Franciaország - Raymond Domenech

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

1952. január 24-én született Lyonban, és a helyi Olympique-ben kezdett el futballozni, 1969 és 1977 között szerepelt az együttesben.

Az 1973-as esztendő volt a legsikeresebb a számára, hiszen abban az évben Francia Kupát nyert, és meghívták a válogatottba is - a címeres mezt összesen nyolc alkalommal viselte. Lyonból az RC Strasbourgba igazolt, az elzásziakkal 1979-ben nyerte meg a kupát, egy évet eltöltött a Paris-SG-nél is, majd pályafutását a Girondins Bordeaux-nál fejezte be - amellyel szintén elhódította a Francia Kupát 1984-ben.

Ezt követően vissza is vonult, és edzőnek állt: első klubja az FC Mulhouse volt, majd 1988-ban az Olympique Lyon mestere lett, amelyet azonnal fel is juttatott az élvonalba.

1993-ig dolgozott az OL-nél, komolyabb sikerek nélkül, majd a szövetség alkalmazásába állt, és a különböző utánpótlás-válogatottakkal foglalkozott. Tanítványai 1996-ban bronzérmet, 2002-ben pedig ezüstérmet nyertek az U21-es Európa-bajnokságon, és későbbi sztárok egész sora dolgozott a kezei alatt.

A 2004-es Európa-bajnokság után került a nagyválogatott kispadjára, pedig nem ő számított a favoritnak a posztra, azonban a szövetség mindenképpen a saját emberét akarta a válogatott élére.

A 2006-os vb-ezüstérem ellenére a válogatott szakvezetője érdekes módon nem számít népszerű embernek hazájában, ami elsősorban annak köszönhető, hogy irányításával a nemzeti csapat már korántsem játszik olyan meggyőzően, mint az előző években.