Vágólapra másolva!
Ma már felesleges keseregni rajta, de szögezzük le: ha csütörtök este a MiZo-Pécsi VSK é a GYSEV-Ringa győzött volna, akkor egy magyar csapat feltétlenül játszhatott volna a kupáért a nőikosárlabda-Euroliga április 28-án esedékes nagydöntőjében. Ugyanis a Final Fourban az egyik ágon az USVO-Ruzomberok, a másikon Gdynia-Parma elődöntő lesz, tehát a két magyar gárda búcsúztatója egymással csap össze az észak-franciaországi Liévinben, a Final Four helyszínén.

A Pécset 63-56-tal kiverő Valenciennes gyakorlatilag hazai pályán játszhat a négyes döntőben, a FIBA ugyanis még csütörtök este jelezte: a franciák pályázatát fogadja el a Final Four megrendezésére. Ahol magyar játékos azért lesz, az USVO magasbedobója, a tavaly még a Pécset erősítő Béres Tímea személyében.

A Voix de Nord, a Nord-Pas de Calais régió napilapja heroikusnak nevezi a Valenciennes győzelmét, s Laurent Buffard edző nyilatkozatát idézi: "Nagy játékosokból álló nagy csapatot győztünk le erőnk végső megfeszítésével. Liévinbe a végső diadal reményében utazunk majd. Tavaly is ott voltunk a Final Fourban, idén azonban nem érjük be mással, csak a kupával!"

Az északfrancia lap az egyaránt 13-13 lepattanót gyűjtő két pécsi centert, az orosz Sztyepanova és a szerb Tuvic játékát dicséri. Meg kell azonban említeni: a magyar csapat mezőnyből 30, büntetőből 52 százalékos pontossággal dobott, s ilyen mutatóval nem lehet nyerni.

"Az utolsó percig karnyújtásnyira voltunk a négyes döntőbe jutástól, a zónánkkal nevetségessé tettük Európa legjobbnak tartott csapatát, sajnos mégsem tudtuk megkoronázni teljesítményünket" - mondta Rátgéber László, a pécsiek szakvezetője. "Akárhányszor gondolom át a történteket, akárhányszor olvasom el a gratuláló SMS-eket, mindig oda lyukadok ki: kiestünk, s a történelemkönyvekbe csakis ez kerül be. Megint vert minket a sors: Ujvári Eszter térde kedden este bedagadt, Csák sem volt teljesen egészséges. Kevesen maradtunk a végjátékra, Károlyi buta faultokkal kipontozta magát, kénytelen voltam Pechovával - aki korábban Euroliga-negyeddöntőt csak tévében látott - külső bedobót játszatni."

Pécsett most nincs idő a sebeket nyalogatni, itt a bajnokság hajrája, amelybe elvileg Sztyepanova nélkül kénytelen belevágni a csapat. "Elvileg, mert bár mostani szerződése a valenciennes-i meccsel lejárt, vasárnap még játszik a Szekszárd elleni bajnokin, s remélem, addigra sikerül megállapodnunk vele és Amerikában élő menedzserével, Borisz Lelcsickijjel a folytatásról. Miben bízunk? Abban, hogy a világbajnokságra készülő orosz válogatott szakvezetése nem szeretné, ha Mása a nyarat a WNBA-ben kosarazná végig a közös felkészülés helyett..."

A GYSEV-Ringa 98-78-ra kapott ki Rózsahegyen, ahol végül is semmi sem valósult meg - hál' Istennek - az előre beharangozott magyarellenes atrocitásokból. Ha ugyan az nem atrocitás, hogy húsz ponttal elverték a Sopront... A szlovák állami televízió teletextje Maria Hejkova, a Ruzomberok edzőnője nyilatkozatát idézi: "Bogojevic sérülése ellenére is csodálatosan játszottunk. Mandic szinte nem tudott hibázni. 1999-es és 2000-es Euroliga-győzelmünk megismétlésére készülünk."

"Sajnos magam is azok közé tartozom, akik mélyen formájuk alatt teljesítettek" - kesergett Seres Éva, a GYSEV sokszoros válogatott centere. "Vonatkozik ez légiósainkra és a magyarokra is. Tudtuk, hogy Rózsahegyen csak tökéletes játékkal lehet esélyünk a győzelemre, csütörtökön messze voltunk a tökéletestől. Lara Mandic, aki két évvel ezelőtt még nálunk játszott, 42 pontot dobott, alig tudott hibázni. Önkéntelenül is arra gondolok: nálunk vajon miért nem volt képes még csak hasonló teljesítményre sem?!"

Erre a kérdésre valószínűleg sohasem érkezik már válasz. Arra pedig, hogy vajon miért kapott ki a Sopron egy húszassal a hasonló arányban megnyert előző meccs után: talán nem kellett volna annyit foglalkozni a körülményekkel, a várható - de be nem következett - szlovák "terrorral", az állítólagos felkorbácsolt magyarellenes hangulattal, meg hogy nem engedik majd be a soproni drukkereket a rózsahegyi sportcsarnokba. Merthogy beengedték, és senki nem is bántotta őket.

A harmadik összecsapáson a lengyel Gdynia 78-72-re verte az olasz Comót, így a másik ágon nem lesz itáliai házirangadó. A Gdynia 218 centis centere, Malgorzata Dydek - a földkerekség harmadik legmagasabb nője - felülmúlhatatlan produkciót nyújtott: úgy szerzett 27 pontot, hogy mind a 11 mezőnydobását és öt büntetőjét értékesítette! Abszolút száz százalék. Ehhez még hozzátett 9 lepattanót és 5 dobásblokkolást.

A Gdynia az elődöntőben tehát a Parmával találkozik április 26-án.

Ch. Gáll András

Korábban: