetségi kapitány úgy érezte, időkéréssel felfrissítheti csapatát a szünet előtti hajrára. Úgy tűnt, ez sikerül is, mert kivédekezett macedón támadások után lerohanásból rendre gólt ért a magyar alakulat. A macedónok azzal sem éltek, hogy Nagy háromszor elveszítette a labdát, mert Iváncsik - ha jó passzt kapott - látványos találatokat szerzett.

A második félidő elején felváltva estek a gólok, javarészt a két veszprémi, Perez és Lazarov bizonyult hatékonynak, majd Laluska "közbeszólt". Emberelőnyben aztán Nagy és Gál is megszerezte első találatát. Ismét nőtt a különbség (14-21), aztán Gál büntetése alatt lendületbe jöttek a hazaiak, és felzárkóztak 22-18-ra.

Azonos létszámban viszont egyértelműen a kifogástalanul védekező magyarok akarata érvényesült. A zárt falból Ilyés ugrált ki, és nem hibázott, így 25-18-re lépett el az olimpiai negyedik gárda. Hosszú hajrát nyitottak a kényszerhelyzetben lévő hazaiak, és gyors támadásaikat sikerrel fejezték be, így aztán 27-23-nál Skaliczki időt kért. Vérszemet kaptak a macedónok, de amikor kellett, Perez lélekromboló gólokat dobott.

A visszavágót szombaton 18 órakor rendezik Békéscsabán. A párharc győztese vehet részt a január 26. és február 5. közötti svájci Eb-n.