Vágólapra másolva!
Az MKB-Euroleasing Sopron nagy meglepetésre nyert az orosz Jekatyerinburg vendégeként a nőikosárlabda-Euroliga két győzelemig tartó nyolcaddöntőjének 1. mérkőzésén. A MiZo Pécs a papírformát igazolva hazai pályán verte a lengyel  Lotos Gdyniát.

Nőikosárlabda-Euroliga, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
MiZo Pécs - Lotos Gdynia (lengyel) 85-55 (17-15, 28-18, 24-14, 16-8)
Pécs, 4000 néző
vezette: Jaroslav Janac (szlovák), Bojan Jovanics (bosnyák)
Pécs: Béres 11, V. Johnson 10, Iványi 6, Dapo 5, Branzova 21. Cs.: Liszina 8, Vajda 8, Fegyverneky 7, Bujdosó 5, Oliveira 4.
Gdynia: Newton 11, Bibrzycka 14, T. Johnson 8, Kovacsevics 4, Kobryn 5.

A MiZo Pécs az alapszakaszban a harmadik helyen végzett, így megszerezte a hazai pálya előnyét, azaz amennyiben a harmadik mérkőzésre is szükség lesz (a nyolcaddöntőkben két nyert meccsig küzdenek a csapatok), azt otthoni környezetben vívhatják meg Iványiék. Annak ellenére azonban, hogy a Gdynia összesítésben csak a 14. helyen végzett, nem keltette gyenge csapat benyomását. Az Agnieszka Bibrzycka vezette lengyelek remekül kezdtek, így az első negyedben felváltva vezettek a csapatok. A hazaiaknál Branzova parádézott, a 12. percben már tíz pont szerepelt a neve mellett.

A második tíz perc azonban már úgy alakult, ahogy azt a pécsiek remélték: Branzova továbbra is remekelt, de Fegyverneky, Iványi vagy éppen Béres szép megmozdulásai is tapsra ragadtatták a hozzáértő pécsi közönséget. A játékrész végére 12 pontos lett a hazai előny, ám Rátgéber László tanítványai tudták, az összecsapás még nem lefutott, főleg annak tudatában, hogy a Gdynia 2002-ben és 2004-ben is Euroliga-döntőt játszott.

A harmadik negyed negyedik percében Dapo megszerezte harmadik személyi hibáját, így Rátgéber edző Bujdosót küldte a helyére: a csere jól sikerült, hiszen Bujdosó egy percen belül a gyűrűbe talált. A pécsiek saját jó teljesítményük mellett annak is örülhettek, hogy Bybrzycka mindent saját maga akart megoldani, ám ez sokszor hibás döntéseket eredményezett. A szorgos hazai mezőnymunka mellett Iványi hét és fél méterről eleresztett sikeres hárompontosa adott okot az örömre, majd Vajda Anna utolsó másodpercben szerzett pontjai zárták a játékrészt. Ekkor már 69-47-re vezetett a MiZo.

Az utolsó negyedet ott folytatta a Pécs, ahol az előzőt abbahagyta, a vendégek a játékrész első négy percében pontot sem szereztek, így növelte előnyét a házigazda, és 77-47-re vezetett. A Gdynia ekkorra már elkészült erejével, gyakorlatilag egy csapat volt a pályán, amely a legendás pécsi közönség előtt örömjátékot játszott. A negyedben mind több szerepet kaptak a MiZo fiatal játékosai is, akik éltek a bizalommal, és jó teljesítménnyel járultak hozzá a sikerhez. A két nyert mérkőzésig tartó párharc első felvonását a Pécs megérdemelten, nagyszerű játékkal 85-55-re nyerte, folytatás február 3-án Lengyelországban.

(Mobilpress)