Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetésekkel folytatódott Indianapolisban a férfikosárlabda-világbajnokság. No, nem kapott ki a Dream Team V. - az Egyesült Államok válogatottjának mérlege 55-0-ra javult, amikor NBA-játékosokból verbuvált alakulat képviseli a piros-fehér-kék nemzeti színeket -, bár a harmadik negyed vége felé még vesztésre állt Németországgal szemben. Két ponttal alulmaradt viszont a másik nagy favorit, Jugoszlávia, méghozzá a Pau Gasol vezérelte spanyolokkal szemben. Az oroszok második mérkőzésüket is elveszítették, méghozzá simán, a mieink által a közelmúltban egyszer legyőzött Új-Zéland viszont másodszor is győzött, és biztos továbbjutó.

Forrás: EPA


Nowitzki mindent megtett,
de ez a Team USA ellen
kevés volt
Fotó: EPA


Az amerikaiak - ha némi izgalmak árán is, de - elkalapálták a németeket, Jugoszlávia viszont 71-69-re kikapott a megtáltosodott spanyoloktól. Pau Gasol, a Memphis Grizzlies 21 éves, 215 centis zsenije 25 pontot és 4 blokkot jegyzett, s az ibériaiak annak ellenére győztek, hogy az utolsó percben négy büntetőt hibáztak Gasol, illetve Jimenez révén.

Dejan Bodiroga, aki az utolsó negyedben nyolc pontot szerzett - valamennyit úgynevezett izolációs támadásból, amikor egy-egyezett őrzőjével -, egyenlíthetett volna, de Jimenez remekül kivédekezte az akciót, s 1,8 másodperccel a lefújás előtt megszerezte a lepattanót.

Faultolták, de kihagyta mindkettőt - igaz, ez már mit sem számított. Predrag Stojakovic, a jugók és a Kings másik csillaga 16 pontot szerzett, miként Bodiroga is, Divac viszont leragadt kettőnél, majd kipontozódott. Erre elkezdett nyafogni, hogy nem érdemes FIBA-rendezvényen kosarazni, mert ott olyan megmozdulásokért, amilyenekért az NBA-ben nem jár semmi, mindig személyit fújnak a bírók.

A jenkik három perc 27 másodperccel a harmadik negyed vége előtt kétpontos hátrányba kerültek a Dirk Nowitzki (34 pont, 10 lepattanó) vezérelte németekkel szemben, de de 65-67 után 46 másodperc alatt nyolc pontot szerzett Paul Pierce, a Boston szupersztárja, s ezzel fordult a kocka.

Az amerikaiak 28-5-ös szakaszt vágtak ki, s 93-72 után már nem maradt izgalom. Pierce 24, Michael Finley 21, Baron Davis 13, Jermaine O'Neal 11 pontot szerzett.

Puerto Rico Elias Ayuso 37 pontjának köszönhetően "lesimázta" Libanont, Angola 84-74-re verte Kanadát - ez utóbbi óriási meglepetés, az afrikai ország első győzelme világversenyeken.

Új-Zéland Venezuelánál bizonyult jobbnak 89-85-re, s bizony ez sem papírforma-eredmény. Argentína 100-81-re legyőzte a gyengélkedő oroszokat, akik - ha szombaton kikapnak Venezuelától - elbúcsúznak a további küzdelmektől.

Kína 96-82-re verte Algériát, Jao Ming, a Houston Rockets 225 centis centere 38 ponttal, 13 lepattanóval és 8 blokkal uralta a palánk alatti területet.

Eredmények:
A-csoport: Spanyolország - Jugoszlávia 71-69, Angola - Kanada 84-74
B-csoport: Törökország - Brazília 86-88, Libanon - Puerto Rico 77-99
C-csoport: Oroszország - Argentína 81-100, Venezuela - Új-Zéland 85-89
D-csoport: Kína - Algéria 96-82, Egyesült Államok - Németország 104-87

Ch. Gáll András