Vágólapra másolva!
Münchenben kisorsolták a nőikosárlabda-Euroliga következő idényének csoportbeosztását: a legutóbbi győztes francia CJM Bourges-zsal a MiZo-Pécsi VSK került össze. A GYSEV-Ringa ellenfelei között található az áprilisi messinai döntőben ezüstérmes Valenciennes Olympic és a negyedik helyezett cseh Gambrinus Brno.

Rátgéber László együttese az első 14 fordulóban (november 1.-március 7.) a francia Aix-en-Provence-szal is találkozik, amelyben szerepel a Pécsről odaigazolt Béres Tímea.

A két nyolcas első négy-négy helyezettje 2002. március 19-től 28-ig keresztbe játszik egymással (az első a negyedikkel stb.), a Final Fourt pedig az innen továbbjutó négy csapat egyike rendezheti meg április 26-28. között.

Pécsett a szurkolók felkapták a fejüket, amikor tudomást szereztek róla, hogy kik lesznek a MiZo-Pécsi VSK csoportbeli ellenfelei az Euroligában. A két francia csapat, a Bourges és a Provences, a török Adana, a szlovák Ruzomberok, a német Wuppertal, az olasz Como és az izraeli Ramat Hasharon - első ránézésre legtöbbjük nagyon nehéz ellenfélnek ígérkezik.

"A legutóbbi tíz év Euroliga-győztes csapataival összekerültünk, hiszen a mi csoportunkban szerepel a Como, a Wuppertal, a Ruzomberok és a Bourges is" - kommentálta a sorsolást Rátgéber László, a pécsiek vezetőedzője. "Rajtuk kívül játszunk még a török Adanával is, amelyről keveset tudunk, csak azt, hogy hosszú és fárasztó utazás vár ránk, amikor hozzájuk megyünk. Egyelőre nem tudjuk, hogy az ellenfelek kiket igazoltak és kik mentek el tőlük, a csapatok feltérképezése még csak most következik."

A bajnoki- és Magyar Kupa-ezüstérmes GYSEV-Ringa együttese a B csoportba került többek között a tavalyi Euroliga-második Valenciennes, valamint a sorozat negyedikje, a cseh Gambrinus Brno társaságában, de jónevű gárda az olasz Parma, valamint a lengyel Gdynia is. Farkas Sándor edzőnek véleménye egyezett Lubomir Kotlebának, a nemzetközi szövetség (FIBA) főtitkár-helyettesének megállapításával, aki szerint minden idők legerősebb Euroliga-mezőnye jött össze erre az évadra. Ennek megfelelően mindkét csoport nehéz, ám a soproniak célja maradt az, amit már korábban is nyíltan hangoztattak a klub vezetői: a gárdának be kell verekednie magát a sorozat végjátékába, a Final Four-ba.

Cseh csapattal került össze a Soproni Postás-Tabán Trafik női együttese a Ronchetti Kupa előselejtezőjének második fordulójában. A BK Loko Texlen nemzetközi porondon teljesen ismeretlen együttes, Meszlényi Róbert, a gárda szakmai igazgatója még csak nem is hallott a cseh csapatról.

Az Euroliga csoportbeosztása:

A csoport: MiZo-Pécsi VSK, CJM Bourges (francia), Comense 1872 (olasz), Botasspor Adana (török), Aix-en-Provence (francia), SCP Ruzomberok (szlovák), BTV Wuppertal (német), Ramat Hasharon (izraeli)

B csoport: GYSEV-Ringa, Valenciennes Olympic (francia), Lavezzini Parma (olasz), Fenerbahce (török), ROS Valencia (spanyol), Gambrinus Brno (cseh), SSA Gdynia (lengyel), Lietuvos Vilnius (litván)

Horváth László, Botár László

Korábban az [origo]-ban:

Hétfőn sorsolnak a kosárlabda Euroligában