Vágólapra másolva!
Kiesett a nőikosárlabda-Euroliga negyeddöntőjében mindkét magyar résztvevő, a GYSEV-Ringa és a MiZo-PVSK is. Farkas Sándor, a soproniak vezetőedzője a Rózsahegyen elszenvedett vereséget követően felajánlotta lemondását, a klubvezetés azonban nem fogadta el.

Harmadszor próbált meg bejutni a nőikosárlabda-Euroliga négyes döntőjébe a GYSEV-Ringa, s harmadszor maradt alul. Ezúttal egészen közel jutott a Final Fourhoz, de csütörtök este a szlovák Ruzomberok elleni negyeddöntő harmadik mérkőzésén 98-78-ra kikapott a soproni együttes.

Farkas Sándor a meccs másnapján már videóról elemezgette a történteket, miközben pontosan nem tudhatta, vajon milyen minőségben. "Húsz olyan ziccert rontottak a lányok, amikor egy méternél közelebbről kellett volna a gyűrűbe találni" - mondta. "Ilyenből öt is sok lenne, ráadásul a védekezésben is rendre lemaradtunk, s ennyi bőven elég a vereséghez. Ha a légiósok csak a tudásuk hatvan-hetven százalékát nyújtották volna Rózsahegyen, más eredmény születik, de a négy külföldi meg Seres egyszerűen nem csinált semmit, s ezen a szinten ez már túl nagy hátrány."

A szakvezető szerint elsősorban mentálisan maradt alul csapata, amely egy héttel korábban Sopronban remekül küzdve egyenlített, de mintha azzal a játékosok letudták volna az Euroligát. "Már másnap láttam az arcokon, hogy mindenki megnyugodott, megtették a magukét, nagy szégyen már nem érhet senkit. Ebből a hangulatból nem tudtak kikecmeregni, s én sem tudtam kimozdítani őket" - ismerte el saját hibáját is Farkas edző, s már a szlovákiai mérkőzést követően meglepő következtetésre jutott.

"Az öltözőben a hozzáállást kértem számon, a kúszást-mászást" - mondta. "Ebben a játékban nem lehet meccs közben ünnepelni vagy bánkódni, nálunk viszont, ha kisebb előnybe kerül az ellenfél, már látszik az arcokon, hogy vége. Több meccset vesztettünk így, ezért próbáltam hangot váltani, s noha a keményebb beszédnek a legutóbbi, soproni meccsen volt hatása, a káromkodás, durva szidalmazás nem az én stílusom, ezért most Rózsahegyen nyomban a mérkőzés után felajánlottam a lemondásomat. Én nem tudok megváltozni, ha más stílusú edző kell a csapatnak, szívesen átadom a helyem, bár én eddig mindenhol kitöltöttem a szerződésemet."

Farkas Sándor szerint mindenképpen az volt a tisztességes, hogy ezt a lépést megtegye, mert ő azt vállalta, hogy bejuttatja a GYSEV-et az Euroliga négyes döntőjébe, ez pedig nem sikerült. A felelősséget vállalja, s mivel a kétéves szerződését a klubvezetés csak jelentős anyagi terhekkel tudná felbontani, ezért lépett ő. Tegnap délután még nem tudott arra válaszolni, az egyesület vezetői miként fogadták elhatározását.

Mint kiderült, bejelentése gyorsan gesztussá szelídült, mert Török Zoltán ügyvezető igazgató érdeklődésünkre közölte: szó sem lehet az edző távozásáról. "Nagyon korrekt volt Sanyi lépése, de nem is terjesztem a lemondását a szakosztály vezetése elé, mert teljes a bizalom iránta" - mondta Török Zoltán. "Természetesen meg kell vizsgálni, hogy mi a gyengébb teljesítmény oka, s az is nyilvánvaló, hogy változtatni kell. Még nem tudom, mit teszünk, de egy biztos, a szép szó itt már kevés."

Erdei Tamás

Korábban: