Vágólapra másolva!
Bár a Hivatásos Női Kosárlabda Liga elnöksége már korábban úgy döntött, hogy a bajnokság első és második helyezettje képviseli a magyar színeket az Euroliga 2003-2004-es kiírásában, egyes sajtónyilatkozatok - a döntőből kiszorult GYSEV-Orsi ügyvezetője részéről - olyan látszatot kelthettek, mintha ez a döntés megkérdőjelezhető lenne. Dr. Nyíri Dezső, a Liga elnöke azonban leszögezte: roppant nyomós oknak kell léteznie ahhoz, hogy ne a Pécs vagy a Posta induljon a legrangosabb sorozatban.

"A Pécs esetében nyilvánvalóan nem kérdőjelezhető meg a részvétel, s a Postás is csak akkor eshet el az indulástól, ha végérvényesen ellehetetlenül anyagilag, azaz a Postás Sport Kft. csődbe megy, s képtelenné válik az Euroliga-részvétel finanszírozására" - mondta Nyíri.

A ligaelnök elmondta, hogy csak abban az esetben adják le a magyar csapatok nevezését a 2003-2004-es kiírásra, ha garantált a részvevők anyagi biztonsága. Egy esetleges menet közbeni visszalépés ugyanis komoly anyagi szankciókat von maga után.

"Amennyiben mégsem teljesíti a Postás az indulás feltételeit, akkor a további bajnoki sorrend a meghatározó, azaz a harmadik helyezett lép elő kupaszereplővé. Ez pedig a GYSEV és a Diósgyőr közül kerül ki" - szögezte le Nyíri.

Rózsa Gábor, a MiZo-Pécsi VSK-t működtető kft. ügyvezetője elmondta, hogy a csapat egyik támogatója, a CIB Leasing bank vállalta: befizeti az Euroliga pénztárába azt a százezer eurót (25 millió forint), ami az elkövetkező három szezonban történő szereplés feltétele. Ez az összeg nem vész el, csak abban az esetben, ha az előttünk álló három évben megszűnne a csapat. Különben három év elteltével kamatos kamattal adják vissza a kaucióként befizetett összeget.

Néhány pletyka is keringett a pécsi Lauber Dezső sportcsarnokban, ezek közül három: a GYSEV tulajdonosai állítólag menesztenék Török Zoltánt, a kft. ügyvezetőjét, Balogh Judit, az együttes veterán hátvéd-bedobója pedig az Euroliga négyes döntőjében szerepelt Gdynia együtteséhez szerződne. Előbbi már csak azért is problematikus, mert maga Török is tagja a tulajdonosi körnek, igaz, csak néhány százalék erejéig.

Végül úgy hírlik, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt., a névadó teljes mértékben kiszállna a csapatot üzemeltető gazdasági társaságból.

Ch. Gáll András